Studie in Turkije

Studie in Turkije

Studie in TurkijeIedereen weet wel hoe scholen zijn in Nederland, maar hoe zit dat eigenlijk in andere landen? In deze tekst gaan wij het hebben over hoe het schoolsysteem in Turkije is.

1. Hoe het Turkse schoolsysteem ontstaan is

Vele jaren toen de Ottomanen aan de macht waren had Turkije altijd een schoolsysteem dat een complexe structuur had, maar dit werd helemaal omvergegooid na de Turkse Revolutie. Na dat de Turkse Republiek gesticht is zijn er veel veranderingen gekomen; zoals dat de Turkse Ministerie van Onderwijs veel regels en wetten over scholing veranderd heeft. Eerst was de functie gemixt met het Ministerie van Cultuur maar werd later apart gezet en werd er een Ministere van Onderwijs gesticht. Voordat de Turkse Republiek gesticht was had je natuurlijk het Ottomaanse Rijk. Zoals benoemd was het in de tijden van het Ottomaanse Rijk een heel ander school systeem. In dit school systeem had je drie verschillende school structuren waarbij ze allemaal van elkaar apart zijn. Dit worden districten genoemd. Het eerste district wordt er lessen gegeven over de Quran. Het tweede district is merendeels voor middelbare scholen en het derde district zijn voor colleges en educatie voor buitenlandse talen. Wat het Ministerie heeft gedaan is dus dit hele structuur in een is gevoegd. De lessen voor de Quran is gesloten, het tweede district is verder verwerkt en verbeterd en het derde district is grondig geïnspecteerd en gemonitord hoe alles werkt en of alles goed werkt binnen dit district. Voor de rest zijn er ook wetten gekomen; zoals dat niet zo maar iedereen scholen mogen openen en dit eerst door de Turkse regering gecontroleerd moet worden.
Dit was nodig omdat destijds er maar 6000 van de hele Turkse populatie naar school ging. Dit waren er 14 miljoen. Er moest hiervoor dus wel wat veranderingen komen. Daardoor zijn er veel en veel meer scholen gemaakt. Destijds waren er eerst maar 5 duizend scholen, maar dit getal is na de wetsveranderingen gestegen naar 50 duizend scholen. Ook ging het getal van studenten van 5 duizend naar 361 duizend. Ook zijn er meer leraren gekomen; van 12 duizend ging dit getal naar 578 duizend. Echter was dit alleen maar voor de mannen maar niet voor de vrouwen. Hiervoor kwam er rond 1938 vele protesten over om ook vrouwen naar school te laten. Wat vrouwen vroeger deden was meedoen met de educatie van de kinderen die nog wel mochten. Dan, na enige tijd, veranderden ze van scholen om niet gepakt te worden door de regering. Uiteindelijk mochten vrouwen jaren later toch wel naar school. Ook de lengte van basisscholen is veranderd. Eerst was het 5 jaar lang; dit werd niet genoeg gevonden dus werd dit veranderd naar 8 jaar. Uiteindelijk werd het 12 jaar in 2012.

2. Verschil tussen scholen

Scholen tussen Nederland en Turkije hebben best een groot verschil. Turkse middelbare scholen duren eigenlijk in totaal 8 jaar in plaats van 4 jaar in Nederland. Dit komt omdat de middelbare school in tweeën gedeeld zijn. De eerste 4 jaar wordt het eerste school genoemd, of ook ''Ilk Okul'' in het Turks genoemd. Daarnaast heb je ook het eerste school niveau 2, ''Ilk Okul 2 Kademe'' genoemd. Hier worden 5 hoofdlessen gegeven. Turks, Rekenen, Wetenschap, Burgerschap en vreemde talen (zoals bijvoorbeeld Engels). In het laatste jaar van de middelbare school wordt Burgerschap vervangen met lessen over de Geschiedenis van de Turkse Revolutie en Kemalisme. In het kort is Kemalisme een ideologie dat gebaseerd is op de veranderingen in Turkije die door Atatürk zijn gedaan.


3. Universiteiten

Natuurlijk moest er ook een heel nieuw universiteitssysteem komen. Hiervoor heeft Atatürk suggesties gevraagd aan Albert Einstein. Hierdoor heeft hij veel academici werk gegeven in Turkije, voornamelijk Duitse academici die uit Nazi Duitsland gevlucht zijn. De meeste waren heel goed in medicijnen, rekenen, wetenschap en sommige zelfs met kunst. Ook veel Duitse professors zijn uiteindelijk directeuren geworden in wetenschapsinstituten maar ook voor medicijnen. Door de groei is het aantal universiteiten in Turkije gestegen door de jaren heen naar 76 universiteiten. Van de 76 universiteiten zijn 53 door de staat gemaakt en 23 door stichtingen. In deze universiteiten werken er in totaal meer dan 66 duizend personeel waarvan 63 duizend door de staat zijn ingehuurd en de overige 3 duizend door de stichtingen. In Turkije is het zo dat als jij wilt studeren in een universiteit dan moet je een soort voor examen maken. Dit is om te kijken hoe goed jij bent met uw kennis. Als je klaar bent en je hebt het examen gehaald wordt er een onderscheid gemaakt. De onderscheid is tussen de studenten die een goede cijfer hebben behaald en de studenten die het amper tot redelijk hebben behaald. de studenten met een goede cijfer hoeven maar ongeveer 2 jaar te studeren, terwijl de studenten die het redelijk behaald hebben ongeveer 4 jaar moeten studeren.

4. Kwaliteit van de Universiteiten

De kwaliteit van de Turkse universiteiten zijn redelijk goed, er wordt vermeld dat de Turkse universiteiten vergeleken kunnen worden met de universiteiten van Amerika en worden ook best wel vaak bezocht door Amerikanen. Deze universiteiten leren ook de educaties van de Socrates en de Erasmus programma's die opgesticht zijn door de Europese Commissie. Het doel hiermee is om studenten die in de middelbare school zitten maar ook in de universiteit zitten om hun makkelijker mee te laten doen met de Europese Unie, om ook daarnaast het makkelijker te maken om Turkse studenten naar andere landen te sturen om daar te studeren.

5. Tot slot

Atatürk heeft veel gedaan voor het land, een van deze dingen is de hervorming van het oude Turkse school systeem. Dit heeft heel veel impact gegeven binnen in Turkije. Dit heeft het land slimmer gemaakt en studenten meer te laten studeren. Het doel van Atatürk was dan ook om Turkije een westerse land te maken net als alle andere landen in bijvoorbeeld Europa. Zijn plannen zijn merendeels geslaagd. Door de veranderingen gaan nu zelfs Amerikanen naar Turkije toe om te studeren en gaan Turkse studenten ook naar Europese landen toe om daar te studeren. Ook zijn er veel meer scholen in het algemeen te komen die ook koopbaar is voor de meeste Turken. Echter is er soms wel eens kritiek om hoe het Turkse school systeem is zoals Uniformen en hoe duur maaltijden en boeken zijn in Turkije, maar in het algemeen is hierdoor Turkije een hele grote stap vooruit gekomen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AliOrhan2503
Aantal keer gelezen: 1145x
Toegevoegd: 03-11-2022 15:30
Gewijzigd: 04-11-2022 09:32

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3791 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!