Tips om ruimtes groter te laten lijken

Tips om ruimtes groter te laten lijken

Tips om ruimtes groter te laten lijkenTelt het oppervlak van jouw woning niet zoveel vierkante meters? Met een slimme aanpak kan je het er toch ruimtelijk uit laten zien. De grootte van je woning kan je niet altijd kiezen, de inrichting wel. Met deze vijftien praktische tips kan je jouw ruimtes groter laten lijken.

Tip 1: Kies lichte kleuren

Stel jezelf voor dat je in een donkere kamer staat. Je zal merken dat dit al snel klein en benauwd aanvoelt. Een lichte ruimte daarentegen voelt juist heerlijk ruimtelijk en fris aan. Verf je muren dus in een mooie wittint of in andere lichte tinten. Houd ook bij het kiezen van je vloer rekening met de kleur. Met mooi lichtgekleurd tapijt of licht laminaat creëer je optisch meer ruimte.

Tip 2: Kies koele kleuren

Veel mensen hun voorkeur gaat uit naar warme kleuren in huis. Want warm staat gezellig en aangekleed. Maar deze warme kleuren laten je huis tegelijkertijd ook kleiner lijken. Koele tinten hebben het tegenovergestelde effect: ze maken je ruimte optisch groter. Blauw, groen en blauwpaars zijn goede opties. Of wat dacht je van aqua of mint?

Tip 3: Kijk uit met contrasten

Houd jij van kleur in huis? Kleuren geven je huis een frisse en levendige sfeer, maar kijk er wel voor uit dat je niet te veel verschillende kleuren gebruikt. Contrasterende kleuren laten je ruimte namelijk druk en kleiner lijken. Kies daarom voor één kleur of verschillende kleuren die dicht bij elkaar liggen. Meerdere tinten van dezelfde kleur gebruiken is ook een goede optie. Hiermee creëer je ruimte en tegelijkertijd zorgt dit ervoor dat je interieur niet te druk oogt.

Tip 4: Meubels in dezelfde kleur als je muren

Heb jij gekozen voor mooie lichte muren in koele tinten? Het mooie ruimtelijke effect dat je hiermee creëert, valt voor een deel weg als je de ruimte vervolgens vol zet met meubels. Dit kan je voorkomen door meubels in dezelfde kleur als je muren te kiezen. Zo vormt het een geheel waarbij je meubels als het ware versmelten met je muren. Houd hier vooral bij je grotere meubelstukken, zoals je bank of een grote kast, rekening mee. Ook bij het kiezen van je gordijnen, kan je het beste gaan voor een kleur die aansluit bij je muren. Door zo min mogelijk visuele barrières te creëren, wordt je interieur een mooi en ruimtelijk geheel.

Tip 5: Licht is onmisbaar

De ultieme manier om een kamer ruimtelijk aan te laten voelen is licht. Licht is onmisbaar als je jouw ruimte groter wil laten lijken. Laat zoveel mogelijk daglicht binnen en kies voor voldoende lampen op de juiste plekken. Besteed hierbij aandacht aan de donkere hoekjes. Deze donkere stukjes vallen als het ware weg, waardoor de kamer kleiner oogt. Door juist deze donkere hoeken extra te verlichten, lijkt je kamer meteen een stuk groter. Gebruik hiervoor mooie spotjes of staande lampen waarvan het licht wordt weerkaatst via het plafond.

Tip 6: Reflecteren

Wil jij je ruimte groter laten lijken? Kies dan voor een grote spiegel in je kamer. Een spiegel geeft een ruimtelijk effect. Om het maximale effect te behalen, kan je de spiegel het beste tegenover een raam hangen. Zo reflecteert de spiegel het daglicht van buiten. Natuurlijk kan je ook voor meerdere spiegels kiezen of voor zogeheten plakspiegels. Meubelstukken met een reflecteren oppervlak geven overigens hetzelfde effect. Bijvoorbeeld een metalen eet- of salontafel.

Tip 7: Benut de hoogte

Kom je ruimte tekort? Probeer dan de hoogte te benutten. Kies niet voor een dressoir of andere lage kasten, maar ga voor een hoge kast. Bij het kopen van een kledingkast kan je bijvoorbeeld voor een kast kiezen die tot het plafond komt.

Tip 8: Multifunctionele meubels

Wil jij je vierkante meters optimaal benutten? Kies dan voor multifunctionele meubels. Neem bijvoorbeeld een salontafel met lades of een opbergvak eronder. En dat kleine bijzettafeltje in de hoek? Dat kan je ook vervangen door een ladekastje. Andere handige meubels voor als je klein behuisd bent, zijn uittrekbare eettafels en banken die kunnen veranderen in een extra bed.

Tip 9: Klein maar fijn

Grote, massieve meubels nemen veel ruimte in. Kies daarom liever voor wat kleinere meubels. Vermijd brede massieve poten en brede armleuningen bij stoelen en banken. Kies in plaats daarvan voor dunne armleuningen en elegante meubelpootjes. Meubelpootjes zijn ook los te koop, zodat je bestaande meubelen niet per se hoeft te vervangen. De korte poten van een bank vervangen door hoge dunne pootjes, zorgt er bijvoorbeeld voor dat de bank optisch veel minder ruimte inneemt.

Tip 10: Groot? Tegen de muur

Grotere meubelstukken zoals kasten en banken, kan je het beste tegen de muur plaatsen. Door een bank bijvoorbeeld midden in de woonkamer te zetten, lijkt de ruimte namelijk een stuk kleiner. Probeer daarom zoveel mogelijk open ruimte te houden in het midden van je kamer.

Tip 11: Vloerverwarming

Radiatoren nemen onnodig ruimte in beslag. Vloerverwarming is daarom een betere keuze. Hiermee verlies je geen ruimte en het is ook nog eens erg comfortabel. Deze tip is helaas alleen weggelegd voor degenen die echt gaan verbouwen.

Tip 12: Vermijd patronen

Patronen staan leuk en gezellig, maar ze komen niet goed van pas als je jouw ruimte groter wil laten lijken. Vermijd drukke patronen daarom. Kies gordijnen en behang in één kleur. Vind je dat wat te saai? Kies dan bijvoorbeeld voor behang met een mooie structuur erin.

Tip 13: Houd het rustig

Hier en daar wat decoratie is natuurlijk onmisbaar om je huis aan te kleden, maar maak het niet te druk. Een kamer vol prullaria ziet er al snel een stuk kleiner uit. Kies je woondecoratie daarom zorgvuldig uit. Zorg daarnaast ook voor voldoende en praktische opbergruimte, waarmee je zoveel mogelijk spullen uit het zicht kan opbergen. Een goed opgeruimde kamer, voelt namelijk heerlijk ruimtelijk aan. Verplaats spullen die je weinig gebruikt naar de zolder of de schuur en wees ook niet bang om overbodige dingen weg te gooien.

Tip 14: Laat je ruimte hoger lijken

Oude herenhuizen zijn vaak smal, maar zijn toch ruimtelijk door hun hoge plafonds. Dit effect van een hoog plafond kan je zelf natuurlijk ook nabootsen. Verf je plafond hiervoor in een lichte kleur. Zorg ervoor dat je plafond altijd lichter is dan je muren. Om het effect te versterken, kan je de bovenste rand van je muren dezelfde kleur geven als je plafond.

Tip 15: Laat je ruimte dieper lijken

Door op de juiste manier met kleuren te spelen, kan je de vorm van je ruimte compleet veranderen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om diepte te creëren in een vierkante kamer. Dit doe je door twee tegenover elkaar liggende muren dezelfde kleur te geven, die net iets donkerder is dan de overige twee muren. Kies hiervoor een kleur die enkele tinten donkerder is. Vermijd echter te donkere kleuren, want hierdoor zal de totale kamer een stuk kleiner lijken.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Charlotte
Aantal keer gelezen: 14186x
Toegevoegd: 09-08-2015 15:43
Gewijzigd: 22-08-2015 13:20

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!