Privacy en lichtinval combineren: 3 tips

Privacy en lichtinval combineren: 3 tips

Privacy en lichtinval combineren: 3 tipsPrivacy wordt steeds belangrijker. Toch is het best lastig om privacy en lichtinval te combineren. In dit artikel delen we 3 tips om zowel de gewenste privacy te hebben als voldoende natuurlijk licht in huis te krijgen.

Je herkent het vast wel. Je wordt zondagochtend wakker en gaat in je ochtendjas een bakje koffie zetten. En dan loopt precies die ene buurman met zijn hond voorbij. Best vervelend als hij dan ook even snel naar binnen gluurt. Toch? Privacy wordt steeds belangrijker. Maar hoe zit het dan met het zonlicht dat je nog wil naar binnen wil laten? Om jou een handje te helpen vind je in dit artikel 3 handige tips om privacy en lichtinval te combineren.

Raamdecoratie aanschaffen

Als je denkt aan privacy en lichtinval, dan is raamdecoratie op maat toch wel erg belangrijk. Veel huishoudens hebben bijvoorbeeld standaard rolgordijnen op maat hangen. Rolgordijnen zijn goedkoop, makkelijk aan te passen aan je huidige interieur en makkelijk te bedienen. Het nadeel aan rolgordijnen is dat je óf geen uitkijk hebt naar buiten óf je je privacy moet opgeven. Als je rolgordijn open is, is 'ie ook echt open. Bij de volgende drie vormen van raamdecoratie heb je dat een stuk minder!

Duette gordijnen

Duette gordijnen zijn ontzettend populair tegenwoordig. Deze bijzondere vorm van raamdecoratie is te herkennen aan de vouwen in de stof. Doordat er wordt gewerkt met een dubbele laag stof krijg je de kenmerkende honingraat aan de zijkant. Je kan een duette gordijn traditioneel opbouwen, maar ook volgens top down bottom up bediening laten fabriceren. Hierbij wordt het gordijn verspannen tussen twee koorden. Hierdoor kan je het gordijn op elke gewenste hoogte hangen. Wil je 's ochtends in alle rust ontbijten inclusief het vroege zonlicht op de muren te laten dansen? Dan kan je het gordijn aan de onderzijde van het raam plaatsen, zodat er aan de bovenkant nog voldoende zonlicht door naar binnen komt.

Duette gordijnen zijn niet alleen fijn voor de lichtinval en privacy, het is ook nog de meest isolerende vorm van raamdecoratie op maat. Door de dubbele laag stof blijft er lucht in de kenmerkende honingraat hangen. Hierdoor blijft de hitte in de zomer lekker buiten en blijft de warmte in de winter juist op de plek waar het moet zijn: binnen.

Plissegordijnen

Duette gordijnen worden vaak verwisseld met plissegordijnen. Dat komt omdat deze vormen van raamdecoratie erg op elkaar lijken. Het verschil tussen deze twee vormen van raamdecoratie is dat plissegordijnen bestaan uit één laag stof en duette gordijnen uit twee lagen stof bestaat. Aan de zijkant is eenvoudig te zien of het een duette gordijn of plissegordijn is. Net als bij duette gordijnen kan een plissegordijn met zowel standaard bediening als top down bottom up bediening uitgevoerd worden. Daarmee kan je je nieuwe plissegordijn op maat op elke gewenste hoogte hangen. Aan de bovenzijde en onderzijde van het gordijn zijn handgrepen geplaatst, waarmee het plissegordijn eenvoudig bediend kan worden.
Houten jaloezieen

Naast duette gordijnen en plissegordijnen zijn houten jaloezieen een zeer geschikte keuze. Doordat je houten jaloezieen vaak volledig uit hebt hangen (vanaf het punt waarop ze zijn gemonteerd tot de vensterbank of de vloer), is het voor buitenstaanders al een stuk lastiger om naar binnen te kijken. Doordat het zicht door de horizontale lamellen wordt geblokkeerd, bewaar je dus een groot deel van je privacy. En doordat je de lamellen van je houten jaloezieen eenvoudig en snel kan kantelen, kan je op een speelse manier spelen met de lichtinval. Daarnaast zijn houten jaloezieen ook nog eens erg isolerend. Normaliter verlies je 20 à 30 procent aan warmte via je ramen. Door raamdecoratie - en dan specifiek houten jaloezieen of duette gordijnen - op te hangen, houdt je een groot deel van de warmte binnen.

Aluminium jaloezieen

Heb je een wat minder groot budget, maar wil je wel een soortgelijke look creëren zoals bij houten jaloezieen, dan zijn aluminium jaloezieen erg geschikt. Aluminium jaloezieen zijn net als houten jaloezieen erg makkelijk om de privacy en lichtinval te combineren. Bij aluminium jaloezieen is daarnaast veel meer mogelijk. Voor dit soort horizontale lamellen is namelijk een veel grotere kleurencollectie beschikbaar. Bij 50mm aluminium jaloezieen is er zelfs de mogelijkheid om ladderband toe te voegen. Hiermee voeg je direct wat meer contrast toe aan je ramen én daarmee ook extra contrast aan je interieur.

Andere manieren om privacy en lichtinval te combineren

Naast binnenzonwering op maat zijn er ook nog een aantal andere opties om privacy en lichtinval te combineren. Zo heb je screens, zonwering die je aan de buitenzijde van een raam plaatst. Hiermee kan je wel naar buiten kijken, maar kan men van buiten niet naar binnen kijken. Daarnaast kan je deze vorm van buitenzonwering met een afstandsdbediening bedienen, zodat je op afstand de screens open en dicht kan doen.

Een andere optie is raamfolie. Dit heeft hetzelfde effect als screens. Je kan hier wel door naar buiten kijken, maar niet door naar binnen kijken. Zo kan je je privacy zeker weten waarborgen. En daarnaast wordt het licht van buiten mooi gefilterd. Hello privacy én gefilterde lichtinval in huis!

Heb je na het plaatsen van raamdecoratie op maat nog steeds niet de gewenste privacy? Dan kan je nog een aantal dingen toepassen:

  • Plaats planten voor óf achter je ramen. Planten brengen niet alleen een fijne sfeer in huis, maar zorgen er ook voor dat het zicht ietwat geblokkeerd wordt. 
  • Bekijk de inrichting van je woonkamer of slaapkamer. Staat je eettafel of bank precies in het zicht? Misschien kan je door middel van een andere opstelling van je meubels net wat meer privacy voor jezelf creëren. Lig je dan in je huispak op de bank, dan is de kans vele malen kleiner dat ze je zien. 
  • Helpt de raamdecoratie niet bij het behalen van de gewenste privacy? Sluit je raamdecoratie dan volledig en investeer in goede sfeerverlichting. Met sfeerverlichting zoals die van Philips kan je veel natuurlijke tinten nabootsen in je woning, waardoor je toch kan genieten van 'natuurlijk' licht. 
  • Heb je echt last van pottenkijkers (kan de buurvrouw het echt niet laten om elke dag even te komen gluren)? Een goed gesprek is nooit verkeerd. Mensen hebben zelf vaak niet door dat gluurders best vervelend kunnen zijn. Door deze mensen aan te spreken op hun gedrag kan je snel weer genieten van de gewenste privacy. Want daar is je huis immers voor bedoeld, toch?!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: demiwebleaders
Aantal keer gelezen: 1307x
Toegevoegd: 23-08-2019 22:09
Gewijzigd: 26-08-2019 09:29

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3535 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!