De stijl is grotendeels geïnspireerd door fabrieken uit de negentiende en begin twintigste eeuw. Je kent ze wel, van die enorme hallen die opgebouwd zijn uit enorme muren met bakstenen. Grote ramen. Voor de deur een komen en gaan van binnenvaartschepen en oude houten spoorwegwagons. Een grote schoorsteen met een dikke pluim stoom, afkomstig van stoommachines die op volle toeren draaien. De tijd van de industriële revolutie, die de wereld totaal op zijn kop heeft gezet. Het is een wereld die bij veel mensen tot de verbeelding spreekt, en dat snappen we wel. Misschien is het juist daarom dat deze woonstijl ook zo aanspreekt. Meubels worden ontworpen op basis van robuuste materialen, zoals hout, beton en natuurlijk metaal. De vormen zijn praktisch. Logisch, want meubels moeten uitstralen dat ze een zwaar leven in de fabriek achter de rug hebben. In de industrie hoefde je vroeger - en nu - ook niet te rekenen op vrolijke kleuren. Zwart, grijs, donkergroen en bruin maken de dienst uit in de wereld van industriële meubels. Wil je Sommige designer maken meubels wat abstracter, waardoor de link met industrie wat moeilijker te leggen is. Wil je het interieur wat verfrissen om het een hedendaagse tint te geven? Denk dan na over het toevoegen van grote planten. Die zijn ook nog eens goed voor de luchtkwaliteit in huis. Want die kwaliteit moet niet het niveau van een negentiende eeuwse fabriek evenaren of zelfs overtreffen...
Een comfortabele industriële eetkamerstoel combineer je moeiteloos met een eettafel in dezelfde stijl. Vervolgens kun je in de woonkamer een industriële bank plaatsen, gevolgd door bijpassende tafels, vloerkleden en stoelen. Een mooie boekenkast in de industriële stijl mag niet ontbreken. Vergeet ook niet de muren een robuuste look te geven! Een veelgebruikt materiaal in de meubels is mangohout. Dit komt met name uit landen als India. Mangohout is een relatief duurzame keuze. De mangobomen leveren na verloop van tijd minder vruchten, waarna ze gekapt worden. Deze bomen groeien dermate snel, dat het kappen niet of nauwelijks schadelijk is. Mangohout heeft een mooie warme look, en is ook nog eens ijzersterk. Wanneer je de industriële stijl doorvoert, zal het opvallen dat veel meubels en toebehoren wat verweerd ogen. Het moet natuurlijk wel uitstralen dat het een lang leven in de fabriek achter de rug heeft! Nee, als je als een prins of prinses in een paleis wil leven, is de industriële stijl misschien niets voor jou. Het moet juist wat vervallen lijken in huis, zonder dat de omstandigheden er minder van worden natuurlijk. Want het leefklimaat in die oude fabrieken was niet om over naar huis te schrijven!
In die oude, stoffige fabrieken was het niet heel aangenaam werken. Om in ieder geval goed zicht te hebben op het draaien van machines, was verlichting natuurlijk cruciaal. Van die prachtige petroleumlampen, en later verlichting op elektriciteit. Het spreekt dan ook voor zich dat verlichting ook een belangrijke rol speelt binnen de industriële woonstijl. Sterker nog, verlichting bepaalt voor een groot deel de sfeer in huis. De juiste plaatsing van lampen en de juiste lichtsterkte is dus belangrijk, zeker na zonsondergang. Maar hoe ziet deze verlichting er dan uit? Vooral veel hanglampen met een houten behuizing en glas komen veel voor. Net als de klassieke koepellamp, die mooi aan het plafond te bevestigen is. Maar er is meer, zoals de populaire driepoot lamp met zo’n fraaie schijnwerper bovenop. Het aanbod is groot. Van wandlampen tot hanglampen en van tafellampen tot een subtiel lampje voor je nachtkastje. Opvallend zijn de grote, bolvormige lampen, die je in jouw lamp kunt gebruiken. Ze doen denken aan oude gloeilampen, maar zijn voorzien van ledjes. Natuurlijk kun je de lampen een moderne twist geven. Vergeet kaarsen, petroleum en gloeilampen. Slimme verlichting maakt je huis pas echt modern. Draai slimme verlichting in je lampen, bijvoorbeeld van Philips Hue. Deze lampen bedien je gewoon met je stem, wanneer er een slimme speaker beschikbaar is. Je bepaalt eenvoudig de lichtsterkte, maar zet ook met je stem het licht aan en uit. Ideaal! Hoe dan ook, we raden aan om in ieder geval te denken om de verlichting, wanneer je een industrieel interieur gaat opbouwen.
Of je daadwerkelijk voor de industriële woonstijl moet kiezen, hangt vanzelfsprekend af van je eigen smaak. Misschien vind je het wel helemaal niks, en hou je meer van landelijk of klassiek. Daarnaast kun je ook creatief denken, en meerdere stijlen in een interieur combineren. Vanwege de ruime aanwezigheid van hout in industriële meubels, is deze stijl onder meer goed te combineren met een landelijke uitstraling. Industrieel is in ieder geval een stijl die tot de verbeelding spreekt. Je hebt talloze mogelijkheden en de populariteit is gigantisch. Dit gaat ongetwijfeld verder in 2021! Het voordeel daarvan is weer dat je ook blijft kiezen uit een enorm aanbod. Niet alleen bij fysieke meubelzaken, maar ook bij de vele webshops die ons land telt. Winkels die industriële meubels verkopen zijn bijvoorbeeld Ikea, Leen Bakker, Kwantum, Dimehouse, Woonexpress en Sanders Meubelstad. Eigenlijk is er geen zaak meer die het niet verkoopt. Weet je precies wat je nodig hebt? Dan is online shoppen een logische keuze. Wie zich graag laat adviseren, kan misschien beter naar de meubelboulevard gaan. Het is wel verstandig om te kiezen voor hoge kwaliteit. Je wil tenslotte niet elk jaar je interieur overhoop gooien. Lage kwaliteit meubels krijgen eerder te maken met defecten en verkleuringen. Daarnaast zal bij een bank het zitcomfort sneller afnemen. Het zijn allemaal zaken om op te letten, wanneer je op jacht gaat naar nieuwe meubels!
We hopen dat we je een mooie inkijk hebben gegeven in de wereld van industriële meubels. Een fascinerende wereld, met talloze mogelijkheden. Al jaren is deze stijl populair, wij snappen wel waarom dit zo is. Op basis van deze informatie kun je eens gaan rondkijken bij winkels, om te kijken of deze stijl bij je past. Enthousiast? Gebruik de zomervakantie dit jaar eens om je woning eens flink op te frissen. Een ideaal moment, nu we vanwege de coronacrisis toch minder op vakantie gaan!