huisstofmijt

Tips tegen huisstofmijt

huisstofmijtHuisstofmijten zijn kleine diertjes. Zo klein dat we ze niet zien, maar ze zitten overal in huis. Ze hebben hun naam te danken aan het feit dat ze in huisstof leven. Wil jij de huisstofmijt in je huis zoveel mogelijk beperken? Bijvoorbeeld omdat je last hebt van een huisstofmijtallergie? Lees dan snel verder. Wij geven je effectieve tips tegen huisstofmijt.

Wat is huisstofmijt?

Huisstofmijt zijn zeer kleine diertjes die wat weg hebben van spinnen. Ze zijn 0,3 mm groot en met het blote oog zijn ze niet te zien. Ze leven in huisstof en eten vooral dode huidschilfers van mensen en dieren. Ook dierenharen, vezels, pollen en schimmels staan op het menu.

Waar zitten huisstofmijten?

Huisstofmijten kunnen overal in huis voorkomen, maar deze kleine mijten houden vooral van warme en vochtige plaatsen. Matrassen, dekbedden, kussens, bankstellen, knuffels, beschimmelde muren, tapijten en vloerbedekking zijn favoriete plekken, omdat hier vaak veel te eten is. Ook de warmte en het vocht die ’s nachts in je matras, dekbed en kussen komen, maken dit fijne plekken voor de huisstofmijt.

Wat is huisstofmijtallergie?

Huisstofmijtallergie komt veel voor. Naar schattig hebben 5 tot 10% van de mensen last van een huisstofmijtallergie. Mensen die hier last van hebben, zijn niet allergisch voor de huisstofmijt zelf, maar voor diens uitwerpselen. Het afweersysteem van het lichaam reageert op deze uitwerpselen zodra de huid ermee in contact komt of zodra ze worden ingeademd. Klachten die hieruit voortkomen zijn:

  • Verstopte neus of juist een loopneus
  • Jeukende neus
  • Jeuk in en rond de ogen
  • Jeuk en/of irritatie in de keel
  • Rode en/of tranende ogen
  • Opgezwollen oogleden
  • Nies- en hoestbuien
  • Huiduitslag en eczeem
  • Jeukende huid
  • Verstoorde nachtrust
  • Vermoeidheid en hoofdpijn
  • Benauwdheid en kortademigheid

Tips tegen huismijt: de inrichting van je woning

Wil je huisstofmijt bestrijden? Dan kan je hier het beste bij de inrichting van je woning al rekening mee houden. Probeer zo min mogelijk fijne plekken voor de huisstofmijt te creëren. Dat betekent: zoveel mogelijk gladde oppervlakken en geen onnodig woontextiel.

1: De juiste vloer
Geschikte vloeren zijn tegels, natuursteen, linoleum, vinyl, laminaat en parket. Vaste vloerbedekking kan je beter vermijden, zeker in de slaapkamer. Ook tapijten zijn geliefd bij huisstofmijten, dus beperk het aantal tapijten in huis en kies bij voorkeur voor een makkelijk wasbaar tapijt.

2: Gordijnen kiezen
Ook in gordijnen verblijven huisstofmijten graag. Je kan daarom beter kiezen voor luxaflex of rolluiken, eventueel in combinatie met raamfolie. Wil je toch graag gordijnen? Ga dan voor makkelijk wasbare gordijnen en vermijd zware overgordijnen.

3: De muren
Kies bij voorkeur voor gladde materialen die goed gereinigd kunnen worden. Behang en verf die met een vochtige doek schoongemaakt kunnen worden hebben de voorkeur.

4: Meubels
Ook bij de keuze van je meubels kan je textiel het beste zoveel mogelijk vermijden. Kies daarom voor stoelen en banken met een glad oppervlak dat goed schoon te maken is. (Kunst)leer is een goede optie.

5: Decoratie
Natuurlijk is het wel zo gezellig om je huis aan te kleden met accessoires. Maar ook hierbij geldt: vermijd textiel zoveel mogelijk. Probeer het aantal woonaccessoires ook wat te beperken, zodat het huis makkelijker schoon te houden is.


6: Opbergen
Zorg voor voldoende opbergmogelijkheden in dichte kasten en opbergbakken, zodat spullen zoveel mogelijk stofvrij blijven. Open kasten en bakken worden afgeraden, omdat stof zich hier al snel in verzamelt.

Algemene tips tegen huismijt

Naast de juiste inrichting zijn er nog veel meer dingen die je in het dagelijks leven kunt doen om de huisstofmijt zoveel mogelijk te bestrijden.

1: Ventileren om huisstofmijt te bestrijden
De huisstofmijt leeft het liefst in vochtige ruimtes. Ventileren is daarom van groot belang. Mechanisme ventilatie is natuurlijk ideaal, maar niet voor iedereen betaalbaar. Ook ventilatieroosters zijn erg handig, deze kan je 24 uur per dag open laten staan. Heb je geen mechanische ventilatie en geen ventilatieroosters? Probeer dan zoveel mogelijk de ramen (op een kier) open te zetten.

2: Beperk je vochtproductie
We produceren, vaak onbewust, veel vocht in huis door te koken, wassen en douchen. Probeer dit zoveel mogelijk te beperken door:

  • Je was zoveel mogelijk buiten op te hangen of een droger te gebruiken. Is dit allebei niet mogelijk? Droog de was dan in een goed geventileerde kamer, bij voorkeur met het raam open.
  • Mechanische ventilatie te gebruiken of een raam open te zetten tijdens het douchen tot 30 minuten daarna. Houd de badkamerdeur gesloten.
  • De afzuigkap aan te zetten tijdens het koken tot 30 minuten daarna en indien mogelijk de deur van de keuken te sluiten.

3: Dagelijkse schoonmaak
Zoals gezegd leeft huisstofmijt in huisstof dus is goed schoonmaken van groot belang. Vermijd afstoffen met een plumeau of droge doek. Hierbij wordt het stof namelijk deels verspreid in plaats van verwijderd. Je kunt het beste schoonmaken met een vochtige doek. Probeer gladde oppervlakken zoals tafels, dressoirs en vensterbanken dagelijks af te nemen en dweil de vloer minstens twee keer per week.

4: Stofzuigen of juist niet?
Om huisstof te beperken, is stofzuigen natuurlijk een goed idee, maar let wel op de stofuitstoot van je stofzuiger. Veel stofzuigers blazen de huisstofmijten en hun uitwerpselen namelijk gewoon weer uit, waardoor je ze enkel verspreidt. Een HEPA 13 of 14 filter helpt je om de stofuitstoot zoveel mogelijk te beperken, al zijn de meningen over het nut van deze filters wel verdeeld.
Let er verder op dat:

  • De filters in de stofzuiger goed geplaatst zijn, zodat er geen stof langs gaat
  • De stofzak regelmatig vervangen wordt
  • Er goed geventileerd wordt tijdens en na het stofzuigen

5: Grote schoonmaak
Houd eens in de zoveel tijd een grote schoonmaak. Dit kan eens per maand, kwartaal, half jaar of jaar. Hoe vaker, hoe beter. Was je vitrages, overgordijnen, tapijten en ander textiel zo heet mogelijk. Controleer de labels voor de maximale wastemperatuur. Items die niet gewassen kunnen worden, kan je luchten.

Haal ook alle meubels en eventuele tapijten van hun plaats en reinig daar grondig. Haal bij voorkeur ook de kasten leeg om de binnenkant goed uit te soppen. Heb je kinderen? Reinig dan ook al het speelgoed, aangezien daar vaak flink wat stof tussen komt te zitten.

6: Knuffels wassen
Knuffels en ander pluche speelgoed kan je beter zoveel mogelijk beperken. Als je kinderen hebt, is dit natuurlijk lastig. Was de knuffels dan eens per maand op 60 graden. Kunnen de knuffels niet zo heet gewassen worden? Leg ze dan in een afgesloten zak 48 uur lang in de vriezer en was ze vervolgens op de aangegeven temperatuur.

Extra tips voor de slaapkamer

Aangezien we veel tijd doorbrengen in onze slaapkamer, verdient deze kamer extra aandacht. Bovendien bevinden zich hier veel plaatsen waar de huisstofmijt graag in leeft.

1: Antiallergie slaapproducten
Matrassen, dekens en kussen zitten vaak bomvol met huisstofmijten. Om dit zoveel mogelijk te beperken, kan je speciale antiallergie slaapproducten aanschaffen. Er zijn speciale dekbedden en hoezen voor je matras en kussens verkrijgbaar. Deze hoezen laten lucht en vocht door, maar houden de huisstofmijt tegen. Een molton matrasbeschermer die op 60 graden gewassen kan worden, is ook een optie.

Ook wollen dekens zijn een goed idee. Wol vormt namelijk geen fijn leefklimaat voor de huisstofmijt, omdat het goed ventileert en de temperatuur en vochtigheid reguleert.

2: Dekens en kussens wassen en luchten
Verschoon je lakens minimaal een keer per week en was ze op 60 graden. Was ook je dekbed en kussens minimaal eens per 6 weken op 60 graden. Probeer dekbedden en kussens tussentijds zoveel mogelijk te laten luchten, bij voorkeur dagelijks.

3: Je bed opmaken? Liever niet
Een opgemaakt bed staat natuurlijk het netste, maar als je huisstofmijten wilt bestrijden, is dit geen goed idee. Je bed kan dan namelijk niet goed luchten, waardoor het vochtig en warm blijft. Sla daarom je dekbed ’s ochtends terug of nog beter: hang het buiten of uit het raam om te luchten.

4: Je bed laten ventileren
Om je matras goed te laten ventileren, is het ook belangrijk dat er genoeg frisse lucht bij de onderkant van het bed komt. Kies daarom voor een open bedbodem en een open bedombouw. Gebruik de ruimte onder je bed ook niet als opslagplaats.

5: Geen planten en huisdieren
Laat huisdieren niet toe in de slaapkamer en zet bij voorkeur ook geen planten in de slaapkamer neer. Deze zorgen beide namelijk voor extra stofvorming en dierenharen zijn bovendien een voedingsbron voor de huisstofmijt.

6: Omkleden en je kledingkast
Ook kleding zorgt voor veel stof. Je kan je kledingkast daarom het beste in een andere kamer zetten. Is dit niet mogelijk? Kies dan in ieder geval voor een goed afgesloten kast.

Ook omkleden kan je beter buiten je slaapkamer doen, bijvoorbeeld in de badkamer. Tijdens het omkleden verlies je namelijk veel huidschilfers.

7: Vervang je matras om de 10 jaar
Het is aan te raden om je matras om de 10 jaar te vervangen. Hiermee verwijder je in een keer miljarden huisstofmijten. Heb je een nieuw matras aangeschaft? Doe hier dan direct een speciale hoes anti-huisstofmijt hoes omheen. Zodra de beestjes eenmaal in je matras zitten, zijn ze er zeer moeilijk weer uit te krijgen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Charlotte
Aantal keer gelezen: 3731x
Toegevoegd: 20-05-2016 14:16
Gewijzigd: 15-06-2016 00:26

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!