Waar moet je op letten bij de aanschaf van railspots?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van railspots?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van railspots?Waarom zou je overgaan tot het aanschaffen van railspots? Als je op zoek bent naar goede verlichting waarmee je bovendien ook heel flexibel bent, dan zul je goed uit de voeten kunnen met railspots.

Railspots zijn geen vaste spots die je misschien wel kent als inbouwspots of opbouwspots, maar spots aan een rail. De rails monteer je aan het plafond, waaraan je onbeperkt een aantal spots kunt hangen op plekken waar jij het wenst. Het railsysteem is tevens gemakkelijk uit te breiden, inclusief het aantal spots. Als je dan ook nog eens kiest voor kantelbare spots, dan ben je helemaal flexibel en verlicht je elke hoek of nis in je woonkamer of andere ruimte.

Waarom kiezen voor LED railspots?

Je hebt met railspots dus uiterst flexibele verlichting. Maar wil je daarnaast ook duurzaam verlichten? Dan is het niet moeilijk om te kiezen, dan kies je voor LED railspots. Je zult ongetwijfeld weten dat de klassieke spots voorzien zijn van halogeenlampjes. Dit is uiteraard ook goede verlichting, maar lang niet zo duurzaam als LED lampjes. Zetten halogeenlampjes een groot gedeelte van hun energie om in warmte, LED lampjes zullen nagenoeg alle energie gebruiken voor verlichting. Hierdoor worden LED lampen ook nauwelijks warm en bijgevolg is de energie-efficiëntie of het verbruik veel beter. Een andere reden om voor LED railspots te kiezen, is het feit dat LED lampen een zeer lange levensduur hebben. Hierdoor is het ook mogelijk om bijvoorbeeld niet voor GU10 railspots te kiezen, maar voor geïntegreerde LED spots. Je hoeft namelijk niet te vrezen dat een LED lamp snel stuk zal gaan. En LED spots zijn niet alleen duurzaam, ze zorgen ook voor een besparing op je energierekening.

Kiezen voor 1 fase railverlichting of 3 fase railverlichting?

Het belangrijkste punt waar je op moet letten bij aanschaf van railverlichting, is of je 1 fase of 3 fase railspots koopt. Wat is het verschil tussen beide soorten? Dit hangt af van het aantal stroomcircuits in jouw ruimte. Kun je de verlichting in een kamer enkel bedienen met één schakelaar? Dan heb je waarschijnlijk één stroomcircuit. In dit geval kies je voor 1 fase railverlichting. Je kunt het volledige railverlichtingssysteem aan- of uitschakelen met deze ene schakelaar. Heb je meerdere schakelaars in een bepaalde ruimte? Dan heb je ongetwijfeld te maken met meerdere stroomcircuits. Het is dan mogelijk om een gedeelte van de railspots te laten branden en het andere gedeelte uit te schakelen. Dit is erg handig als je 's nachts toch minimale verlichting wilt hebben. Je kiest dan voor 3 fase railverlichting. Fase 3 spots verbind je dan met diverse schakelaars. Let er wel op, dat voor welke fase je ook kiest, je altijd fase 1 of fase 3 rails en spots aanschaft. Fase 3 railspots zijn namelijk per spot in te stellen, zodat je kunt kiezen onder welk circuit de spot moet vallen.

Onbeperkt uitbreiden met de juiste koppelstukken

Het feit dat je LED railspots onbeperkt kunt uitbreiden behoort tot één van de voordelen van deze vorm van verlichting. De rails is met elkaar te verbinden, maar hoe zit het als je een bocht wilt maken? Daarvoor gebruik je koppelstukken. Wil je de rails enkel naar links of rechts laten afbuigen? Gebruik dan een L-koppelstuk. Dit kan ook met een T-koppelstuk, waarbij de rails in drie richtingen ingesteld kan worden. En dan is er nog een kruisverbinding dat als een kruispunt dient en waarmee je de rails in elke richting kunt leiden. Er zit een verschil in de fase 1 en fase 3 rails en koppelstukken. Fase 3 rails en koppelstukken zijn betreffende de afmeting wat hoger dan fase 1. Je moet er dus rekening mee houden dat fase 3 rails wat meer in de ruimte aanwezig zijn.Het design van je LED railspots

Met LED railspots heb je al gekozen voor zowel flexibele als duurzame verlichting. Dan blijft er alsnog een keuze over, namelijk het design van je railspots. Dit is volledig afhankelijk van je persoonlijke smaak. Je kan hierin zo ver gaan als je maar wil. Is vooral de verlichting zelf heel belangrijk en niet zozeer de aanwezigheid van de railspots? Dan moet je gaan voor railspots die minder opvallen. Betreffende de vormgeving zullen dit meestal kleinere railspots zijn. Ook de kleur speelt mee. Als je een wit plafond hebt en subtiele railspots wilt, dan kies je het beste voor witte rails en witte railspots. Je railverlichting zal dan wegvallen in het plafond en onopvallend aanwezig zijn. Witte railverlichting kan overigens ook prima wanneer je een modern en minimalistisch interieur hebt. Ga je toch voor opvallende railverlichting, dan zul je met zwarte railspots een statement kunnen maken. De zwarte kleur van de rails en de spots zullen contrasterend werken in een witte ruimte en hierdoor opvallen. Betreffende het model heb je overigens meer dan voldoende keuze uit opvallende zwarte spots. Met zwarte spots kiest je overigens ook voor een minder steriele kleur, wat de sfeer en warmte ten goede komt.

In welke ruimtes is railverlichting geschikt?

In principe kun je railverlichting in elke gewenste ruimte hangen. Toch zijn er wel specifieke ruimtes, waarbij je extra veel voordeel hebt van railverlichting. Heb je bijvoorbeeld een winkelruimte, dan is railverlichting hier een prima verlichting voor. Winkelruimtes en showrooms zijn immers typische ruimtes die regelmatig van indeling wisselen. Wanneer je hierbij ook nog eens armaturen van de wand moet halen om te verhangen, dan vergt dit alleen maar ongemak. Met railverlichting verplaats je eenvoudig de spots aan de rails op de juiste plek. Met fase 3 railspots schakel je 's avonds gemakkelijk de verlichting in de winkel uit en kun je de railspots voor je etalage laten branden. Ook in een kantoor kan railverlichting een goede aanvulling zijn. Er is de mogelijkheid ook donkere plekken gemakkelijk te verlichten en railverlichting ziet er ook strak uit. Bovendien kan je de producten heel goed uitlichten doordat je de meeste railspots mooi kan richten. Het is perfecte verlichting voor ontvangst van klanten. Maar ook voor thuisgebruik is railverlichting geschikt. Zijn er bepaalde plekken in huis die lastig te verlichten zijn? De ruimte is te klein om lamparmaturen neer te hangen en in het plafond passen geen inbouwspots? Dan is railverlichting een goede oplossing. Rails kunnen vrijwel overal geplaatst worden, waardoor je ook thuis moeilijke plekken kunt verlichten.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: LucG
Aantal keer gelezen: 1062x
Toegevoegd: 18-10-2019 08:17
Gewijzigd: 26-10-2019 09:41

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3135 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!