Welk type raamdecoratie is de beste keus?

Welk type raamdecoratie is de beste keus?

Welk type raamdecoratie is de beste keus?Er zijn bijzonder veel typen raamdecoratie, allemaal met een ander doel. Horren zijn er vooral om insecten buiten te houden, verduisterende rolgordijnen zijn er vooral om de kamer zo donker mogelijk te krijgen en houten jaloezieën dienen ook ter decoratie van de kamer. Welke type raamdecoratie is nu de beste keus?

Horren en hordeuren

Horren en hordeuren zijn niet bepaald ter decoratie of om de zon buiten te houden. Ze zijn er om insecten buiten de deur te houden. Horren zijn van een sterk gaas gemaakt, met talloze kleine gaatjes erin. Die gaatjes zijn groot genoeg om veel frisse lucht door te laten, maar net te klein voor muggen, wespen en andere insecten die je liever buiten houdt. Het nadeel van horren is dat ze voor het oog niet altijd even mooi zijn. Dat is het doel dan ook niet. Het voordeel is dat, wanneer het warm is, zonder zorgen de ramen wijd open gezet kunnen worden en zo veel frisse lucht en toch geen enkel insect binnengelaten wordt. Waar horren vooral voor de ramen worden gebruik zijn er ook hordeuren. Die hebben dezelfde functie als de horren, maar zijn speciaal voor deurformaten gemaakt. Plissé hordeuren hebben een schuifmechanisme, en kunnen daardoor zelfs bij een schuifpui worden gebruikt. De hordeur schuift open, langs de deur, waardoor de deur open kan blijven zonder dat er insecten binnen komen. Het nadeel van een plissé hordeur kan zijn dat, wanneer deze open staat, het soms slecht zichtbaar is. Een persoon kan er daarom ongemerkt tegenaan- of doorheen lopen. Het is daarom aan te raden een stevige hordeur aan te schaffen die tegen een stootje kan.

Rol- en vouwgordijnen

Rolgordijnen en vouwgordijnen hebben als belangrijkste doel om lichtinval tegen te gaan en privacy te creëren. Ze zijn niet in de eerste plaats als decoratie bedoeld en hebben een minder sterk effect dan horren en hordeuren als het gaat om het buitenhouden van insecten. Wanneer er geprobeerd wordt om lichtinval tegen te gaan of om meer privacy te krijgen, is een rol- of vouwgordijn echter een goede keuze. Daarbij is het allereerst belangrijk om te bepalen in hoeverre de lichtinval tegengehouden moet worden. Als deze helemaal geblokkeerd moet worden is het belangrijk om voor een verduisterend rolgordijn te gaan. Deze zijn zo gemaakt dat er vrijwel geen licht doorheen komt, wat een kamer bijna compleet kan verduisteren. Is de bedoeling vooral om direct zonlicht weliswaar te blokkeren, maar hoeft deze niet compleet verduisterd te worden, dan kan ook een vouwgordijn of niet-verduisterend rolgordijn prima werken. Beiden kunnen niet alleen direct binnenkomend zonlicht verminderen, maar zorgen ook dat er minder van buiten naar binnen gekeken kan worden. Zodoende zorgen ze ook voor meer privacy. Tot slot zijn er, net als bij de hordeuren, ook plissé gordijnen. Deze lijken erg op de vouwgordijnen, maar de vouwen zitten wat dichter op elkaar, zoals bij een harmonica. Verder hebben plissé gordijnen dezelfde effecten als vouwgordijnen en niet-verduisterende rolgordijnen.

De keus voor een vouw- of rolgordijn is van een aantal zaken afhankelijk. Lopen er kleine kinderen in huis, dan kan een plissé- of vouwgordijn een veiligere keus zijn, omdat er bij een rolgordijn een koord is wat gevaarlijk kan zijn voor kleine kinderen. Ook de bereikbaarheid van het raam is belangrijk: is dit wat hoger, dan kan een rolgordijn fijn zijn, want dan kan via het koord het openen of sluiten worden geregeld. Is het lager dan kan dat ook met een vouwgordijn. 

Shutters

Shutters zijn eigenlijk luiken voor de ramen, aan de binnenkant gemonteerd, met ingebouwde jaloezieën. Die jaloezieën zijn verstelbaar. Shutters kunnen allerlei vormen hebben. Recht, schuin en zelfs gebogen is vaak mogelijk. Shutters zijn in huis een echte blikvanger. De lichtinval kan er zeer goed mee geregeld worden, er kan voor meer privacy gezorgd worden en shutters hebben ook absoluut een grote decoratieve waarde voor het huis.

Jaloezieën

Jaloezieën zijn op- of voor de ramen gemonteerde zonwering. De uitstraling van jaloezieën is strak en luxe en kunnen zeer bepalend zijn voor de look & feel van bijvoorbeeld een keuken, woonkamer of andere leefruimte. Bovendien stellen ze je in staat om de lichtinval te regelen: er kan gekozen worden voor een lichte kamer tot een kamer die helemaal verduisterd is en alles daar tussenin. Ook houden houten jaloezieën tocht tegen en zorgen ze voor meer privacy. Jaloezieën zijn er in vele soorten en maten. Ze worden gemaakt in bijvoorbeeld hout en aluminium. De keus voor één van deze soorten is vooral afhankelijk van de smaak en de stijl van de kamer waar de jaloezieën geplaatst worden. Er kan gekozen worden voor zeer dikke of juist heel dunne jaloezieën. Aluminium geeft een meer industriële indruk, terwijl jaloezieën van bijvoorbeeld lindehout weer een veel meer rustieke uitstraling geven. Jaloezieën van bamboe hebben een heel moderne, frisse uitstraling. Voor jaloezieën moet bovendien de keus gemaakt worden hoe deze gemonteerd worden. Ze kunnen op- of in het kozijn gemonteerd worden, maar ook op de muur. De keus hiervoor is vooral afhankelijk van de ruimte die er in en rond het kozijn is.

Duettes

Een duette gordijn lijkt erg op een vouwgordijn of een plissé gordijn, maar is uitgevoerd in een dubbele stof. Daardoor ontstaat een soort honingraat structuur wat weer een aantal voordelen met zich meebrengt. Door deze dubbele structuur is het koord bijvoorbeeld veel minder zichtbaar. Ook is de isolerende en verduisterende werking sterker dan bij een enkel plissé gordijn. Sterker nog, door de dubbele uitvoering kunnen duettes zelfs tot op zekere hoogte geluid van buiten tegenhouden. Qua kleuren zijn duettes er in alle smaken. Ze kunnen een waardevolle toevoeging zijn voor de stijl van de leefruimte.

Verticale lamellen

Verticale lamellen hebben misschien nogal eens de indruk vooral bij een stoffig kantoor te horen. Toch is dat al lang niet meer zo. Ze zijn in zeer veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, waardoor er altijd wel verticale lamellen te vinden zijn die bij een specifieke stijl passen. Ze zijn makkelijk te bedienen, houden goed zonlicht buiten en gaan zelden kapot. Dat maakt de aanschaf van verticale lamellen tot een duurzame investering.

Welke raamdecoratie is het best?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag welke raamdecoratie het best is. De situatie hangt erg van de smaak, budget en omgeving af. Wel zijn er duidelijke richtingen. Gaat het bijvoorbeeld vooral om het buitenhouden van insecten, dan lijken horren, een raam rolhor of een hordeur, een logische keus. Gaat het om puur en alleen om een zo duister mogelijke kamer, dan lijkt een verduisterend rolgordijn goed. Gaat het echter om een combinatie van bijvoorbeeld lichtinval, decoratie en privacy, dan is het goed om de resterende verschillende opties goed op smaak en budget te vergelijken.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MariekedeBruijn
Aantal keer gelezen: 1597x
Toegevoegd: 23-07-2020 22:39
Gewijzigd: 27-07-2020 09:52

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!