Voor veel nieuwe studenten een van de leukste fases in het leven. Maar bij het verhuizen naar een nieuwe stad komt veel bij kijken. Bijvoorbeeld bij het zoeken van een goede studentenkamer. In populaire steden zoals Amsterdam en Rotterdam kan ik vaak wel even duren voordat je een goede kamer hebt gevonden, dus begin hier op tijd mee! Hiermee voorkom je dat je met een veel te hoge huurprijs zit of op een locatie waar je liever niet woont. Als je eenmaal een studentenkamer hebt gevonden, moet je deze natuurlijk ook gaan inrichten. En houd er natuurlijk rekening mee dat studenten kamers veel kleiner zijn en veel meer in moet dan in jouw eigen kamer bij je ouders. In deze blog vertel ik je hoe je het beste jouw studentenkamer kan inrichten en wat je niet moet vergeten!
Vaak zijn studentenkamer maar 10m2 tot 14 m2, waar toch een hoop in moet kunnen. Dus we beginnen bij het begin. Misschien had je bij jouw ouders een 1-persoons bed, vaak krijgt dit een update en wil je nu graag een 2-persoons bed. Dit neemt natuurlijk meer ruimte in beslag, dus kijk ook naar een bed waar bijvoorbeeld lades in zitten, dus extra opslagmogelijkheden.
Naast je bed moet je ook naar een nieuwe kledingkast kijken. Meet van te voren jouw kamer op en maak zelf een tekening waar je het beste jouw kast kan plaatsen als eenmaal het bed erin staat. Deze 2 nemen vaak het meeste ruimte in beslag. Naast een kledingkast is het ook handig om een kleine kast aan te schaffen. Hier kan je naast de kleding ook andere dingen, zoals boeken, beddengoed en toiletartikelen.
En natuurlijk een van de belangrijkste dingen, want je gaat natuurlijk studeren, is een bureau. Gelukkig zijn er tegenwoordig bureau’s in allemaal verschillende maten. VidaXL heeft een heel groot aanbod aan bureau’s dus hier zit waarschijnlijk wel een goede optie in voor jouw kamer. Omdat je kamer waarschijnlijk niet super groot is, is het handig om ook hier naar extra opberg ruimtes te kijken. Dus als jouw bureau bestaat uit allemaal lades kan je hier extra veel in kwijt. Ook kun je een boekenplankje ophangen, waar je naast boeken, ook andere decoraties kunt neerzetten.
Naast de basic spullen voor in jouw kamer, kan je jouw kamer ook eigen gaan maken. Denk hierbij aan leuke schilderijen met familie en vrienden. Maar ook posters zijn leuk om op te hangen. Om nog wat meer toe te voegen is het ook leuk om wat plantjes neer te zetten wat jouw kamer helemaal af maakt. En vergeet het licht niet. Je hebt niet alleen een groot licht nodig, maar een bedlampje of andere sfeerlichten kan ervoor zorgen dat in de wintermaanden jouw kamer extra cozy wordt.
Het gebruik van kleuren kan erg bepalend zijn voor de sfeer van een kamer en hoe ruimtelijk een ruimte oogt. Bij een relatief kleine kamer is het verstandig om gebruik te maken van lichte tinten. Lichtere tinten weerkaatsen namelijk het licht dat binnenkomt waardoor je ruimte groter lijkt. Ook helpen deze tinten bij het creëren van een rustige sfeer. Dit is natuurlijk ontzettend fijn, omdat je kamer al vaak vol staat met allemaal spullen.
Heb je een relatief grote studentenkamer? Dan kun je er voor kiezen om meer aanwezige en gewaagde kleuren te gebruiken. Let er wel op wat voor kleuren je dan gaat gebruiken in de ruimte. Rood is namelijk een kleur die voor veel onrust zorgt. Dit is natuurlijk niet fijn om te gebruiken in een ruimte waar je ook slaapt. In dit geval is grijs of blauw een betere keus. Dit zijn kleuren die rust en kalmte creëren.
Natuurlijk kun je ook kleur aanbrengen in je kamer zonder de muren te schilderen. Denk bijvoorbeeld aan een kussentje of een mooie sprei voor over je bed. Ook hierbij is het belangrijk dat je het niet overdrijft. Zo kun je bijvoorbeeld je meubels beter in de kleur houden van de achtergrond. Op deze manier vallen de meubels minder op omdat die als het ware weg vallen in de achtergrond.
Multifunctionele meubels en creatieve oplossingen zijn nodig wanneer je studentenkamer een kleine ruimte is. Kies eerst de goede basics die je kamer een volwassen uitstraling geven. Deze meubels hoeven niet per se duur te zijn. Kies bijvoorbeeld een simpele salontafel die je ook makkelijk kunt schuiven en eventueel kan gebruiken als nachtkastje of bijzettafel. Daarnaast is het ook heel handig om een kast voor je kleding en andere spullen aan te schaffen. Een multifunctionele kast waarin je van alles in kan opruimen. Wanneer je nog een tafel kwijt kan in je kamer kies dan voor eentje die je kunt uitschuiven. Als je meer ruimte nodig hebt kun je dit eenvoudig creëren.
Nu de basis is behandeld kan jij je kamer gaan aankleden met mooie en leuke decoraties. Je studentenkamer moet een plek worden waar jij je thuis voelt. Je bed is een grote factor die de sfeer in je kamer bepaald. Kies daarom voor een dekbedovertrek die past bij jouw stijl. Ook is het erg leuk om een plaid te kopen die je over je bed kunt leggen. Het geeft een warme sfeer, maar is ook nuttig tijdens de koude winterdagen.
Een wandplank is erg leuk als je zowel een kleine als grote kamer hebt. De plank kun je namelijk vullen met een deel van je boeken, maar ook met foto´s en andere accessoires. Kies bijvoorbeeld foto´s van bijzondere momenten die je hebt meegemaakt met familie of vrienden. Hierdoor krijgt je kamer een persoonlijke sfeer.
Ik hoop dat je aan de hand van deze blog goed opweg kan om jouw studentenkamer helemaal in te richten. Vergeet niet om je kamer van te voren op te meten, zodat je niet pas bij het inrichten erachter komt dat de meubels niet passen. Ten slotte is het allerbelangrijkste dat jij een studentenkamer creëert waar jij je thuis voelt.