Een dressoir voor ieder interieur

Een dressoir voor ieder interieur

Een dressoir voor ieder interieurKasten in huis, we kunnen er nooit genoeg van hebben. Een kast raakt altijd wel gevuld, ook al is het met spullen die we eigenlijk nooit nodig hebben. Veel liever stoppen we al onze spulletjes diep weg in een kast in plaats dat we het weggooien. Kasten vormen hierdoor een belangrijk onderdeel van het interieur. Het is zelfs zo dat de hoeveelheid ingebouwde kasten in een woning van invloed kan zijn op de woningwaarde.

Een dressoir voor ieder interieur

Kasten in huis, we kunnen er nooit genoeg van hebben. Een kast raakt altijd wel gevuld, ook al is het met spullen die we eigenlijk nooit nodig hebben. Veel liever stoppen we al onze spulletjes diep weg in een kast in plaats dat we het weggooien. Kasten vormen hierdoor een belangrijk onderdeel van het interieur. Het is zelfs zo dat de hoeveelheid ingebouwde kasten in een woning van invloed kan zijn op de woningwaarde. Veel kastruimte wordt als praktisch gezien omdat je daardoor je interieur niet vol hoeft te zetten met spullen, maar alles netjes uit het zicht kunt opbergen. Kasten hebben ook dikwijls hun eigen functie. Zo is er de kledingkast, enkel bedoeld voor kleding, de boekenkast, enkel om boeken in te stallen en een buffetkast, speciaal voor servies. En dan is er ook nog het dressoir. Waar dient dat eigenlijk voor? Wat zijn de mogelijkheden?

Wat is een dressoir?

In de meeste gevallen is dit een lage tot halfhoge kast die tegen de wand staat. De kast kan voorzien zijn van lades of deuren, maar ook een combinatie tussen lades en deuren is vaak te zien. Een open dressoir is ook mogelijk, waarin gemakkelijk accessoires gezet kunnen worden. Het dient niet enkel het doel om dingen in op te bergen. Vaak wordt het aangekocht als modeaccessoire om als pronkstuk in de woonkamer te dienen. De oorsprong van dit meubelstuk gaat terug tot in de middeleeuwen. Het diende als een kast in de eetkamer en was meestal bij de eettafel gesitueerd. In deze kast werden dan servies en bestek opgeborgen, zodat het direct binnen handbereik was bij de eettafel. In het begin waren ze vooral open. Het was in die tijd de gewoonte om met mooie spullen te pronken. Daarbij kon de rijkdom van iemand vastgesteld worden en daarmee ook de status. In het open gedeelte werden dan kostbaarheden gezet, zodat iedereen ervan kon genieten. Dikwijls werd de kast dan versierd met houtsnijwerk en op de kast stond een grote spiegel, kandelaars of vazen. Deze traditie geldt voor menig dressoir nog steeds. Veel mensen gebruiken het als kast om mooie accessoires op te zetten. Daarnaast wordt het ook vaak functioneel gebruikt, bijvoorbeeld als tv-meubel.

Waar kan het voor gebruikt worden?

Een dressoir kan voor talloze doeleinden gebruikt worden. Het is maar wat je behoeften en wensen zijn. Enkele van de meest gebruikte mogelijkheden:
- Serviesgoed
Als je het gebruikt voor serviesgoed, dan volg je de eeuwenoude traditionele functie van dit meubel. Vooral als de keuken in een andere ruimte is, is het handig om serviesgoed bij de eettafel in de buurt te hebben. Je opent de kast en je kunt je serviesgoed direct op de eettafel kwijt. Het vermindert ook het risico dat er schade aan het serviesgoed ontstaat tijdens het tafeldekken. Het is in Nederland een beetje traditie om vooral goed servies en bestek, dat enkel bij bijzondere gelegenheden wordt gebruikt in het dressoir te plaatsen.
- Speelgoed
Met kleine kinderen in huis die veel in de woonkamer spelen, kan deze kast een heel praktische oplossing zijn. Hierin kan al het speelgoed en spelletjes worden opgeborgen. Zo blijft er nooit speelgoed in de woonkamer rondslingeren. Voor kinderen is het tevens goed om te leren dat speelgoed na het spelen weer opgeruimd moet worden.
Een bijzondere collectie
Heb jij een bijzondere verzameling die gezien mag worden? Dan leent een dressoir hier zich uitstekend voor. Hierop kun je je collectie helemaal uitstallen zodat iedereen hiervan kan genieten. Het voorkomt ook dat je een dure vitrinekast moet aanschaffen voor je collectie.
- Verlichting
Het dressoir is een uitstekende plek om verlichting kwijt te kunnen. Vaak is de ruimte waar het staat wat donker en heeft men geen idee welke lampen daar het beste tot hun recht komen. Met het plaatsen van een dressoir kun je prachtige tafel- of kastlampen kwijt. Niet alleen de verlichting zelf, maar ook het design van de lampen spelen dan een belangrijke rol.
- Koffiezetapparaat
Wil je je kasten echt heel functioneel gebruiken? Maak van je dressoir een koffiehoek met een koffiezetapparaat. Het is groot genoeg om alles dat met koffie te maken heeft er kwijt te kunnen, zoals koffiekopjes of eventueel een koektrommel. Het moet dan wel stevig zijn en ook gemaakt zijn om wat intensiever te gebruiken.
- Papieren en rommel
Veel mensen zullen het wel herkennen: een dressoir dat gevuld is met allerlei papierwerk en rommel. Schuif een lade open en in veel gevallen ligt deze vol met oude telefoonopladers en oude gsm’s. Ook belangrijke papieren worden er vaak in gelegd. Het is ook mogelijk om een kluisje in het dressoir in te bouwen. Zo zijn je belangrijke papieren ook veilig opgeborgen.
Waar kan een dressoir geplaatst worden?

In de meeste gevallen zal dit meubelstuk geplaatst worden in de woonkamer. Het wordt dan gebruikt voor één van de bovenstaande toepassingen of enkel neergezet als blikvanger of ruimtevuller in zeer grote woonkamers. Heb je een grote keuken, dan is het hier ook geschikt. Vooral als je ook de eettafel in de keuken hebt staan. Het dressoir dient dan enkel om servies, bestek en ander keukengerei in op te bergen. Het design is meestal wat minder van belang. De hal is ook zo’n plek waar je ze regelmatig tegenkomt. Hierin worden dan vaak zaken als mutsen, sjaals en handschoenen opgeborgen. In de lades vindt je regelmatig autopapieren en autosleutels terug. Ten slotte kan het ook in een slaapkamer worden gezet. De lades zijn ideaal om ondergoed en sokken in op te bergen. In de slaapkamer kan een dressoir ook een positieve bijdrage aan het slaapkamerinterieur leveren.

Van welk materiaal?

Wil je een dressoir kopen? Dan kom je voor de keuze te staan uit welk materiaal het moet bestaan. Er zijn verschillende opties, maar in de meeste gevallen zal er gekozen worden voor hout. Hout is gemakkelijk te bewerken, zodat je het na verloop van jaren gemakkelijk zelf weer kunt oplappen. Ook in hout zijn verschillende soorten. Een exemplaar van massief hout staat het mooiste en meest stijlvol. Alle onderdelen zijn van zware en zeer goede kwaliteit. Een massief houten dressoir kan een leven lang mee. Enkel de toplaag, zoals lak of olie zal regelmatig onderhouden moeten worden. Eventuele schade zoals krassen en vlekken kunnen dan gemakkelijk weggeschuurd worden. Met een nieuw lak, olie of beits ziet het er weer als nieuw uit. Een nadeel is dat een massief houten meubel prijzig kan zijn.
Veel dressoirs zijn tegenwoordig dan ook in MDF. Dit is ook hout, maar niet massief en bestaat uit samengeperste houtvezels. MDF is sterk materiaal dat gemakkelijk te bewerken is. Vooral de trend van hoogglans meubels is gemakkelijk met MDF te bereiken. Ook zullen vlekken en krassen in MDF minder snel opvallen. In principe is een MDF dressoir kant-en-klaar en hoef je er geen onderhoud aan te plegen. Wil je dit toch doen, dan kan MDF wel een lastig materiaal zijn om te schuren. De keuze voor hout of MDF is vooral een keuze op basis van budget en je eigen persoonlijke wensen en smaak.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: DutchDo
Aantal keer gelezen: 1465x
Toegevoegd: 09-05-2019 09:31
Gewijzigd: 15-05-2019 08:41

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3135 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!