Een PVC vloer of toch laminaatvloer?

Een PVC vloer of toch laminaatvloer?

Een PVC vloer of toch laminaatvloer? Weet je nog niet of je een laminaatvloer of PVC vloer gaat nemen? We helpen je graag op weg. We bespreken graag het materiaal, de prijzen, het onderhoud en de voordelen en nadelen van de twee. Het is zo een stuk gemakkelijker voor jou om uiteindelijk een keuze te maken tussen de twee. Beide materialen hebben zo hun eigen voordelen. Laten we snel van start gaan om je te helpen.

De prijs van een PVC vloer of laminaatvloer

De prijzen zijn een belangrijke reden om juist wel voor een vloer te kiezen of niet. Het is dus goed om hier mee te starten. Laten we de verschillende mogelijkheden op een rijtje zetten voor je. De prijzen van laminaat verschillen sterk. Je hebt laminaat van 5 euro per vierkante meter en ook van 40 euro per vierkante meter. Het is een verschil in kwaliteit. Afhankelijk van waar je het gaat leggen kun je voor een betere of mindere kwaliteit kiezen. Een laminaat in een slaapkamer zal minder belast worden dan de laminaatvloer in de woonkamer. Het is dus niet erg om boven een wat goedkoper laminaat te leggen dan beneden.

De PVC vloeren zijn een stuk prijziger. Ze zijn er al vanaf 10 euro per vierkante meter, maar ook voor 45 euro per vierkante meter. Het is dus mogelijk om de verschillende soorten te kiezen. Het is vaak een kwestie van de wensen en eisen welke je stelt aan het laminaat, waardoor het duurder wordt.

Het onderhoud van de vloeren

Wanneer je een PVC vloer of laminaat vloer gelegd hebt dan ligt de vloer er heel erg mooi en goed in. Het zal niet altijd zo mooi zijn. Tenminste niet wanneer je de vloer niet goed onderhoud. Het geluk is dat zowel de PVC als de laminaatvloer weinig onderhoud nodig heeft. Ze zijn beide op dezelfde manier te onderhouden. Het gangbare en reguliere onderhoud kun je doen door het te stofzuigen en te dweilen. Een keer in de paar maanden is het echter goed om het wat meer aandacht te geven. Überhaupt is het trouwens beter om matig met water te zijn bij de laminaatvloer. PVC kan er wel tegen. Het laminaat kan er door gaan opzwellen, wanneer je een overvloed aan water gebruikt.

Een keer in de paar maanden of in ieder geval in het voorjaar en najaar is het goed om de vloer een speciale schoonmaakbeurt te geven. Maak alles goed schoon en behandel de laminaatvloer of de PVC vloer dan met een materiaal om een extra beschermende laag op de vloer te krijgen. Het is dan ook gemakkelijker om de vloeren schoon te houden en op de normale manier schoon te maken.

Het materiaal van de vloer

PVC vloeren zijn Polyvinylchloride en het heeft veel weg van zeil. Het is dun en ook soepel. Het is een materiaal wat op grote rollen verkocht wordt en in lange banen gelegd kan worden. Vaak worden ze trouwens niet in een rol verkocht maar in lange stroken. Het is een materiaal wat je goed kunt leggen. Het is wel belangrijk om een vlakke ondergrond te hebben. Het materiaal is immers niet zo heel dik. Een niet vlakke ondergrond zal dan doorwerken in de vloer zelf.

Het laminaat is een materiaal van samengeperste lagen. Het gaat vaak om hdf met daar bovenop een kunststof laag. De bovenste laag heeft een motief wat je ziet. Het maakt de vloer. Het zorgt er ook voor, dat je het laminaat kunt kopen als een soort van tegels en ook als stroken hout. De laminaat pakken koop je in stroken. Ze worden vaak per 2 vierkante meter verkocht. Er zijn verschillende diktes waar je voor kunt kiezen als het om het laminaat gaat.

Het geluidsoverlast

Laminaat wordt eigenlijk altijd zwevend gelegd. Het wordt niet gelijmd op de ondergrond. Ook zit er een ondervloer onder. Het zorgt voor een isolatie voor warmte en het helpt ook tegen geluidsoverlast. Het is bij PVC net iets anders. Hier wordt het materiaal op de ondervloer geplakt. Er is geen ruimte tussen de vloer en het materiaal. Er is ook vaak geen ondervloer bij PVC. Het is trouwens wel mogelijk. Het is echter verrassend stil. Er is weinig extra geluidsoverlast.

Een warme vloer met vloerverwarming

Wil je gebruik maken van vloerverwarming of heb je dat al? Dan is het beter om voor een PVC vloer te kiezen. Het laat de warmte veel beter door dan een laminaat vloer. Laminaat vloeren hebben een ondervloer en daardoor is het minder geschikt om te gebruiken met een vloerverwarming.
Hoe waterbestendig is het?

Laminaat kan niet zo goed tegen vocht, wat we net al aangegeven hebben. Het is echter niet zo, dat het een probleem is als een glas water omvalt.  Maak het snel schoon. Geef het water geen kans om in de laminaatvloer te trekken. De laminaatvloer kan dan namelijk gaan opzwellen. Bij een PVC vloer maakt het niet zoveel uit. Het kan zeer goed tegen vocht. Het is dus geen probleem om het in de badkamer te gebruiken of in het toilet. Het kan wel wat glibberig worden. Houdt hier wel rekening mee.

Het leggen van de vloeren

Beide vloeren zijn relatief gemakkelijk te leggen. Er zijn laminaat vloeren en ook PVC vloeren welke je kunt gebruiken met een kliksysteem. Het is hiermee mogelijk om de vloerdelen snel met elkaar te verbinden. Het is ook mogelijk om voor de zelfklevende PVC vloeren te kiezen. De PVC vloer wordt dan op de grond geplakt en gelijmd met een soort plakband.

Het is mogelijk om beide soorten vloeren zelf te leggen. Het is niet moeilijk wanneer je zelf handig bent. Natuurlijk moet je ook over voldoende tijd beschikken en het leuk vinden om de vloer te leggen. Daarnaast dien je over de juiste tools te beschikken. Denk hierbij aan een goede zaag, Stanley mes, schaar, meetlint en legmateriaal. Wanneer je dit hebt is het niet moeilijk om de vloer te leggen. Natuurlijk kun je het ook uitbesteden om de vloer te laten leggen door iemand anders. Er zijn voldoende vakmensen welke deze klus voor een redelijk bedrag kunnen klaren. Ze kunnen ook de plinten aan de wand bevestigen.

De beschadigingen

Wanneer je de vloer in gebruik neemt dan kunnen er beschadigingen optreden. Natuurlijk pijnlijk. De verlijmde PVC vloeren kun je relatief gemakkelijk repareren. Het is mogelijk om een deel te vervangen. Wanneer het met een klik systeem is gelegd dan is het een stuk moeilijker. De vloer moet je dan namelijk helemaal openleggen.

Ons advies

PVC vloeren worden steeds populairder. Het heeft enkele significante voordelen. Het is echter wel zo, dat het in de aanschaf vaak wat duurder is. Ons advies spreekt zich echter niet uit voor een van de twee vloeren. Het is belangrijk om zelf een verstandige keuze te maken. Het budget en de plek waar het komt te liggen is vaak veel belangrijker.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 1039x
Toegevoegd: 09-05-2019 06:55
Gewijzigd: 14-05-2019 08:24

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3008 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!