Stel je voor: jij wordt zondagochtend wakker en komt in je ochtendjas naar beneden om je eerste kopje koffie te zetten. Maar op dat moment komt de eerste man of vrouw met zijn hond langs en kan het toch niet laten om even naar binnen te gluren. We zijn immers allemaal wel eens nieuwsgierig, toch? Toch is privacy op dit soort momenten geen overbodige luxe. Je wil genieten van de ochtendzon die op de muren danst, zonder dat je daarvoor je hele hebben en houden tentoon stelt. Tijd voor verandering! Tijd voor passende raamdecoratie.
Als je raamdecoratie wil aanschaffen, sta je ineens voor zoveel verschillende keuzes dat je het overzicht soms verliest. Houten jaloezieën, rolgordijnen, duo rolgordijnen, plisségordijnen, screens, aluminium jaloezieën, lamellen en ga nog maar even door. En dan moet je ook nog gaan kiezen tussen raamdecoratie op maat of raamdecoratie in standaard maten. Houdt jij het nog bij?
Beide soorten raamdecoratie hebben zo hun voor- en nadelen. Raamdecoratie op maat sluit perfect aan op je ramen en kozijnen, je kan je nieuwe raamdecoratie helemaal naar wens samenstellen én wanneer raamdecoratie goed aansluit op je ramen en kozijnen, werkt het ook nog eens extra isolerend! Het is alleen wel iets duurder dan raamdecoratie met standaard maten en het duurt wat langer voordat je raamdecoratie op maat in huis hebt. Een rolgordijn of jaloezie kan je namelijk in veel verschillende winkels kopen. Dus, waar ga jij voor?
Dit artikel staat in het teken van privacy. Daarom delen wij een aantal verschillende vormen van raamdecoratie waarmee jij kan genieten van je privacy zonder daarvoor je zicht naar buiten op te moeten geven. Je hoeft namelijk niet te kiezen! Hieronder vertellen we je per vorm van raamdecoratie welke voordelen ze kennen en natuurlijk hoe jij hiermee jouw gewenste privacy kan blijven waarborgen.
Op maat of standaard maten: houten jaloezieën zijn ontzettend mooi. Er zijn zoveel verschillende soorten en kleuren hout dat er voor ieder interieur wel een mooie houten jaloezie te vinden is. Gelukkig ook maar, want als je op zoek bent naar voldoende privacy zonder je zicht op te hoeven geven, is dit een van dé beste vormen van raamdecoratie om te kiezen. Doordat houten jaloezieën vaak over de gehele lengte van het raam hangen, is het vaak al lastig om van buitenaf naar binnen te kijken. En door de lamellen dan ook nog iets te kantelen, moet een buitenstaander best wat moeite doen om naar binnen te kijken. Laat je nieuwe houten jaloezie afwerken met stijlvol ladderband, waardoor je het ze nog lastiger maakt om naar buiten te kijken!
Wil jij je nieuwe houten jaloezie op een raam of deur monteren? Zorg er dan wel voor dat je je houten jaloezie laat afwerken met zijgeleiding. Zo kunnen de jaloezieën niet schuin gaan hangen of gaan 'klapperen' tegen je deur of kozijn als je een raam of deur opent. Zijgeleiding zorgt er namelijk voor dat de jaloezie altijd op zijn plek blijft hangen. Kleine moeite, groot resultaat.
Ben je niet zo dol op houten jaloezieën of past het niet zo goed bij je huidige interieur? Misschien zijn duo rolgordijnen dan iets voor jou! Duo rolgordijnen zijn twee rolgordijnen die achter elkaar hangen. De stof bestaat uit open en gesloten banen die elkaar afwisselen. Als je je duo rolgordijn bediend, kan je eenvoudig bepalen hoe je de open en gesloten banen wil hangen. Door de open banen tegenover elkaar te zetten, kan je voldoende naar buiten kijken. De gesloten banen zorgen er dan weer voor dat het voor buitenstaanders wat lastiger wordt om naar binnen te kijken, omdat de open banen vaak maar 7 centimeter hoog zijn. Gelukkig zijn die open banen voor jou wél groot genoeg om naar buiten te blijven kijken en te genieten van de lichtinval.
Wil je nou volledige privacy wanneer je bijvoorbeeld een filmpje op de bank wil kijken? Dan kan je de open banen tegenover de gesloten banen laten hangen. Hierdoor 'sluit' je het duo rolgordijn, zoals bij een rolgordijn. Hierdoor kan jij zonder zorgen languit op de bank liggen.
Ooit gehoord van Duette gordijnen en plisségordijnen? Deze vormen van raamdecoratie herken je aan de kenmerkende vouwen die in de stoffen zijn aangebracht. Door die vouwen rolt de stof niet op, maar vouwt zich op en uit zoals bij een accordeon. Bij een plisségordijn wordt gewerkt met één laag stof, bij Duettes worden twee lagen stof gebruikt. Je herkent een Duette ook makkelijk aan de zogenoemde honingraat die aan de zijkant te zien is. Je kan deze vormen van raamdecoratie op een traditionele wijze ophangen, waardoor je ze bedient zoals bij een standaard rolgordijn.
Je kan een Duette of plisségordijn ook door middel van een Top Down Bottom Up bediening ophangen. Hierbij wordt de stof verspannen door middel van stevige koorden. Het systeem bestaat tevens uit handgrepen aan de boven- en onderkant, waarmee je deze vorm van raamdecoratie kan bedienen. Wil je ongestoord ontbijten, maar wel genieten van de ochtendzon? Dan kan je het gordijn aan de onderkant van het raam laten hangen. En is het middag en staat de zon wat hoger? Dan kan je het gordijn hoger plaatsen, zodat het zonlicht mooi wordt gefilterd. Je kan het gordijn dus verhangen zoals je zelf wilt!
Ben je op zoek naar een strakke, moderne vorm van raamdecoratie waarmee jij geniet van optimale privacy? Dan komen screens als winnaar uit de bus. Screens zijn gemaakt van een speciale stof waar je van binnenuit wel naar buiten kan kijken, maar men van buitenaf niet naar binnen kan kijken. Daarnaast houdt het ook nog voldoende licht en warmte tegen, waardoor het ook perfect is voor de aankomende zomerse temperaturen van deze week! Screens worden normaliter bevestigd aan de buitenkant van de ramen, zodat de isolerende werking optimaal is. De screens worden op het kozijn geplaatst, waardoor er nog een kleine ruimte tussen de ramen en de screens ontstaat. Dit zorgt ervoor dat het binnen een stuk koeler blijft.
Vroeger werden screens uitsluitend aangeboden met een bedieningskoord of -band, maar tegenwoordig leveren steeds meer bedrijven screens met een afstandsbediening. Zo kan je je screens vanaf de bank openen of sluiten. Handig! De stoffen zijn erg stevig, maar pas op bij harde wind. Daar kan de stof namelijk van gaan scheuren.