Wakeboarden

Welke watersporten zijn er?

WakeboardenNederland bestaat voor een groot deel uit water en het is dan ook ideaal voor watersporten. Zwemmen, roeien, zeilen of surfen: er is voor iedereen wel een leuke watersport. Maar welke watersporten zijn er nu eigenlijk allemaal? Waarschijnlijk zijn dat er meer dan je denkt. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende watersporten.

Vaarsporten

Wakeboarden

Een bekende watersport is wakeboarden. Hierbij sta je op een wakeboard op het water en word je voortgetrokken door een lijn die aan een boot of een kabelbaan is bevestigd. Deze watersport wordt voornamelijk gedaan om leuke stunts uit te halen. Met wakeboarden kun je bepaalde tricks doen, zogenaamde dubbelops (tricks met een extra hoge golf) en obstacles.

Bodyboarden

Een andere board watersport is bodyboarden. Het board dat hiervoor wordt gebruikt lijkt op een surfboard, maar is iets korter, breder en vervaardigd uit hydrodynamisch schuim. Bij bodyboarden sta je ook niet op het board, maar je ligt hierop. Een andere mogelijkheid is om de zogenaamde drop knee houding aan te nemen, waarbij je met één knie op het board zit en van het andere been de voet voorop de plank zet.

Surfen

Dit is misschien wel één van de bekendste watersporten die worden beoefend met behulp van een board. Bij surfen gaat het erom dat je vanaf een bepaald punt in de zee met behulp van de golven naar het strand 'rijdt'. Surfers staan op hun board en houden de balans door een bepaalde gekromde houding aan te nemen.

Kitesurfen

Een populaire vorm van surfen is kitesurfen. Het board dat hiervoor wordt gebruikt is iets kleiner dan een standaard surfplank en de kitesurfer wordt aan een lijn voortgetrokken door een soort vlieger (kite). Hierbij kun je ook hoog en ver springen door gebruik te maken van het lifteffect van de vlieger.

Windsurfen

Nog een variant van surfen is het zogenaamde windsurfen. Bij deze watersport is er een zeil op de surfplank gemonteerd. De surfer gaat dan vooruit met behulp van dit zeil. Voor deze vorm van surfen zijn er niet zoveel golven nodig, maar uiteraard moet er wel wind staan.

Zeilen

Dit is misschien wel een van de oudste technieken die wordt gebruikt om vooruit te komen over het water. Al eeuwen geleden waren er mensen die met zeilboten over het water reisden. Zeilboten beschikken over een zeil en kunnen op deze manier vooruitkomen met behulp van de wind. Aan de hand van de kracht en de richting van de wind worden ook de snelheid en de richting van de zeilboot bepaald. Zeilen is al heel wat jaren een populaire vaarsport.

Skûtsjesilen

Skûtsjesilen is een variant op het normale zeilen en is afkomstig uit Friesland. Bij deze vorm van wedstrijdzeilen worden oude vrachtschepen gebruikt als zeilboten. Deze schepen zijn lang en plat en worden daarom ook wel platbodems genoemd.

Roeien

Waarschijnlijk hebben we allemaal wel eens in een roeibootje gezeten. Roeien behoort echter ook tot de watersporten en er worden ook roeiwedstrijden gehouden. De roeiboot wordt geheel op eigen kracht voortgeduwd met behulp van roeiriemen. Roeiwedstrijden kunnen individueel of in ploegverband worden gespeeld.

Kanoën

Een andere watersport die veel gemeen heeft met roeien is kanoën. Het grote verschil met roeien is echter dat je bij kanoën naar voren gedraaid zit en je voornamelijk de kracht uit je armen moet halen. Bij roeien is je gezicht gekeerd naar de achterzijde van de boot en komt de kracht het meest uit je benen. Over het algemeen wordt kanoën gedaan met behulp van een enkelbladige peddel.

Kanopolo

Een watersport die maar weinig mensen kennen is het zogenaamde kanopolo. Dit is een combinatie tussen kanoën en de zwemsport polo. De spelers varen in kano's en het is de bedoeling om zoveel mogelijk doelpunten te maken. De doelen hangen bij kanopolo echter boven het water in tegenstelling tot de doelen bij waterpolo.

Kajakken

Een kajak is vrijwel hetzelfde als een kano. Het enige verschil bij deze watersport is dat je niet met enkelbladige peddel roeit, maar met een dubbelbladige peddel. Hierdoor kom je daarom vaak een stuk gemakkelijker vooruit.

Varen met een motorboot

Het varen met een motorboot behoort ook tot de watersporten. Dit kan bijvoorbeeld met een jacht zijn, maar ook met een speedboot. Vaak wordt deze vorm van watersport enkel gedaan voor ontspanning of om van het ene punt naar het andere punt te komen.

Waterskiën

Waterskiën kun je een beetje vergelijken met wakeboarden. Net als bij wakeboarden word je namelijk voortgetrokken aan een lijn die is bevestigd aan een boot of een kabelbaan. Het verschil is echter dat je bij deze watersport niet op een board staat, maar op een soort skiën. Ook kan deze sport op blote voeten worden gedaan.

Jetskiën

Een jetski is een soort scooter voor op het water. Het vaartuig wordt aangedreven door een motor en is geschikt voor één persoon. Meestal wordt de jetski staand bestuurd. Een variant op de jetski is de zogenaamde waterscooter, waarop twee of drie personen kunnen plaatsnemen en vaak ook kunnen zitten.

Tubing

Een van de watersporten die minder bekend is, is de sport tubing. Hierbij zit je op een plastic binnenband en word je met behulp van een lijn voortgetrokken door een boot of een jetski. De band wordt op hoge snelheid voortgetrokken en de bedoeling van de sport is om hier zo lang mogelijk op te blijven zitten.

Zwemsporten

Zwemmen

In Nederland heeft bijna iedereen wel één of meerdere zwemdiploma's behaald. Als je zwemt in het water, beweeg je je voort met behulp van bepaalde bewegingen van je armen en benen. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende soorten slagen, zoals schoolslag en borstcrawl. Zwemmen is een zeer goede watersport om de spieren in je gehele lichaam te trainen.

Synchroonzwemmen

Een variant van normaal zwemmen is het synchroonzwemmen. Deze watersport wordt ook wel waterballet genoemd en je kunt dit ook wel vergelijken met ballet. Het verschil is echter dat dit in het water wordt gedaan. Bij synchroonzwemmen voert een groep personen bepaalde bewegingen tegelijkertijd uit in het water, waardoor er een soort dans ontstaat.

Openwaterzwemmen

Eigenlijk is openwaterzwemmen hetzelfde als gewoon zwemmen, maar dit wordt - zoals de naam al zegt - gedaan in open water. Zowel meren, rivieren, plassen en zelfs de open zee zijn hiervoor geschikt. Aangezien er veel water is in Nederland, hebben wij enorm veel mogelijkheden voor openwaterzwemmen.

Duiken

Een van de watersporten waarmee je je onder water bevindt is duiken. Normaal gesproken wordt dit gedaan met behulp van een ademluchtfles, zodat je langer onder water kunt blijven. Over het algemeen dragen duikers ook flippers en een duikbril. Er is vaak wel een duikbrevet nodig om te mogen duiken.

Vrijduiken

Dit is een variant op het normale duiken waarbij geen gebruik wordt gemaakt van een ademluchtfles. Je duikt dus met ingehouden adem. Vaak wordt deze term gebruikt voor duiken buiten het zwembad. Vrijduiken wordt ook gedaan in wedstrijdverband, waarbij het uithoudingsvermogen wordt getest.

Snorkelen

Een andere vorm van duiken is snorkelen. Hierbij draag je een duikbril en haal je adem met behulp van een snorkel. Aangezien snorkels niet zo lang zijn, kun je niet diep onder water gaan. Bij het snorkelen worden vaak ook flippers gedragen zoals bij normaal duiken, maar dit is niet altijd het geval.

Schoonspringen

Schoonspringen is een watersport waarbij men in het water springt vanaf een platform of een plank. Tijdens het springen worden er diverse tricks uitgevoerd, zoals salto's en schroeven. Ook schoonspringen behoort tot een van de populaire watersporten voor wedstrijden.

Waterpolo

Dit is een soort variant van rugby of handbal, maar wordt gespeeld in het water. Bij waterpolo is het de bedoeling om zoveel mogelijk doelpunten te maken. De doelen bevinden zich direct boven het water.

Waterbasketbal

Een combinatie van waterpolo, basketbal en korfbal: dat is de sport waterbasketbal. Deze zwemsport is bedoeld voor mensen met een beperking die nog wel kunnen zwemmen. Bij dit spel draait het erom dat je met je team zoveel mogelijk doelpunten scoort. De doelen zijn zogenaamde waterbaskets die op bepaalde plaatsen in het water drijven en aan de bodem verankerd zijn.

Onderwaterhockey

Onderwaterhockey is een vorm van hockey die zich op de bodem van een zwembad afspeelt. Het is de bedoeling dat je de puck zo vaak mogelijk in het doel van de andere partij schiet. De puck en de doelen bevinden zich op de bodem van het zwembad, waardoor je je dus onder water moet bevinden om tegen de puck te slaan en een doelpunt te maken.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 28371x
Toegevoegd: 24-11-2015 12:39
Gewijzigd: 27-11-2015 22:57

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3735 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!