Zo bereid je voor op een orkaan!

Zo bereid je voor op een orkaan!

Zo bereid je voor op een orkaan!Altijd al willen weten hoe een orkaan in elkaar zit? En hoe je het beste kan voorbereiden op eentje? Lees dan hier meer over orkanen.

Orkanen

Je kent het wel een orkaan dat is een vreselijke natuurramp. Een orkaan is van alle natuurrampen zeer gevaarlijk. Maar wat is nu eigenlijk een orkaan? Het is een tropische storm die de windkracht haalt van twaalf en meer. Windkracht twaalf staat gelijk aan een snelheid van 117 km/uur of sneller. Orkanen worden vaak verwart met tornado’s alleen het is niet hetzelfde. Tornado’s zijn meestal krachtiger dan orkanen zelf maar zijn wel veel kleiner en vaak een paar 100 meter in doorsnee. Je spreekt pas van een orkaan als die wordt ontstaan op de Atlantische Oceaan of boven de oostelijke helft van de noordelijke grote oceaan. Voor een orkaan die ontstaan is in de westelijke helft van de oceaan noemen we een tyfoon. En als een orkaan ontstaat in de Indische Oceaan hebben we het over cyclonen.

Hoe ontstaan orkanen eigenlijk?

Orkanen ontstaan als ze in warme gebieden plaatsvinden waar het zeewater minimaal 26,5 graden is. Als dit niet het geval is kan er helemaal geen orkaan ontstaan. Doordat het zeewater deze warmte heeft, stijgt de warme en vochtige lucht op. Omdat het in de lucht een stuk kouder is, ontstaat er onweer. Je noemt het ook wel een botsing tussen warme lucht en koude lucht. Dit gebied gaat vervolgens door wind draaien en telkens harder waaien.
Tijdens het ontstaan van een orkaan verdampt er water. Niet zomaar een klein beetje zeewater, maar miljoenen liters zeewater. Dit water wordt regen en stort zich in en rond de orkaan. De combinatie van de zeer ongewone neerslag en wind maakt een tropische storm ook wel een orkaan genoemd.
Maatregelen tegen een orkaan
Maatregelen die worden genomen tijdens een orkaan, verschillen veel van hoe erg de orkaan is. Het kan oplopen van waarschuwen dat je niet naar buiten mag tot een evacuatie van gebieden die mogelijk een grote kans hebben om getroffen te worden door de orkaan. Je bent verplicht om deze maatregelen op te volgen. Het niet houden aan de maatregelen kan onnodige risico’s veroorzaken. Als het gebied waar je woont getroffen wordt door een orkaan, is er een kans dat de plek waar je bent voor even afgesloten wordt van de buitenwereld. De kans dat elektriciteit of mobiele telefoonnetwerken uit vallen is ook erg groot.

Maatregelen die jezelf kan nemen.

Dit zijn een paar maatregelen die jij kan volgen om goed voorbereid te zijn:
1. Koop een radio die werkt op batterijen. Dit doe je omdat de stroom kan uitvallen en je dan nog steeds kan luisteren naar instructies.
2. Haal losse spullen die buiten staan naar binnen. Deze kunnen zo weg vliegen als de orkaan komt.
3. Je moet voorbereiden op je dakpannen en alles wat op je dak bevindt. Deze kunnen tijdens de orkaan eraf vliegen. Laat daarom de daken regelmatig controleren.
4. Weet zeker dat je voldoende eten en drinkwater extra hebt. Ook is het belangrijk om misschien extra kleren te hebben.





Er is een orkaan, wat moet ik doen?

Je hoeft nergens heen te gaan als je al in een stevig huis bevind. Reizen terwijl er een orkaan is, moet je niet doen. Dat is namelijk extreem gevaarlijk. Onder de trap of in je kelder als je die hebt, is meestal de veiligste plek in je huis. Er is een kans dat water en elektriciteit word afgesloten tijdens een storm, daarom is het erg belangrijk om water op te slaan. Om te luisteren naar instructies van de leider van het land, kan je een radio nemen die op batterijen werkt. Evacueer naar een ingerichte plek die speciaal is voor vluchtelingen, als je op het moment van een orkaan, niet in een stevige omgeving bevind. Sluit de elektriciteit thuis af voordat je besluit te evacueren voor de orkaan.
Auto’s zijn niet slim om mee op pad te gaan, terwijl er een orkaan is. Ze bieden geen bescherming tegen orkanen en de vliegende objecten. Een grot of een greppel is een goede bescherming tegen een orkaan als jezelf buiten bevindt. Is er geen kans om te vluchten van de orkaan? Ga dan plat op de grond liggen. Als je plat op de grond ligt is de kans het kleinst om een doelwit te worden van vliegende spullen. Wanneer je op de grond ligt, kan je kruipen naar iets stevigs in de omgeving. Terwijl je op de grond ligt is het belangrijk dat je oppast voor kleine objecten die tegen je aan kunnen waaien.

Orkaanseizoenen

Orkaanseizoenen verschillen per periode. Orkaanregio’s hebben ieder een eigen orkaanseizoen.
Het orkaanseizoen van de Atlantische Oceaan is van 1 juni tot 1 december. Orkanen die hier ontstaan trekken meestal allemaal richting het westen of noordwesten. Daar ligt het Caribisch gebied en Noord-Amerika.
Het orkaanseizoen van het noordwestelijke deel van de Grote Oceaan duurt het hele jaar. De kans is wel hoger in de periode van juli tot december. De orkanen die via het westelijke gedeelte komen gaan meestal allemaal richting Azië of blijven bij de Grote Oceaan.
Het orkaanseizoen van het noordoostelijke deel van de Grote Oceaan duurt van 15 mei tot 1 december. De orkanen die in het oostelijke gedeelte ontstaan trekken meestal richting het westen of ze komen aan bij de westkust van Mexico of de VS.
Het orkaanseizoen van Golf van Bengalen en Arabische zee is van 1 april tot 30 december. De orkanen die in het Oostelijke deel ontstaan trekken meestal richting Pakistan, Myanmar en een uitzondering is richting het Arabisch schiereiland of de oostelijke punt van Afrika.
Het orkaanseizoen van het zuidwestelijke deel van de Grote Oceaan is van 15 oktober tot 1 mei. De orkanen die in het zuidwestelijke deel ontstaan trekken naar Solomoneilanden en Fiji en Australië.
Het orkaanseizoen van het zuidoostelijke gedeelte van de Grote Oceaan is van 15 oktober tot 1 mei. Orkanen die hier gemaakt zijn, trekken naar Noord en West-Australië. Indonesië zou eventueel ook last kunnen hebben van de orkaan.
Het orkaanseizoen van het zuidwestelijke deel van de Indische Oceaan is van 15 oktober tot 15 mei. Deze orkanen gaan richting het westen naar het zuidoosten van Afrika.
Reizen tijdens een orkaanseizoen
Sommige mensen die op reis gaan vermijden een bepaalde regio als er een orkaanseizoen is. Als je zeker wilt weten dat er niets gebeurt kun je die keuze maken. De kans dat er een orkaan over je regio komt precies wanneer je op vakantie bent is relatief klein.

Namen

Voor duidelijke communicatie is er afgesproken vanaf de 20e eeuw om orkanen een naam te geven. Zo werd verwarring over welke storm er werd bedoeld niet meer nodig. Voor de namen zijn zes lijsten gemaakt. Elk jaar wordt één lijst gebruikt en na 6 jaar begint de lijst weer opnieuw. Wanneer er sprake is van een tropische storm krijgt die een naam, als deze storm verandert in een orkaan blijft de naam hetzelfde. Als de tropische storm een windsnelheid van onder de 63 km/uur aantikt, wordt de naam van de kaart gehaald.
De eerste storm van het jaar begint met de A de tweede begint met de B en zo gaat het maar door. Leuk feitje is dat wanneer elke naam is gebruikt voor dat jaar wordt er overgeschakeld naar het Griekse alfabet. Dit is bijna nooit nodig.
Wanneer een orkaan veel schade en slachtoffers heeft veroorzaakt, wordt de naam door de WMO van de lijst gehaald en vervangen. WMO staat voor Wereld Meteorologische Organisatie. Als ze de naam zouden hergebruiken zou het gevoelig kunnen liggen bij de nabestaanden van slachtoffers.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AliOrhan2503
Aantal keer gelezen: 1009x
Toegevoegd: 09-11-2022 15:21
Gewijzigd: 11-11-2022 09:07

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3828 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!