bruine beer

Bruine beer, over het dier

bruine beerDe bruine beer is een mooi dier, maar wat weet jij allemaal over de bruine beer? In dit artikel kun je meer informatie vinden over de bruine beer. Lees het artikel door en geniet mee.

Beren algemeen

Bij beren denken mensen vaak als eerste aan die snoezige knuffeldieren. Iedereen zal er wel een in huis hebben. Een mooie knuffelbeer, lekker zacht met hele lieve ogen. Je kunt ook denken aan die prachtige grote dieren in de dierentuin, waar je op veilige afstand de dieren kunt bewonderen. Steeds vaker zijn de dierentuinen omgetoverd tot natuurgetrouwe verblijven voor de dieren. Helmaal lukt dat natuurlijk nooit. Beren in het wild, in de vrije natuur, heb je wellicht nooit gezien. Je hoeft er ook niet blij om te zijn om oog in oog met een beer in de natuur te staan. Een beer is namelijk een van de gevaarlijkste diersoorten.

Er zijn zeven soorten beren. De ijsbeer is de allergrootste. Wanneer de ijsbeer rechtop staat is het mannetje 2.50 tot 3 meter lang. Hij weegt meer dan 500 kilogram. De kleinste beer is de Maleise beer uit Zuidoost-Azië. Deze beer is 1.20 meter. Andere soorten zijn de grizzlybeer en de lippenbeer. Beren zijn carnivoren, dat betekent dat het vleeseters zijn. Reuzenpanda's die bamboe eten zijn familie van de beer. De reuzenpanda is zeldzaam. De kleine panda is familie van de wasbeer. De ogen van de beer en de panda zijn slecht. Zij zoeken hun eten door op de geur af te gaan.

De poten van een beer zijn krachtig, groot en breed met scherpe, dikke klauwen. Zij kunnen hiermee gemakkelijk hun prooi grijpen, graven naar bijvoorbeeld wortels om op te eten, maar ook om hun jongen te verdedigen. Weet je dat een klap van een ijsbeer voor de mens dodelijk kan zijn? De beer heeft een krachtige kop, een korte snuit, slecht ontwikkelde ogen, maar wel een prima reukorgaan.

De grizzlybeer

De grizzlybeer heeft geen vijanden onder de dieren, alleen de mens is zijn vijand. De grizzlybeer komt voor in het noorden van de Verenigde Staten, in Europa en Azië. Een andere naam voor de grizzlybeer is bruine beer of kodiakbeer. De beer overwintert in een hol, de beerin werpt daar haar jongen twee of drie. Grizzlyberen eten jonge loten, vruchten en vlees. Zij halen honing uit bijennesten. Grizzlyberen staan er bekend om dat zij in de herfst zalm vangen, zalm die tegen de stroom in op de rivier zwemmen om kuit te schieten (dat wil zeggen eieren leggen). In natuurfilms wordt dit vastgelegd en het is prachtig om te zien hoe handig de grizzly de zalm vangt.

De zwarte beer

Door de naam zwarte beer zul je denken dat deze beer zwart is. Dat is echter niet altijd het geval. Er kunnen verschillende kleuren voorkomen naast zwart ook verschillende tinten bruin, roodbruin en soms gelig. De zwart beer is op veel plaatsen uitgeroeid. Hij handhaaft zich gelukkig goed in de nationale parken. Zwarte beren houden geen winterslaap. Ze slapen wel veel, eten niet maar teren op hun vet tijdens de winter. Bij zacht weer worden ze wakker. Meestal worden er tijdens de winter 2 tot 3 jongen geboren. De jongen worden naakt en blind geboren. Ze drinken bij de moeder en blijven er ongeveer een half jaar bij. Zwarte beren eten (bijna) alles, denk aan vruchten, bessen, eieren, kleine zoogdieren, jonge vogels. Ze leven alleen en slechts om voort te planten komen de beren bij elkaar. De zwarte beer is ongeveer 1.50 meter groot, soms nog groter. Het gewicht ligt tussen de 100 en 200 kg. Zwarte beren lopen meestal op vier poten, maar ze kunnen ook rechtop staan op hun achterpoten. In de dierentuin is dat laatste vaak te zien, ze staan dan te bedelen, vragen om eten. Een ander naam voor de zwarte beer is Baribal. De zwarte beer is een goede klimmer.

De ijsbeer

De ijsbeer leeft in de buurt van de Noordpool. Door de kleur van hun vacht vallen de dieren niet op in hun natuurlijke omgeving, uitgestrekte ijsvelden en ijsschotsen. De vuilgele vacht bestaat uit lange dekharen en een dichte onderlaag. IJsberen zijn levensgevaarlijk. Ze eten alles, vogels, eieren, vissen, kadavers van bijvoorbeeld walrussen, zoogdieren, maar ook bessen, wortels en knollen. Hun favoriete maaltijd is echter een zeehond. Als de rob (zeehond) slaapt, besluipt de ijsbeer hem of hij wacht hem op bij een ademgat tot de zeehond boven komt. De ijsbeer trekt met zijn sterke klauwen de rob uit het gat. De jongen worden geboren in een hol onder de sneeuw. De jonge ijsberen blijven voor langere tijd bij hun moeder. Een ijsbeer is een reusachtig groot en gevaarlijk dier. De mannetjes zijn veel groter dan de vrouwtjes, namelijk ongeveer 2.50 meter. De ijsbeer heeft zwemvliezen tussen zijn tenen die hij nodig heeft tijdens het zwemmen. De voetzolen zijn voor een groot deel behaard. Deze beharing zorgt voor isolatie, maar ook voor houvast op het gladde ijs. Ze kunnen daardoor met gemak op het ijs lopen en ze kunnen zelfs een mooie snelheid behalen van 25 km. per uur.

Het Berenbos in Rhenen

Zoek je een leuke en interessante activiteit voor de vakantie? Een dagje naar Expeditie Berenbos in Rhenen. Beren en wolven leven er samen in een prachtig nagebootst natuurgebied speciaal voor wolven en beren die er bij elkaar leven. De bruine beren die je hier ziet zijn vroeger mishandeld. Misschien ken je de afschuwelijke beelden van beren die moeten leren dansen. Verdere details zijn niet leuk om te geven. De beren worden nu prima opgevangen en verzorgd. Hun gebied is groot, er zijn watervallen, rotsen en een grote vijver. Kortom een paradijs voor de bruine beren die een heel slecht leven achter de rug hebben. Expeditie Berenbos is een initiatief van Ouwehands Dierentuin in Rhenen en de Stichting Bears in Mind, een heel sympathiek initiatief.

Door het Berenbos kreeg ook Ouwehands Dierenpark dat naast het Berenbos ligt veel bezoekers, zelfs wereldwijd is het Berenbos bekend geworden en komen bezoekers speciaal naar deze beren kijken. Je kunt op een fantastische manier de beren bekijken. Je loopt veilig door hun leefgebied en kunt de dieren aanschouwen. De mens, de bezoeker wordt beperkt in zijn bewegingsvrijheid. Er zijn speciaal uitgezette routes door het grote Berenbos voor de bezoekers die zij veilig kunnen lopen, over dichte veilige bruggen, achter sterk gaas enz. en de dieren kunnen in alle vrijheid rond lopen. Een dierentuin, maar dan anders. Een dierentuin die op een fantastische manier met de dieren omgaat. Een dierentuin waarbij het belang van de dieren voorop staat. Wij mogen er op veilige afstand van mee genieten, want beren blijven gevaarlijke dieren.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 5937x
Toegevoegd: 09-07-2016 09:44
Gewijzigd: 27-07-2016 01:07

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3752 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!