3d printer

5 Redenen om te kiezen voor een Formlabs 3D Printer

3d printer3D printen bestaat al zo’n 20 tot 30 jaar, maar is de laatste paar jaren pas echt bekend geworden voor het grote publiek. 3D printen is namelijk tegenwoordig niet alleen maar betaalbaar en beschikbaar voor bedrijven, maar ook voor personen en huishoudens. Dit heeft de markt en de mogelijkheden van 3D printen flink vergroot.

De toekomst van 3D printen

De ontwikkelingen op het gebied van 3D printen staan niet stil. Dit heeft ervoor gezorgd dat er ook compacte 3D printers zijn ontwikkeld die beschikbaar zijn voor iedereen. Sommige beweren dat met de komst van 3D printen de derde industriële revolutie is aangebroken. Dit omdat verwacht wordt dat de handel in goederen zal verdwijnen en men simpelweg thuis goederen kan printen. Dit heeft flinke gevolgen voor de wereldwijde handel en bijvoorbeeld materiaalverspilling. Bovendien zal er alleen geproduceerd worden wanneer er vraag naar is.
3D printen wordt al op tal van verschillende gebieden toegepast. Zo is zijn er in China al complete huizen en een flatgebouw 3D geprint. Ook de komst via bio printen, gericht op het menselijk lichaam, is flink in ontwikkeling. Verwacht wordt dat 3D printen een wereldwijde transformatie teweeg gaat brengen op het gebied van zowel organisaties als individuen. Met de komst van 3D printers voor particulieren komt dit al een stuk dichterbij. Een voorbeeld van zo’n printer is de Formlabs 3D printer.

Wat is Formlabs?

Formlabs is een bedrijf opgericht in 2011 op het Massachusetts Institute of Technology (MIS). Het houdt zich bezig met het ontwikkelen van betaalbare 3D printers voor de desktop. Binnen 3D printen zijn er meerdere technieken mogelijk en de 3D printers van Formlabs zijn gebaseerd op de SLA-techniek (Stereolithography). Formlabs heeft deze printtechniek een flink boost gegeven en biedt ontzettend sterke producten aan die gebaseerd zijn op deze vooruitstrevende techniek. Formlabs biedt momenteel de volgende Formlabs 3D printers aan: de Formlabs Form 1+ en de Formlabs Form 2.

SLA 3D printen met Formlabs

SLA printen met een Formlabs 3D printer is erg gemakkelijk. Waar een andere bekende printtechniek (FDM) gebruik maakt van plastic dat smelt en per laag een vorm maakt, maakt SLA gebruik van een vloeistof. Dit vloeibaar filament wordt ook wel hars of resin genoemd en dit vloeistof wordt hard wanneer het in aanraking komt met UV licht. Dit creëert het uiteindelijke 3D ontwerp. Ook al is deze techniek nog minder gebruikt dan de FDM-techniek, verwacht wordt dat de SLA-techniek van Formlabs een groot gedeelte van de markt over zal nemen. Het bedrijf Formlabs heeft deze ontwikkeling flink bevorderd door hoge kwaliteit producten voor een betaalbare prijs op de markt te brengen. Dit artikel gaat verder in op 5 concrete redenen waarom een product van Formlabs een uitstekende keuze is voor een 3D printer.

1. gebruiksgemak

De eerste reden waarom Formlabs een uitstekend merk is binnen 3D printen is gebaseerd op het gebruiksgemak. Een veelvoorkomende gedacht is dat printen op basis van SLA moeilijker is dan FDM. Formlabs bewijst het ongelijk. De 3D printers van Formlabs maken gebruik van cartridges en een resin systeem dat automatisch bijgevuld wordt. Er wordt geprint in een bak met vloeistof en deze bak vult automatisch de bak bij en bovendien ook met het juiste materiaal. Elke cartridge is voorzien van een ID-chip, waardoor fouten vrijwel nooit voorkomen. Er is sprake van een haarfijne samenwerking tussen de 3d Printer van Formlabs zelf en de software op de computer. Dit resulteert in een foutmarge van vrijwel nihil. Daarnaast is de software en het product zo simpel in gebruik dat een beginner vrijwel direct aan de slag kan. Ideaal voor thuisgebruik dus.

2. Printkwaliteit

Het meest typerende voordeel van een Formlabs 3D printer is de kwaliteit van een 3D print. In vergelijking met FDM-printers in dezelfde prijsklasse is een Formlabs printer in staat om veel gedetailleerder te printen. Dit zorgt voor een ontzettend hoge resolutie. Dit is ook de reden waarom Formlabs veel wordt toegepast in de medische branche, sieradenbranche, bouwkunde en architectuur, waar precisie uiterst belangrijk is. Ook presteert de Formlabs 3D printer beter dan andere producten binnen de SLA-techniek. Zo zijn er maar weinig andere SLA-printers onder de 10.000 euro die kunnen tippen aan de kwaliteit, betrouwbaarheid en precisie van de Formlabs Form producten.

3. Uitstekende software

Formlabs is opgericht om printers te ontwikkelen die betaalbaar zijn, maar ook makkelijk te gebruiken zijn. Op het gebied van software is Formlabs de concurrentie ver voor. Formlabs heeft een eigen softwareprogramma ontwikkeld onder de naam Preform. Binnen deze software kunnen bijvoorbeeld instellingen gemaakt worden voor:

  • Het formaat van het ontwerp
  • Plaatsing van de print op het bouwoppervlak
  • De keuze voor het materiaal

De software is ontzettend makkelijk te gebruiken en is geschikt voor zowel Windows als Mac. Verder worden de 3D modellen netjes en eenvoudig met USB of Wi-Fi verstuurd naar de Formlabs printer.
Bovendien heeft u toegang tot het printer dashboard van Formlabs. Hiermee ontvangt u notificaties, kunt u voorgaande projecten bekijken en zelfs meerdere Formlabs 3D printers beheren.

4. Materialen

Een Formlabs Form printer behoort tot de SLA-printers. Formlabs maakt gebruik van een resin. Dit is een vloeistof of hars dat gaat uitharden wanneer het in contact komt met UV licht. Formlabs is vooruitstrevend in het ontwikkelen van nieuwe materialen en elke zes tot acht weken komt er een nieuw type resin uit. De resins zijn beschikbaar in de kleuren wit, grijs, zwart en doorzichtig. Daarnaast zijn er resins beschikbaar per specifieke industrie. Er zijn resins beschikbaar die specifieke eigenschappen bezitten, die weer geschikt zijn voor specifieke industrieën:

  • Extra sterke resin
  • Flexibele resin
  • Hoge temperatuur resin
  • Gietbare resin
  • Dentale resin
  • Keramisch resin

Bovendien heeft een Formlabs Form printer ook een zogenoemde open resin mode. Dit betekend dat niet alleen de resins van Formlabs gebruikt kunnen worden, maar ook resins gebruikt kunnen worden van andere merken buiten Formlabs. Formlabs 3D printers kunnen dus een veelvoudigheid aan materialen printen en in de meeste gevallen meer dan andere 3D printers. Dit resulteert in ontzettend veel mogelijkheden.

5. Prijs

Een Formlabs product is een hoogwaardige printer die met name uitblinkt in precisie, kwaliteit, gebruiksgemak en software. Daarnaast is de prijs/kwaliteit verhouding gewoon erg aantrekkelijk. Voor een bedrag rond de 4000 euro ontvangt u momenteel het beste model van Formlabs, de Formlabs Form 2. Deze prijs ligt lager dan het marktgemiddelde, terwijl u een Formlabs printer ontvangt van professionele printkwaliteit en die bovendien behoort tot de absolute top van 3D printen.

Conclusie

Met Formlabs krijgt u waar voor uw geld. Professioneel printen op basis van SLA is beschikbaar voor iedereen geworden. Met een uitstekende printkwaliteit, de hoge mate van gebruiksgemak, goede prijs/kwaliteitverhouding en een foutenmarge van vrijwel 0, is Formlabs het merk voor 3D printen. Daarnaast beschikt het merk over eigen software die ontzettend makkelijk te gebruiken is en een groot aantal mogelijke resins. Eigenlijk is er momenteel geen andere SLA-printer op de markt die dezelfde mogelijkheden en kwaliteit biedt voor deze prijs. Dit maken de Formlabs Form producten zeker een aanrader en met name voor doeleinden waar precisie en maatwerk van belang zijn.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Adminlinks
Aantal keer gelezen: 2586x
Toegevoegd: 10-02-2017 09:29
Gewijzigd: 12-02-2017 22:04

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3654 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!