5 tips om type 2 diabetes te voorkomen.

5 tips om type 2 diabetes te voorkomen

 5 tips om type 2 diabetes te voorkomen. Type 2 diabetes, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, is een chronische, progressieve ziekte die verwoestend kan zijn voor de gezondheid en de levensduur van een persoon. De ziekte wordt meestal veroorzaakt door insulineresistentie, waardoor het lichaam niet in staat is het hormoon insuline effectief te gebruiken.

Type 2 diabetes, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, is een chronische, progressieve ziekte die verwoestend kan zijn voor de gezondheid en de levensduur van een persoon. De ziekte wordt meestal veroorzaakt door insulineresistentie, waardoor het lichaam niet in staat is het hormoon insuline effectief te gebruiken. Er zijn veel dingen die u kunt doen om type 2 diabetes te voorkomen of te beheersen als de diagnose is gesteld. Deze vijf tips zullen u helpen type 2 diabetes vroeg in uw leven te voorkomen.

Wat veroorzaakt type 2 diabetes?

Diabetes type 2 is een chronische, progressieve ziekte die verwoestend kan zijn voor de gezondheid en de levensduur van een persoon. De ziekte wordt meestal veroorzaakt door insulineresistentie, wat betekent dat het lichaam niet in staat is het hormoon insuline effectief te gebruiken.
Diabetes type 2 kan ook worden veroorzaakt door een onbekende virale infectie of auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis of lupus.

 

Risicofactoren en triggers beheersen

Gezonde voeding en lichaamsbeweging zijn natuurlijk van vitaal belang om diabetes type 2 onder controle te houden. Maar dat geldt ook voor het verminderen van uw gewicht en het in de gaten houden van uw bloedglucosewaarden. Door kleine veranderingen in uw levensstijl kunt u ook uw risico op het ontwikkelen van de ziekte verlagen.
Enkele triggers voor type 2 diabetes zijn zwangerschap, obesitas, familiegeschiedenis, leeftijd en genetische aanleg. U moet deze triggers koste wat kost vermijden of beperken als u diabetes type 2 wilt voorkomen of in een vroeg stadium onder controle wilt krijgen.
Leefstijlfactoren die het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 kunnen verhogen, zijn onder meer hoge stressniveaus en gebrek aan lichaamsbeweging. U kunt dit risico verlagen door regelmatig te bewegen, voldoende te slapen en alcohol en roken te vermijden tijdens de zwangerschap.
Ten slotte zijn er enkele ernstige gezondheidsproblemen waardoor u diabetes type 2 kunt ontwikkelen. Het gaat onder meer om gewichtstoename tijdens de zwangerschap (wanneer een vrouw meer dan 35 kilo aankomt voor haar uitgerekende datum), coeliakie (een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigt wanneer gluten worden gegeten) of schildklieraandoeningen (wanneer het lichaam niet genoeg schildklierhormoon aanmaakt). Als een van deze aandoeningen bij u of bij iemand in uw omgeving voorkomt, is het belangrijk dat u zich regelmatig laat screenen op diabetes, zodat u in een vroeg stadium een diagnose kunt stellen en deze ziekte onder controle kunt krijgen voordat ze onbeheersbaar wordt.

 

Dieet, lichaamsbeweging en slaapgewoonten

Veel mensen bij wie voorstadium diabetes type 2 symptomen zijn vastgesteld, hebben overgewicht of obesitas. Als u moeite heeft om af te vallen of niet genoeg slaapt, kunnen deze gewoonten bijdragen aan de progressie van de ziekte. Het is belangrijk om gezond te eten en lichamelijk actief te zijn. Slaap is ook belangrijk omdat het helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren en insulineresistentie te voorkomen.
Naast lichaamsbeweging en gezonde voeding is ook slaap belangrijk om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een uur per nacht minder slapen dan normaal, een hogere bloedsuikerspiegel hebben dan mensen die meer uren per nacht slapen.
Een andere tip is het onderhouden van sociale relaties. Uit een onderzoek is gebleken dat getrouwde stellen die emotionele steun van hoge kwaliteit hadden, 50 procent minder kans hadden om diabetes type 2 te ontwikkelen dan mensen met emotionele steun van lage kwaliteit. Het onderhouden van uw sociale relaties kan helpen uw risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 later in het leven te verminderen door steun te bieden wanneer u die het meest nodig hebt.


Complicaties voorkomen

1. Eet gezond
Gewichtsverlies is een cruciale stap in het voorkomen van diabetes type 2, omdat het de ziekte kan helpen voorkomen door de insulinegevoeligheid te verhogen en het risico op complicaties te verlagen. Ook verlaagt het behouden van een gezond gewicht uw kans op het krijgen van diabetes type 2 en helpt het u de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
2. Doe regelmatig aan lichaamsbeweging
Regelmatige lichaamsbeweging voorkomt dat de bloedsuikerspiegel omhoog schiet en helpt bij het reguleren van hormonen, wat ook het risico op complicaties kan verminderen. Het kan ook de stressbeheersing en de slaapkwaliteit verbeteren.
3. Houd uw bloedsuikerspiegel in de gaten
Het bijhouden van de bloedsuikerspiegel is een belangrijke manier om problemen met chronisch hoge of lage glucosespiegels te voorkomen die kunnen leiden tot complicaties zoals hartaandoeningen, zenuwbeschadiging, nierfalen, blindheid of beroerte. De bloedsuikerspiegel moet regelmatig worden gecontroleerd om te zien of deze op of binnen het normale bereik blijft. Als ze buiten deze grenzen schommelen, moet u contact opnemen met uw arts voor verdere tests en behandelingsopties. 4. Zorg voor een goede cardiovasculaire gezondheid
Een goede cardiovasculaire gezondheid is essentieel voor het voorkomen van diabetes type 2, omdat het de bloeddruk laag houdt en de bloedsomloop verbetert, wat complicaties voorkomt die verband houden met een slechte bloedsomloop, zoals verstopte slagaders en hartaanvallen. 5. Praat met uw arts over dieetplannen

Hoe om te gaan met diabetes.

-Zorg voor een gezond dieet.
-Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging.
-Blijf lichamelijk actief.
-Controleer uw bloedsuiker regelmatig.
-Controleer regelmatig uw gewicht en tailleomtrek.
-Als u een hoog risico loopt op diabetes type 2, zoek dan zo snel mogelijk medische hulp en pas uw levensstijl aan om te voorkomen dat u al in een vroeg stadium diabetes krijgt.

 

Hoeveel mensen hebben diabetes?

Volgens de American Diabetes Association hebben meer dan 30 miljoen Amerikanen diabetes. Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes, terwijl type 1 de minst voorkomende is.

De toekomst van diabetes.

Diabetes type 2 is een ernstige aandoening die kan leiden tot vele complicaties, waaronder hartaandoeningen, beroertes, nierfalen, blindheid en amputatie van de voeten.
Preventie is essentieel bij het beheersen van type 2 diabetes. Het is belangrijk om symptomen vroeg te herkennen, omdat ze later tot veel ernstiger gevolgen kunnen leiden. Om te voorkomen dat zich complicaties ontwikkelen, is het noodzakelijk dat u nu preventieve maatregelen neemt.
Er zijn veel dingen die u kunt doen om uw risico op diabetes type 2 te verkleinen, zoals het handhaven van een gezond lichaamsgewicht en het beperken van alcoholgebruik. U moet ook een evenwichtig dieet volgen en regelmatig sporten voor een optimale gezondheid en conditie. Deze tips zullen u helpen uw risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 mettertijd te verlagen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: edwinm83
Aantal keer gelezen: 1143x
Toegevoegd: 14-02-2022 07:29
Gewijzigd: 14-02-2022 11:07

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!