vrouw geeft borstvoeding aan baby

Borstvoeding, aanrader of toch niet?

vrouw geeft borstvoeding aan babyBorstvoeding is super gezond voor de pas geboren baby het is daarom heel belangrijk deze zo lang mogelijk te proberen te geven aan je kind. Probeer daarom vooral de eerste 6 maanden je baby uitsluitend met borstvoeding te voeden en daarna pas over te stappen op flesvoeding. an ook ervoor kiezen het gecombineerd te doen, maar zorg er in ieder geval wel voor dat de baby borstvoeding binnen krijgt.

Wat kan ik de eerste dagen verwachten bij het geven van borstvoeding?

Veel moeders vragen zich al heel vroeg af wanneer hun melk productie zal starten of hoe snel ze hun baby aan de borst mogen zetten. Wat men zich vaak ook afvraagt, is wat de benefits zijn van borst voeding. Allereerst is borstvoeding veel gezonder dan flesvoeding, want Colostrum bevat veel beschermende eigenschappen, waaronder antibacteriële en immuunsysteem stimulerende stoffen die niet in zuigelingenvoeding zitten. Voor sommige vrouwen, is colostrum een beetje dik en gelig. Voor anderen, is het dun en waterig. De stroom van colostrum is traag, zodat een baby kan leren omgaan met zuigen, ademen en slikken. Na ongeveer 3 tot 4 dagen van het produceren van colostrum, worden je borsten steviger. Dit is een teken dat je melkproductie stijgt en het veranderen van colostrum naar moedermelk, die lijkt op magere melk.

Wanneer moet ik beginnen met het geven van borstvoeding?

Soms kan de melkproductie van een moeder langer duren dan een paar dagen, bij anderen is het dan weer al op de 3e dag. Dit is volkomen normaal en is meestal geen reden tot bezorgdheid, maar zorg ervoor dat je wel de arts op de hoogte houdt. Indien mogelijk, kun je al binnen een uur na de bevalling de baby aan de borst leggen. Het zal natuurlijk wel allemaal afhangen van je baby zelf. Sommige pasgeborenen slapen veel de komende 24 uur, de anderen juist niet. Een pasgeboren baby die op de borst van de moeder gezet wordt na de geboorte zal uiteraard kronkelen in de richting van de borst, en zijn hoofdje in de richting van de tepel draaien en zuig bewegingen met de mond maken. Als je hem eenmaal aan de borst legt zal hij automatisch zijn mondje om de tepel en tepelhof zetten en zuigen. De eerste week van het leven van je baby, zal je baby wel om de 1-3 uren kunnen voeden. Dit is normaal en gebruikelijk en als baby ouder word zullen ze langer aan de borst blijven en wellicht vaker drinken.

Zijn flessen en fopspenen OK?

Als je van plan bent om uitsluitend borstvoeding te geven, kun je de baby het liefst wat tijd geven om aan borstvoeding te wennen zonder te worden verward door een fles of een fopspeen. Zuigen op een fles of een fopspeen vereist een andere set van vaardigheden dan borstvoeding. Dus totdat de borstvoeding goed is ingeburgerd (soms binnen de eerste maand of zo), raden deskundigen de invoering van een fles of fopspeen af. Dit om "tepel verwarring" te voorkomen. Maar terwijl sommige baby's deze verwarring ervaren, hebben anderen geen probleem ermee en kunnen ze prima met beide omgaan.

Er is ook een kans dat baby's die in een vroeg stadium de fles krijgen de voorkeur geven aan de fles omdat het drinken met de fles minder inspanning vereist en melk stroomt veel sneller uit de fles dan uit de borst, dit kan ertoe lijden dat de baby helemaal geen borstvoeding meer wil en alleen maar de fles wil hebben. Experts maken zich ook zorgen dat het geven van een fopspeen zal voorkomen dat de ouders herkennen als de baby honger heeft. Waardoor een baby noodzakelijke voeding kan missen. Het geven van een fopspeen af en toe is OK maar toch is het beter dit ook te vermijden. In bepaalde situaties kan de arts aanraden borstvoeding aan te vullen met flesvoeding. Als dit gebeurt, is het nog steeds mogelijk om borstvoeding te simuleren door je baby te voeden met een speciaal systeem waarbij de flesvoeding door middel van een klein buisje bevestigd wordt aan je tepel en zo in de mond van de baby terecht komt.

Tips:

  • Geef zoveel mogelijk borstvoeding aan de baby vooral in het eerste levensjaar van je kind.
  • Probeer al in het ziekenhuis kort na je bevalling ermee te starten
  • Probeer het zoveel mogelijk te doen tijdens je zwangerschapsverlof om al die voordelen voor de gezondheid van je baby en voor jezelf.
  • Het is gratis en het is makkelijker dan al die hoeveelheden onthouden bij flesvoeding.
  • Zelfs al is je zwangerschapsverlof voorbij, kun je nog steeds kolven en de opvang vragen je borstvoeding met een fles te geven

Tot slot

Borstvoeding is essentieel voor de baby en dus noodzakelijk dat je deze ook echt geeft aan je kind. Probeer zoveel mogelijk borstvoeding te geven, het is niet alleen lekker voor je baby, maar heeft ook positieve effecten op jouw. Het helpt namelijk om je terug te brengen op je normaal gewicht. Ja borstvoeding slankt af! En het geeft de baby alle nutriënten die nodig zijn in zijn prille levensjaar.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: kimmetje
Aantal keer gelezen: 4158x
Toegevoegd: 09-09-2015 11:37
Gewijzigd: 24-09-2015 20:49

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!