Alles dat je moet weten over kunstgras voetbalvelden

Alles dat je moet weten over kunstgras voetbalvelden

Alles dat je moet weten over kunstgras voetbalveldenKunstgras voetbalvelden zijn de toekomst. Hoewel ze nog lang niet overal zijn doorgedrongen, bieden de velden zeer veel voordelen. Dit is lang niet bij iedereen altijd even duidelijk. In dat opzicht is het daarom goed om eens wat meer kennis erover op te doen. Wat zijn bijvoorbeeld de echte voor- en nadelen van deze velden? En hoe verhoudt dit zich tot de velden van echt gras?

Investeren in een goed voetbalveld

Kunstgras voetbalvelden vergen eerst een investering. Het oude gras van de velden moet verwijderd worden om de nieuwe mat erin te kunnen leggen. Dit vraagt wel om enig budget. Daarna gaat dit zich wel terugverdienen. Dat komt omdat de mate van onderhoud natuurlijk heel anders wordt. Natuurlijk zijn er ook voordelen aan echte voetbalvelden te noemen. Ze ruiken bijvoorbeeld heel lekker. Ook zijn ze lekker zacht. Dit zijn redenen waarom voetballers er graag op spelen. Dit is ook de reden waarom ooit voor gras werd gekozen bij het vaststellen van de spelregels van voetbal.

De uitstraling van kunstgras

Vaak spreken romantici over de geur van echt gras. Dit is inderdaad een punt waarop het gras het nog kan winnen. De uitstraling van kunstgras weegt hier echter wel tegenop. Een mooi groen en strak veld is met echt gras zelden te realiseren. Vaak staan er plassen op en is het modderig. Dit zal met kunstgras nooit het geval zijn. Het ziet er altijd uit alsof je het veld van de beste clubs van de wereld betreedt. Terwijl het gewoon de plaatselijke vereniging betreft. Dit maakt het wel aantrekkelijker om lekker te gaan voetballen op een zaterdag.

Minder onderhoud van de velden

Over het onderhoud van echt gras werd eerder al gesproken. Hoe zit dit eigenlijk met kunstgras voetbalvelden? Vergen die helemaal geen onderhoud? Dit is niet het geval. Er is wel een beperkte mate van onderhoud nodig. Zo is het altijd slim om even de bladeren van het veld te vegen. Ook is het goed om zo nu en dan het zand opnieuw te borstelen. Zo blijft het gelijkmatig verdeeld over het hele veld. Dit komt de voetbalervaring van de spelers ten goede. Dit vergt natuurlijk wel veel minder tijd dan het onderhoud van echt gras.

De eisen aan een modern kunstgrasveld

Kunstgras voetbalvelden moeten tegenwoordig wel aan de nodige eisen voldoen. Dit heeft vooral te maken met de gezondheid van de spelers. Zij moeten kunnen draaien en keren. Ook is sprinten belangrijk in de voetbalsport. Evenals het maken van slidings. De velden moeten hier natuurlijk wel op berekend zijn. Het is niet de bedoeling dat de spelers kwetsuren oplopen hierbij. Daarom is het belangrijk om een modern kunstgrasveld van hoge kwaliteit te kiezen. Dan kan alles worden gedaan wat nodig is om het spel optimaal te beleven. Er is bovendien nog meer dat hierin meespeelt.

Gemaakt van duurzame materialen

Wat geldt op alle andere vlakken in de maatschappij, geldt ook voor kunstgras voetbalvelden. Het is belangrijk om voor duurzame velden te kiezen. Dit zijn velden die van duurzaam materiaal zijn gemaakt. Bovendien moeten ze lang meegaan. Op die manier maak je de druk op het milieu een flink stuk lager. Ook dit is een belangrijke zaak. Het is bovendien ook goed voor de eerdergenoemde uitstraling. Wanneer je voor een duurzaam veld kiest, dan zal het er langer mooi en strak uitzien. Dit zijn zaken die niet onderschat mogen worden bij de aanschaf van het veld.

Direct een compleet pakket

Het is wel belangrijk om verder te denken dan de kunstgras voetbalvelden. Het blijft natuurlijk een voetbalveld. Dat betekent dat ook de belijning goed op orde moet zijn. Bovendien moeten de doelen op de juiste wijze geplaatst worden. Evenals dat geldt voor bijvoorbeeld de dug-outs. Het is vaak slim om dit als geheel aan te schaffen. Op die manier is het heel gemakkelijk aan te leggen door de professional. Het ziet er dan ook direct goed uit en het veld is direct bespeelbaar. Dit zijn allemaal belangrijke zaken die niet onderschat mogen worden bij de aanleg.
Het vermijden van rubber

Het kan belangrijk zijn om rubber te vermijden. Daar is in het verleden weleens een vraagteken bij gezet. Het zou minder goed voor de gezondheid kunnen zijn. Daarom wordt er steeds vaker voor gekozen om de velden gewoon met zand te vullen. Dit is een betere en meer natuurlijke oplossing. Dit komt bovendien ook de bespeelbaarheid ten goede. Wie voor kunstgras voetbalvelden kiest, kan dus het best direct voor de variant met zand kiezen. Rubber is dan beter te vermijden. Dit komt bovendien de uitstraling van een mooi en natuurlijk groen veld sterk ten goede.

Velden van verschillende materialen

Het is wel belangrijk om met een professional te overleggen. Er zijn namelijk velden van verschillende materialen. Eerder werd de duurzaamheid al aangehaald. Ook onder de duurzame velden zijn verschillen. Het kan van een aantal zaken afhangen wat de beste optie is. Denk dan aan de vorm van gebruik, maar ook aan de omstandigheden. Zaken zoals de ondergrond, maar ook het weer in de regio, spelen hierin mee. Door overleg met een professional is goed te bepalen welk veld het best passend is voor de situatie. De verschillende materialen hebben allemaal hun eigen kwaliteiten en specifieke eigenschappen.

Bruikbaar voor andere sporten

Wie de ideale kunstgras voetbalvelden heeft gevonden, kan hier direct ook andere voordelen uithalen. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om er andere sporten en activiteiten op te beoefenen. Daardoor kan de voetbalvereniging de velden vaker ter beschikking stellen. Dit kan dan ook weer wat opleveren. Zo krijgen de velden dus ook een meer maatschappelijke functie. Door de kwetsbaarheid van de echte velden, was dit voorheen veel minder het geval. Dit kan zelfs een reden zijn voor gemeentes om bepaalde verenigingen te stimuleren om voor kunstgras te kiezen. Dit is altijd interessant om op te letten.

Meer professionele kennis inwinnen

Met de informatie die hier gegeven is, is een goede start te maken. Er is echter nog heel veel meer te vertellen over de specifieke verschillende velden. Daarom is het slim om professionele kennis in te winnen. Zo kan je van elk veld precies achterhalen wat de mogelijkheden ermee zijn. Op die manier maak je dan uiteindelijk de beste keuze. Dit komt het voetballen sterk ten goede. Daarom is dit voor verenigingen ook zeker aan te raden. De professionele kennis helpt bij het kiezen van het best mogelijke veld dat er te krijgen is.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: FabianClemens
Aantal keer gelezen: 2601x
Toegevoegd: 05-02-2020 08:38
Gewijzigd: 05-02-2020 09:16

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3517 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!