hockey

Hockey, wat is het precies voor een sport?

hockeyHockey is een team sport en een bal sport die vele varianten en verwanten kent. Een aantal variaties van de sport zijn veldhockey en zaal hockey. Hockey kent ook een aantal verwanten die zijn voortgekomen uit de sport, namelijk ijshockey, floorbal, inlinehockey en onderwaterhockey.

Bij de bal sport hockey wordt er gebruik gemaakt van een hockey stick, deze stick is het belangrijkste attribuut van hockey. De stick wordt gebruikt om de bal te slaan in het goal of om de bal simpelweg over te pasen. Over het algemeen wordt hockey op een veld in de buitenlucht gespeeld, de variant van hockey die binnen gespeeld wordt noem je “zaalhockey”. In de landen waar vooral ijshockey bekend is wordt er een andere benaming voor hockey gebruikt, namelijk: “veldhockey” of “fieldhockey”.

Benodigheden

Hockeystick:
Het belangrijkste attribuut van een hockey wedstrijd is de hockeystick, deze wordt gebruikt om de bal te bedienen. Een hockeystick heeft een platte kant en een bolle kant en is gemaakt van hout en/of kunststof. De stick mag volgens de regels maximaal een kromming hebben van 25 mm. Bij een hockeystick zit de bolle kant altijd rechts en de platte kant altijd links, daarom is de stick alleen maar om rechtshandig te gebruiken. Linkshandige sticks zijn verboden in een hockey wedstrijd.

Hockey bal

Het gewicht van een hockeybal ligt tussen de 156 gram en 163 gram, de bal zijn omtrek ligt tussen de 22.4 cm en 23.5 cm. Een hockey bal is over het algemeen glad van de buitenkant, eventueel is het toegestaan om een bal met naad of kleine puntjes te gebruiken.

Hockey veld

Meestal is een hockey veld gemaakt van kunstgras, het komt bijna niet meer voor dat een Nederlandse hockey wedstrijd op natuurgras wordt gespeeld. Vroeger werd hockey wel op natuurgras gespeeld totdat in de jaren 70 kunstgras zijn intrede op de markt deed en vervolgens de natuurgras hockey velden ging vervangen. In de jaren 90 kwam het waterveld wat over het algemeen duurder is. De bal rolt vele malen sneller op een waterveld dan op kunstgras of natuurgras. Een hockey veld is rechthoekig, 91.4 meter lang en 55 meter breed. De grens lijnen zijn 7.5 cm breed. Het speelveld bevat een middenlijn en twee lijnen van 23 meter. Voor de strafbal is er op 6.4 meter afstand van bij de doelen een stip gemaakt met een diameter van 15 cm. De doelen op een hockey veld zijn 2.14 meter hoog, 3.66 meter breed en voorzien van een vangnet. Voor het doel is er een halve cirkel die bestaat uit twee helften met een straal van 14.63 meter. Een speler mag pas scoren wanneer hij zich bevind binnen de halve cirkel.

Hockeywedstrijd

Een hockeywedstrijd bestaat uit twee helften van 35 minuten. De rust tijd varieert tussen de 5 en 10 minuten, afhankelijk van het niveau van de teams. Op grote internationale toernooien bestaat de wedstrijd uit 4 helften van 15 minuten. De eerste en de laatste pauze duurt 2 minuten en de 2e pauze duurt 10 minuten. Wanneer er een doelpunt wordt gemaakt of als er een strafcorner is wordt er een time-out van 40 seconden gehouden. Aan het begin van de wedstrijd en na de rustperiode wordt er uitgeslagen vanaf de middenlijn. Een hockeywedstrijd heeft 2 scheidsrechters die bij de verantwoordelijk zijn voor een speelhelft, ze mogen allebei wel fluiten voor overtredingen over het hele veld. Als er een overtreding gemaakt wordt in de cirkel is het de verantwoordelijkheid van de scheidsrechter van wie de helft is om te fluiten, de andere scheidsrechter mag niet fluiten voor overtredingen in deze cirkel. Bij een overtreding kan een scheidsrechter een groene, gele of rode kaart geven.

Teams

Een hockeywedstrijd wordt gespeeld door twee teams met elk 16 spelers waarvan 5 reservespelers, 1 keeper en 10 veldspelers. De veldspelers zijn verplicht om scheenbeschermers te dragen en om hun stick vast te houden. In Nederland is sinds augustus 2015 ook een gebitsbeschermer verplicht tijdens een hockeywedstrijd.

Strafbal en strafcorner

Een strafcorner wordt gegeven wanneer een verdediger in de cirkel of achter de 23 meter lijn (buiten de cirkel) een overtreding maakt. Een overtreding binnen de cirkel betekend dat er een strafbal gegeven wordt. Als een verdediger door een overtreding te maken een doelpunt voorkomt wordt er ook een strafbal gegeven. Bij een strafbal moet de bal geschoten worden vanaf de strafstip en moet de doelman met zijn voeten op de lijn van het doel staan. Bij toernooien worden er ook strafballen gegeven als er sprake is van een gelijk spel. Beide teams nemen 5 strafschoten, als hierna nog steeds geen winnaar is wordt er steeds 1 strafschop genomen tot dat er een winnaar is.

Geschiedenis hockey

De sport hockey bestaat al duizenden jaren. In het centrum van het ouder Athene is er een reliëf uit 500 v Christus gevonden waarop duidelijk 2 hockeyspelers te zien zijn. De reliëf is te zien in het Nationaal Archeologisch Museum van Athene. Oorspronkelijk werd hockey gespeeld met een stok en was er natuurlijk nog geen echte hockey stick. Er zijn diverse verschillen te zien zoals het spelen van hockey op een paard en het spelen door de lucht in plaats van over de grond zoals het spel nu gespeeld word. Na de middeleeuwen begon hockey zich pas echt te ontwikkelen tot de sport zoals wij die nu kennen.

In Nederland werd er tot 1926 hockey gespeeld op een afwijkende manier, deze regels werden nergens anders dan in Nederland gehanteerd. Op basis van punten waren de regels in Nederland anders dan in de rest van de wereld. Ook had een hockey stick in Nederland destijds twee platte kanten en mocht er met beide kanten van de stick worden gespeeld. De bal was gemaakt van gevlochten touw en had een opvallende oranje kleur. Wanneer de bal werd gestopt met de voet of als er gehaakt werd met de hockeystick werd dit niet bestraft door de scheidsrechter. De Nederlandse spelregels zijn in 1926 afgeschaft en veranderd naar de internationale regels.

Hockeysticks zijn oorspronkelijk gemaakt van hout en heeft door de jaren heen verschillende krommingen gehad, vanaf de jaren 90 wordt er ook gebruik gemaakt van carbonsticks. Ook kwam in de jaren 70 het kunstgrasveld welke sinds de jaren 90 langzaam werden vervangen door watervelden.

Stadions in Nederland

Nederland heeft momenteel twee officiële hockeystadions. Het oudste stadion dat we hebben in Nederland is het Wagener stadion welke gebouwd is in 1939 en te vinden is in het Amsterdamse Bos. Dit stadion wordt vaak gezien als het nationale hockeystadion van Nederland. Het tweede hockeystadion bevind zich in Rotterdam, dit is het Stadion Hazelaarweg welke geopend is in 2001. De twee stadions worden beide regelmatig gebruikt voor internationale wedstrijden en toernooien.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: coen85
Aantal keer gelezen: 3053x
Toegevoegd: 02-12-2016 10:29
Gewijzigd: 02-12-2016 23:39

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3752 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!