Wat is basketbal?

Wat is basketbal?

Wat is basketbal?Iedereen kent de sport basketbal wel, maar de meeste kennen de spelregels helemaal niet. Hier vind je meer informatie over de spelregels en hoe basketbal is ontstaan.

Basketbal is door James Naismith in 1891 uitgevonden in Amerika. James Naismith was een sportleraar en docent aan een opleidingsinstituut. In een les riep hij 18 studenten in zijn klas bij elkaar, verdeelde de klas in 2 teams van beide 9 spelers en elk team had 1 aanvoerder. De bedoeling van dit nieuw verzonnen spel was een indoorspel waarin je vaardigheid meer bepalend is dan je fysieke kracht voor het spel. De baskets waren perzikmanden waar ze in moesten gooien met een voetbal. De naam “basket” verwijst nog steeds naar de perzikmand die hier werd gebruikt. Basketbal werd eerst alleen maar gespeeld in Amerika en alleen door mannen. Hedendaags wordt het gespeeld door mannen en vrouwen en door elk continent.

Het speelveld

Het veld waarop de spelers spelen wordt het basketbalveld genoemd. Het is een simpel rechthoekig vlak waar aan beide kanten een basket staat. In de zalen bij professioneel basketbal is de vloer van hardhout. Als je buiten een potje basketbal gaat spelen is het waarschijnlijk van asfalt. Het speelveld van de NBA is 28,65 bij 15,29 meter. De basket hangt zelf op een hoogte van 3,05 meter, in jeugdcompetities is dit lager dat heeft met lengtes te maken. Het veld zelf heeft twee zij- en achterlijnen, een vrijeworplijn, een middenlijn en een driepuntlijn. Er is ook nog een middencirkel daar wordt vanaf de start de bal opgegooid, dit noemen ze de sprongbal. Je hebt ook nog een bucket dit is het gebied voor de basket, dit wordt met lijnen aangegeven. De bucket is het gebied tussen de vrijeworplijn en achterlijn.

Spelregels

Bij de FIBA speel je 4 rondes van 10 minuten, in de NBA duurt een ronde 12 minuten. FIBA wat ook wel staat voor Federation Internationale de Basketball. Tussen de 1e – 2e ronde zit 2 minuten pauze dit geld ook voor 3e – 4e . Maar tussen 2e – 3e ronde zit een pauze van 15 minuten.
Er zijn aardig wat regels voor basketbal, maar het belangrijkste is dat je niet gaat rondrennen met de bal. Als je beweegt moet je dribbelen. Maar als je na je dribbel actie stil staat en weer vast pakt, mag je niet weer gaan dribbelen. Dit noemen ze de Dubbele dribbel. Je mag ook niet terugspelen naar je eigen helft als je in balbezit bent van de bal.

Er zijn ook een aantal tijdovertredingen, zodat het spel snel gespeeld wordt. Je hebt bijvoorbeeld de 8 seconden regel. Dit betekent dat als een team de bal in bezit heeft, ze hun eigen speelveld binnen 8 seconden moeten verlaten. Je hebt ook nog de 5 seconderegel, dit betekent dat bij een inworp de speler de bal maar 5 seconden mag vasthouden. Een speler moet tijdens het spel die nauw bewaakt wordt, na 5 seconden starten met dribbelen of een schot wagen op de basket.

Normale overtredingen zijn er ook. In basketbal wordt er wel onderscheid gemaakt in 4 soorten. Namelijk:
1. Persoonlijke fout
2. Technische fout
3. Onsportieve fout
4. Diskwalificerende fout

Een persoonlijke fout is het niet toestaan van lichaamscontact dat geld voor offensief en defensief.
Bij een technische fout word bedoeld dat je de beslissingen negeert van de scheidsrechter.
Onsportieve fout dat houdt in dat je grof bent naar je medespelers en onnodig lichaamscontact maakt.
De laatste is diskwalificerende fout dat houdt in grove onsportiviteit. Als voorbeeld kan je beledeging nemen.
Verschillende posities
Je hebt center, power-forward, small-forward, shooting-guard en point-guard. Dit zijn de 5 standaardposities in basketbal. De center is de nummer 5 positie, dit is de langste speler vaan het team. Ook is kracht en gewicht belangrijk voor deze positie.
De rol van de center is om bij de basket te komen en te scoren, maar ook de tegenstander te stoppen om te scoren.
Daarna heb je de power-forward, ook wel de nummer 4 positie genoemd. Sommige taken zijn hetzelfde als bij de center. De power-forward speelt met zijn rug toe naar de basket. En als die verdedigd speelt die in een zoneverdediging. Als laatste taak heeft die ook nog om tegen de power-forward van de tegenstanders een man-tot-man verdediging te doen. De power-forward moet voornamelijk rebounds pakken en maakt zijn meeste punten binnen de tweetal meters van de basket.
Small-forward ook wel de drie positie genoemd. De small-forward is meestal minder zwaar maar wel sneller dan de power-forward. Een belangrijke rol die een small-forward heeft is het afdwingen van een fout die de tegenstander maakt. Wat niet te vergeten valt is dat het schot belangrijk moet zijn vanaf de vrijeworplijn. Ook is de small-forward belangrijk bij het verdedigen.

Soorten Guards

Shooting-guard is de nummer 2 positie. De belangrijkste taak is punten scoren, wat eigenlijk een taak is van de point-guard. Een shooting-guard brengt vaak de bal over de middenlijn. Ze combineren vaak de taak van shooting en point-guard en worden ook wel combo-guards genoemd.
Point-guard oftewel de nummer 1 positie en ook de laatste. Zij zijn de kleinste spelers op het veld. De rol van de point-guard is het leiden en controleren van de bal en deze doorgeven aan teamspelers. Ook is hij degene die de plannen van de coach moet uitvoeren en begrijpen, ook wel het verlengstuk van de coach genoemd. De point-guard heeft het meeste overzicht en kan snel handelen. Hij is ook degene die als eerst in discussie gaat. Je kan ook wel zeggen dat de point-guard de leidende rol heeft in het spel. Overigens wordt de point-guard niet beoordeeld op zijn scoringsvermogen maar meer op hoeveel assists die kan geven.
Je hebt ook combinatie-posities dat houdt in dat een speler meerdere posities speelt. Je hebt de combinaties: combo-guard, point-forward, swingman en cornerman.

NBA

NBA ook wel National Basketball Association werd in 1946 opgericht in de VS. Dit is de grootste basketbal competitie die er is. Hier spelen verschillende grote teams in uit Amerika, er is ook 1 team uit Canada genaamd de Toronto Raptors. De NBA bestaat uit 30 teams. Het basketbalseizoen begint in de eerste week van november. Elk team speelt maar liefst 82 wedstrijden. Ieder team speelt gegarandeerd 2 keer tegen elkaar, en het hangt af van in welke Conference League je zit of het meer wedstrijden zijn. Je hebt namelijk Western Conference en Eastern.
Als het basketbal seizoen is afgelopen beginnen de Play-offs. Hier strijden de acht beste teams van ieder conference om als laatste te eindigen. De Play-offs beginnen in april, hier worden wedstrijden gespeeld en wie het eerst 4 overwinningen heeft gaat door na de volgende ronde, het andere team doet dan niet meer mee. Je speelt eerst 2x op het ene veld daarna speel je 2x of 3x op het andere veld. Dit word ook in de finale gedaan. Als je de finale hebt gewonnen van de NBA word je ook wel “World Champion”.

Kleren

Basketbal kleren bestaan uit een korte broek, een shirt zonder mouwen, speciale basketbalschoenen en je hebt lange kousen nodig. Tijdens het spel moet je shirt in je broek gestopt zijn, dit is verplicht. Op de meeste shirts staat ook reclame, hiervoor betalen de sponsoren die op het shirt staan geld aan het team dat het shirt draagt.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AliOrhan2503
Aantal keer gelezen: 634x
Toegevoegd: 03-11-2022 15:30
Gewijzigd: 04-11-2022 09:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3517 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!