Alles over afval scheiden en recyclen

Alles over afval scheiden en recyclen

Alles over afval scheiden en recyclenWe weten het allemaal eigenlijk wel: afval scheiden en het recyclen van afval is erg belangrijk. Er gaan echter enorm veel fabels rond over scheiden en recyclen. Zonde, want zo worden er onnodig veel fouten gemaakt. In dit artikel bespreken we een aantal feiten en fabels over afval scheiden en recyclen.

Het nut van scheiden en recyclen

Scheiden en recyclen is van enorm belang voor het klimaat. Door afval te scheiden, kan het namelijk makkelijker gerecycled worden. Dat is belangrijk, want zo worden een hoop grondstoffen bespaard. Door bijvoorbeeld papier te recyclen worden namelijk bomen bespaard en door plastic te recyclen wordt aardolie bespaard. Belangrijk, want een groot deel van de grondstoffen die worden bespaard zijn fossiel en zorgen voor een flinke CO2 uitstoot wanneer ze gebruikt worden.

Er zitten nog meer voordelen aan recyclen en scheiden. Zo kost recyclen ook veel minder energie dan het winnen van nieuwe grondstoffen en het maken van nieuwe materialen. Ook dat is goed voor het milieu, want het opwekken van energie wordt ook nog erg veel met fossiele brandstoffen gedaan. Dit verminderd dus ook weer de CO2 uitstoot.

Als laatste is het scheiden van afval ook simpelweg goed voor je portemonnee. Restafval is namelijk de meest dure afvalgroep, dat merk je al bij het aanschaffen van bijvoorbeeld vuilniszakken. Om die reden is het handig om zo weinig mogelijk afval bij het restafval weg te gooien en dus te scheiden.

Maar na het scheiden beland toch alles weer op één grote hoop?

We zijn aanbeland bij het eerste fabel van dit artikel. Veel mensen denken namelijk dat het netjes gescheiden afval na het ophalen weer op één grote hoop belandt. Dat is niet waar. Afval zoals glas, groente, papier en karton, chemisch afval, plastic, textiel en restafval wordt allemaal apart verwerkt. Alleen afval dat bijvoorbeeld erg vervuild is en waar bijvoorbeeld veel dingen in zitten die er niet in horen kan alsnog verbrand worden. Daarom is het belangrijk dat je goed je afval scheidt. Zo voorkom je dat al dat werk voor niets is geweest.

Tips om goed te scheiden

We hebben je net uitgelegd dat goed scheiden belangrijk is, maar hoe doe je dat precies? Er zijn immers regelmatig producten die twijfel veroorzaken. Weet je niet goed in welke afvalbak een product moet? Zoek het dan op! Vaak kun je op de site van je gemeente een soort scheidingswijzer zien. Ook op de website van Milieucentraal kun je een scheidingswijzer vinden. Zo kun je voor ieder product opzoeken in welke prullenbak het moet. Twijfel je na het op zoeken nog steeds, bijvoorbeeld omdat verschillende bronnen iets anders zeggen? Dan kun je je afval het beste bij rest weggooien. 

Het is ook belangrijk dat je grondig bent tijdens het scheiden van je afval. Wil je bijvoorbeeld een folder weggooien, haal dan eerst de plastic verpakking eraf voordat je de folder bij het oud papier gooit. Heb je nog een half zakje kaas, maar is dat over de datum? Dan kan de kaas zelf bij het gft, maar moet het zakje zelf bij het plastic weggegooid worden. Denk ook aan andere producten zoals gloeilampen (glas), of batterijen. Die laatste kun je vaak op veel verschillende plekken inleveren, zodat ook deze gerecycled kunnen worden.

De juiste afvalbak

Wil je goed afval kunnen scheiden, dan heb je natuurlijk een goede afvalbak nodig. Als particulier kun je natuurlijk een handige afvalbak met meerdere compartimenten kopen. Deze helpt je gemakkelijk met scheiden. Heb je een bedrijf dat erg veel afval produceert, dan kun je beter een afvalcontainer huren. Er zijn verschillende bedrijven waar je dat gemakkelijk bij kunt doen. Deze komen de container op de afgesproken dagen weer bij je ophalen of legen. Zo heb je altijd de perfecte plek om je afval in weg te gooien en te scheiden.





Zo verminder je je afvalproductie

Nog beter dan het recyclen van afval, is natuurlijk het verminderen van je afvalproductie. Door je afvalproductie te verminderen. Dat kun je doen door een hoop simpele dingen. Zo kun je er bijvoorbeeld op letten dat je minder papier print, of dat je groenten koopt die niet in plastic verpakt zijn. Ben je in de supermarkt en wil je een aantal tomaten meenemen? Tegenwoordig kun je overal herbruikbare zakjes kopen en hoef je geen plastic zakje meer te pakken om je tomaten in te doen. Gebruik bijvoorbeeld herbruikbare kunststoffen bakjes in plaats van zakjes om je eten in te vriezen. Door bewust over je afval na te denken, kun je al een hoop afval voorkomen. 

Afval scheiden is duur

Nóg een fabel over afval scheiden. Afval scheiden en vooral recyclen is namelijk juist veel minder duur dan het gewoon verwerken. Ja, het scheiden kost even werk, maar als dat door de gemeenschap goed gedaan wordt, kost het bij de bedrijven die het afval moeten verwerken vrijwel geen tijd meer. Het recyclen van het afval zelf is al minder duur en daar komt nog bij dat er nog extra grondstoffen uit komen om nieuwe producten van te maken. Afval scheiden en recyclen is dus helemaal niet duur en het levert een hele hoop op.

Hoe kun je zelf recyclen?

Natuurlijk kun je zelf ook spullen recyclen. Zelf recyclen is niet eens zo lastig, je doet het soms zelfs al zonder dat je er erg in hebt. Bijvoorbeeld als je een stuk kleding van iemand krijgt, omdat hij of zij het niet meer draagt. Recyclen begint al heel klein, bijvoorbeeld door de lege kanten van geprint papier te gebruiken. Hier kun je boodschappenlijstjes of notities op maken.

Heb je iets nodig voor in je huis? Dan kun je er ook eens aan denken om eerst naar de kringloop te gaan. Hier kun je vaak prachtige spullen vinden voor een klein prijsje. Heb je een leuk meubel gevonden, maar is het niet helemaal jouw smaak? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om het nog op te knappen en bijvoorbeeld een likje verf te geven. Opknappen is sowieso een goede manier van recyclen. Zijn je sokken kapot of zit er een gat in je broek? Gooi dit dan niet weg maar probeer het te maken! Op die manier gaan je kleren veel langer mee.

Heb je zelf niets nodig, maar bijvoorbeeld je kledingkast opgeruimd en een hoop kleren niet meer nodig? Gooi die kleren dan niet zomaar weg, maar breng ze naar een tweedehands winkel, of naar het goede doel. Zo zorg je ervoor dat anderen je kleren weer kunnen recyclen.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: WeTalkSEO
Aantal keer gelezen: 973x
Toegevoegd: 26-09-2022 13:55
Gewijzigd: 28-09-2022 12:26

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3849 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!