Alles over de Eerste Wereldoorlog

Alles over de Eerste Wereldoorlog

Alles over de Eerste WereldoorlogOorlogen zijn nooit prettig om mee te maken, het neemt levens weg. Een van de grootste oorlogen is de Eerste Wereldoorlog. Maar wat houd de oorlog in en hoe is het ├╝berhaupt begonnen?

1. Waarom een wereldoorlog?

Wanneer wordt een oorlog een ''wereldoorlog''? Simpelweg, omdat overal in de wereld wel gevochten werd. In Europa, Afrika, Azië en het Middel-Oosten. In dit geval werd het meest gevochten in Europa. De strijd werd gestreden tussen twee groepen. De Triple Alliantie en de Geallieerden. In de Triple Alliantie zat het Duitse Keizerrijk, Oostenrijk-Hongarije, het Ottomaanse Rijk en een beetje later in de oorlog het Bulgaarse Koninkrijk met daarbij Italië. Deze oorlog werd ook anders gevochten dan verwacht. Het is namelijk niet zo dat zij in die tijd normale geweren hadden. Destijds werd er gevochten met musketten en machinegeweren die je alleen op een plek kon neerzetten. De soldaten zaten dan ook niet buiten maar een beetje in het diepte. Wat beide kanten namelijk deden is het graven van loopgraven. Dat is ook waarom er op een gegeven moment amper beweging kwam tussen beide kanten. Het was heel erg goed om jezelf erin te verdedigen maar je kan dan ook moeilijk de vijand aanvallen omdat zij ook hetzelfde deden. Dit werd dan ook Loopgravenoorlog genoemd.

2. Hoe de oorlog begonnen is

Wat is eigenlijk de reden dat deze hele oorlog begonnen is? Het was zo dat voor de oorlog de Triple Alliantie al gaande was. Duitsland, Italië en Oostenrijk waren om dat moment vrienden. Op dat punt had Oostenrijk heel veel land, het meeste zat in de Balkan. Een van deze landen was het noordelijke stuk van Servië en het land Bosnië. De Serven en de Bosniërs waren boos dat zij niet met Servië konden samenvoegen en dat zij eigenlijk een soort van uit elkaar gehaald zijn. Ook dat Bosnië niet een onafhankelijk land is; daarnaast waren ook de Bosniërs boos dat hun land veroverd zijn. Hierdoor kwam er een opstand en werd er een nationalistische beweging gevormd; deze beweging heet de Zwarte Hand. Op een dag had de Zwarte Hand het idee om de troonopvolger van de Oostenrijk-Hongaarse kroon te vermoorden. De eerste keer mislukte het, maar de troonopvolger Frans Ferdinand vond dit toch niet goed genoeg om niet weer naar buiten te gaan om zijn mensen te spreken in Bosnië. De volgende dag ging hij dus weer de deur uit in zijn koets om zijn mensen in Bosnië te bezoeken. Helaas is de moordaanslag deze keer wel goed gegaan. Hierdoor werd Oostenrijk-Hongarije boos op hun buurland Servië en beschuldigen zij dat het door de staat gepland is. Servië heeft gezegd dat hun niet de schuldigen zijn maar toch stuurde de Oostenrijkers Servië een ultimatum. Het ultimatum is dat zij overdreven dingen moeten volbrengen zoals heel veel geld betalen aan Oostenrijk en nog meer extra dingen waarbij Servië dit nooit kon accepteren. Hierdoor had Oostenrijk-Hongarije de reden die zij nodig hebben om oorlog te voeren. Echter was Servië een goede vriend van het Russische Keizerrijk en beschermde zij hun Servische bondgenoot. Doordat Rusland zich bemoeit met het probleem, heeft het Duitse Keizerrijk belooft om Oostenrijk-Hongarije te steunen, ook om een kans hierdoor te krijgen om meer land te veroveren. Maar hiermee waren de geallieerde landen Engeland en Frankrijk het niet eens, dus hebben zij belooft Rusland te helpen doordat Duitsland Oostenrijk-Hongarije wou helpen. Ook Italië doet mee, omdat hij vrienden is met Oostenrijk en Duitsland en zij al een alliantie samen gevormd hebben. Hierdoor is er dus een groot conflict ontstaan. Zo te zien is de enige oplossing een oorlog.
3. Meerdere fronten

Het is zo dat de benoemende landen ook koloniën heeft wat dit conflict ook moeilijk maakt om bij te houden, maar er is dus op meerdere fronten gevochten. Het belangrijkste front is in Europa. In Europa heb je vier fronten: het Westfront, het Oostfront, het Balkanfront en het Italiaanse front. In het Westfront zaten de Fransen en de Engelsen te vechten. In het Oostfront had je Rusland die tegen Duitsland vocht. In het Balkanfront heeft merendeels Oostenrijk-Hongarije de Serven, Montenegro en Griekenland waarbij op dat punt Bulgarije de Duitsers hielpen, en dus meededen met de oorlog. Zij wilden ook extra land hebben in de Balkan. Het Italiaanse front werd ook later in de oorlog geopend omdat Italië uiteindelijk uit de Duitse alliantie is gepraat en naar de Geallieerde kant bekeerde.

4. Het plan

Het plan van de Alliantie is om het Schlieffenplan uit te voeren. Dit plan houdt in om door België heen het noorden van Frankrijk aan te vallen. Dit had zijn voor- en nadelen. Een van de grootste redenen is dat Engeland pas echt de oorlog heeft aangesloten omdat zij door België heen moesten en België was een neutraal en beschermd land door de Engelse. Ook moest er aan een strak schema gehouden worden wat ook heel moeilijk was in een oorlog. Ook was het zo dat de Duitsers Frankrijk onderschat hadden na de eerste oorlog waarbij Duitsland tegen Frankrijk heel makkelijk gewonnen had. Door dit agressieve plan zocht Engeland ook naar meer soldaten om mee te doen aan de oorlog, omdat zij bang waren dat zij mogelijk kunnen verliezen. De eerste jaren van de oorlog ging het nog redelijk goed maar daarna was er een einde aan de vooruitgang. Er kwam geen beweging door de loopgraven die beide kanten hebben gemaakt.

5. Het einde van de oorlog

Uiteindelijk konden zij Rusland toch nog laten capituleren door interne problemen in het land. Dit gaf Duitsland extra soldaten om te sturen om naar het Westfront te gaan en daar te vechten. Helaas was dit niet genoeg, want ook Amerika deed mee met de oorlog door dat Duitsland contact legde met Mexico, maar de geallieerde onderschepte dit bericht en lieten het aan de Amerikanen zien. Hierdoor was het foute boel en werden ze toch wel langzamerhand terug getrokken naar Duitsland. Dit heeft te maken met het feit dat Amerika met de oorlog meedeed en dat dit best wel veel impact geeft, maar ook omdat Duitsland langzaam een probleem had met te weinig voedsel. De Duitse economie had het ondertussen ook heel zwaar. Door deze redenen moest Duitsland uiteindelijk zich overgeven aan de Geallieerden. Uiteindelijk heeft Duitsland veel land verloren en moesten zij zoveel geld betalen dat de Duitse Mark waardeloos werd. In Oostenrijk-Hongarije was er niet veel gebeurd maar omdat het leger helemaal verslagen is kwamen de door Oostenrijk veroverde landen in opstand en had de Keizer geen andere keus dan hun vrijheid terug te geven tot alleen het Oostenrijkse land overbleef. Ook de Ottomanen verloren heel veel land doordat ook het Ottomaanse leger verslagen is en instabiliteit een grote impact op het land had. De geallieerde zijn dus overwinnend maar dit heeft erge gevolgen voor de gebeurtenissen die na de Eerste Wereldoorlog gebeurd zijn.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AliOrhan2503
Aantal keer gelezen: 743x
Toegevoegd: 27-10-2022 17:05
Gewijzigd: 28-10-2022 11:50

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!