Alles over de Napoleontische oorlog

Alles over de Napoleontische oorlog

Alles over de Napoleontische oorlogNapoleon, een naam die je misschien ooit wel gehoord hebt. In deze tekst wil ik uit leggen wie napoleon is, en wat hij allemaal heeft gedaan en welke oorlogen heeft gevoerd.

1. Voor dat Napoleon de macht had

Napoleon is geboren op het Franse eiland Corsica. Dit eiland is eigenlijk merendeels bewoond door Italianen maar werd het veroverd door de Franse, dus daarom is Napoleon Frans. Hij was iemand die eigenlijk niet blij was dat hij op het eiland woonde en dat mensen zichzelf daar Italiaans noemde. Napoleon was heel erg nationalistisch tegenover Frankrijk en had daarom ook vaak problemen en ruzie met de mensen die in Corsica woonde. Uiteindelijk ging Napoleon het leger in en deed hij een opleiding om uiteindelijk een artillerieofficier te worden. Zo had Napoleon meer macht verkregen binnen in het leger en in Frankrijk. Dit werd ook versterkt toen hij een leger moest leiden en met zijn ongekende strategieën de vijand kon verslaan. Frankrijk zat al in een oorlog in deze tijden en was het zijn taak om het leger in Italië te leiden. Dit komt omdat er een revolutie plaatsvond in Frankijk en de koning werd afgezet. Dit vonden de buurlanden niet goed. Iedereen in Europa was namelijk nog een monarchie en een revolutionair land naast hun zouden de andere bevolkingen ideeën geven. Dit vonden de keizers en koningen niks en voerde hierom oorlog. Doordat er langzamerhand meer instabiliteit kwam in het land wou Napoleon met het leger de macht overnemen en vond dit een goed moment om het uit te voeren. Van daaruit heeft hij zichzelf uiteindelijk Keizer van Frankrijk gemaakt. Dit was helaas niet alles. Het land zat namelijk al in oorlog en dit moest Napoleon zien te winnen.

2. Hoe de conflicten zijn begonnen

De oorlog werd verklaard door Oostenrijk, Rusland, Groot-Brittannië, Portugal, het Koninkrijk Napels (Zuid-Italië), het Ottomaanse Rijk en daarna kwam er ook nog een kleine opstand tegen Napoleon in Frankrijk. Het begon met het feit dat Rusland Italië binnen wilden vallen. Destijds was Italië en vazalstaat van Frankijk. Het was Frankrijk niet geluk om Italië te bevrijden van de Russen en met dit momentum sloegen de Duitsers toe. Toen kwam Napoleon aan de macht en moest ook de leiding overnemen van alle fronten in de oorlog. Na dat het helemaal misging in Italië nam Napoleon de leiding. Na de leidingovername was Napoleon heel erg succesvol en kon hij al meteen de vijand wegjagen, Omdat Napoleon zijn leger in kleine stukjes splitst, kon het leger erg mobiel zijn. Zo is het leger bliksemsnel en hoefde ze niet te wachten op voedsel en konden ze kleinere hoeveelheden meenemen. Hierdoor werd Rusland verrast en trokken ze zich snel terug. Ook in Duitsland werden de generalen van Napoleon succesvol. Ze konden uiteindelijk de vijand verslaan en ze laten terug trekken. Doordat Napoleon Oostenrijk bedreigde door naar de hoofdstad te gaan hebben zij al meteen vrede besloten met Napoleon. De vredesluiting liet Oostenrijk het land in Nederland en Italië verliezen en die te geven aan Frankrijk. Hiervan heeft Frankrijk vazalstaten gemaakt. Voor het Duitse land liep Napoleon nog wel wat over en van de rest heeft hij nog een vazalstaat gemaakt, de Confederatie van de Rijn. Dit land moet je eigenlijk zien als het eerste echte Duitsland. Toch konden zij Engeland niet verslaan. Napoleon was misschien de meester van Europa, maar niet met schepen. Engeland is namelijk heel goed met schepen en heeft ook één van de grootste vloten en hebben zij de vloot van Frankrijk en die daarnaast ook van Spanje verslagen. Dit zorgde ervoor dat Napoleon geen schepen meer over heeft gehouden.






3. De derde coalitieoorlog

De vrede was helaas niet langdurig. Na de annexatie van Noord-Italië verklaarde Engeland al na een jaar met zijn coalitiebondgenoten weer oorlog aan Frankijk. Doordat Napoleon zijn vloot is verloren kon hij niks tegen Engeland doen en kon hij zich nu focussen op Duitsland. Oostenrijk en daarmee ook Napoleon besloten om naar de Duitse stad Ulm te gaan terwijl de Oostenrijkers daar al waren. De Russen moesten nog komen vanuit Polen. Dit zou een slecht idee zijn geweest van de Oostenrijkers omdat het leger van Oostenrijk compleet verslagen is na de slag van Ulm. Hierdoor moesten zij meteen zich terug trekken naar Austerlitz. Rusland was dus te laat, maar hebben besloten zich te verzamelen in Austerlitz en arriveerde Rusland met Oostenrijk. Ook dit was een vernederende verlies voor Rusland en Oostenrijk en waren geforceerd weer vrede te maken nadat Napoleon weer bijna bij de hoofdstad was. In dit vredesverzoek moest Oostenrijk heel veel geld terug betalen en ook veel stukken land aan Frankrijk geven. Ook hebben zij land aan Italië gegeven en daarnaast moest Oostenrijk de rol van Heilig Romeins Rijk opgeven en het Heilige Romeinse Rijk beëindigen. Toch was de oorlog niet voorbij, alleen Oostenrijk gaf zich over maar niet de andere leden van de coalitie.

4. De vierde coalitieoorlog

Deze keer deden de Pruisen ook mee aan de oorlog. Dit was wel verassend voor de andere coalitieleden, hierdoor duurde het weer even tot dat Rusland in Duitsland zat. Hierdoor waren de Pruisen die dubbel het aantal soldaten hadden compleet verslagen; ook weer door de toegepaste tactieken die Napoleon had. Hierna hadden zij meer en meer overwinningen, waardoor de Pruisen vrede moesten sluiten. De Pruisen moesten deze keer aan de Franse kant staan en hierdoor deden ze mee met een continentaal embargo tegen Engeland. Hiermee wou Napoleon bereiken dat Engeland mogelijk geld kon verliezen omdat niemand handel wilde voeren met Engeland. Na een paar aanvallen op Rusland die Napoleon won moest ook Rusland vrede sluiten en ook dit embargo systeem aannemen, waardoor ze daarna bondgenoten met Rusland werden.

5. De val van Napoleon

Tot slot was dit niet alles. Na een waslijst aan conflicten later verloor Napoleon steeds meer man en hadden hij alleen maar nieuwelingen waarmee hij niet veel kon. Hierdoor werd Napoleon uiteindelijk verslagen in de slag van Waterloo door de Pruisen en de Engelsen en werd het oude Europa hersteld. Ook werd Napoleon afgezet naar een eenzaam eiland ergens in Afrika waar hij komt te overleiden door dat hij een ziekte had en dit steeds erger werd. Napoleon werd gehaat maar ook gerespecteerd. Sommige noemde hem daarom ook ''de meester van Europa''. Een van de slimste leiders die de wereld ooit had gezien met zijn militaire tactieken en strategieën die de hele manier van oorlog voeren heeft laten veranderen en gerevolutioneerd.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AliOrhan2503
Aantal keer gelezen: 933x
Toegevoegd: 28-10-2022 16:25
Gewijzigd: 31-10-2022 09:50

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3849 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!