Alles over de Tour de France

Alles over de Tour de France

Alles over de Tour de FranceDe Tour de France wordt in het Nederlands steeds minder vertaald als Ronde van Frankrijk. De wedstrijd wordt vaak in een ander land gestart en eindigt altijd in Parijs. De Tour de France behoort samen met de Giro in Italië en de Vuelta in Spanje toe tot de belangrijkste wielerwedstrijden.

De Tour de France is het meest gewonnen door Bernard Hinailt, Jacques Anquetil, Eddy Merckx uit België en Miguel Indurain uit Spanje. Lance Armstrong werd eerder gekroond tot de meest succesvolle deelnemer ooit, maar leverde al zijn overwinningen in door het toegeven van dopinggebruik.

De Tour de France is het eerst gereden in 1903 en werd georganiseerd door de hoofdredacteur van een op dat moment nog nauwelijks populaire krant. De Tour de France is vanaf dat moment uitgegroeid tot een wereldwijd evenement en groeit nog steeds in populariteit. Op dit moment wordt de Tour de France gezien als de zwaarste en belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar. Voor veel professionele wielrenners lijkt de Tour de France nog het enige dat telt.

Ontstaan van de Tour de France

De Tour de France kent sinds het ontstaan een rijke geschiedenis. De Tour de France is opgericht door Henri Desgrange op het moment dat hij hoofdredacteur was van een krant. Om de krant populairder te maken besluit hij een wielerwedstrijd te organiseren. In 1903 is de eerste editie geboren en vindt de Tour de France plaats.
De eerste editie werd ook bij de pers bekend gemaakt, maar men had er weinig vertrouwen in. Verwacht werd dat de Tour de France nooit zou plaatsvinden en door de beperkte populariteit schreven slechts 15 renners zich in voor de eerste Tour. Henri Desgrange vond het aantal deelnemers te gering en besloot het startgeld te halveren. Uiteindelijk schreven er zich meer dan 100 renners in en daarvan verschenen er 60 aan de start. De Tour de France ging 1 juli 1903 van start en bestond op dat moment uit 6 verschillende etappes. Op het parcours stonden verschillende controlepunten om je handtekening bij een controleur in te vullen of je naam af te roepen.

Aan het einde van de eerste Tour de France is het slechts 21 renners gelukt om de wedstrijd uit te rijden. Henri Desgrange was tevreden over de gehele gang van zaken en besloot het volgende jaar precies dezelfde ritten te rijden. In het tweede jaar van de Tour de France komt er verzet vanuit de bevolking. Men werpt onder andere barricades op om te protesteren of strooit glasscherven over het parcours. Later blijkt dat er door alle tumult veel is vals gespeeld tijdens de tweede editie van de Tour de France.
De derde editie van de Tour de France wordt gereden in 11 ritten in plaats van 6 en zowel de Vogezen als Alpen worden aangedaan. In de vierde editie van de Tour de France zijn er weer enkele nieuwigheden en deze innovatie is in volgende jaren eigenlijk continu doorgegaan.

De Tour de France neemt steeds verder in populariteit toe en uiteindelijk mag het zich de grootste wielerwedstrijd ter wereld noemen. In 1923 lukt het om één miljoen kranten te verkopen door de promotie via de Tour de France. Iedereen wil iets te weten komen over de Tour de France en vanaf dat moment wordt het een begrip.
Na de Tweede Wereldoorlog moet de Tour de France verder zonder Henri Desgrange. De oprichter van de Tour de France is in 1940 overleden. De krant L’Auto wordt vervangen door de Parijse Stadskrant en de sportkrant L’Équipe. In 1948 wordt er voor het eerst een rit op televisie uitgezonden en vanaf dat moment is de Tour de France nog beter te volgen. Parijs fungeert niet langer als startpunt en tot op de dag van vandaag wordt er steeds wel een nieuwe startplaats gevonden. Vanaf het moment dat de Tour de France op televisie komt is de populariteit verder toegenomen en is de Tour de France uitgegroeid tot het wereldwijde evenement dat het vandaag de dag is.

Doping in de Tour de France

De laatste twintig jaar wordt de Tour de France steeds vaker met doping in verband gebracht. Op het moment dat het dopinggebruik van Lance Armstrong aan het licht kwam zijn er steeds meer gevallen bekendgemaakt.

In 1998 werd een verzorger van de Festina-ploeg al betrapt met grote hoeveelheden epo in de auto. De Nederlandse TVM ploeg en alle Spaanse teams werden ook betrapt op het gebruik van doping en zijn uit de tour geplaatst. Het optreden was hard en bij de renners stuitte dat op verzet. Uiteindelijk is slechts de helft van de renners in Parijs geëindigd.
In 2006 was er opnieuw sprake van een schandaal in de Tour de France. Renners uit onder andere Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland bleken betrokken te zijn. In totaal ging het om 35 verschillende renners en negen deelnemers van de Tour de France. Een aantal populaire wielrenners bleken op het lijstje te staan als voormalig Tour de France winnaar Jan Ullrich de nummer 2 van 2005 Ivan Basso. Astana-Würth kon door het schandaal niet van start doordat er minder dan vijf renners overbleven. Floyd Landis werd de winnaar in 2006 en bleek uiteindelijk doping te hebben gebruikt na onbereikbaar en afwezig te zijn bij de Acht van Chaam.

Alberto Contador bleek in 2012 ook schuldig te zijn aan het gebruik aan doping en wordt voor 2 jaar geschorst. Alberto Contador verloor zijn overwinning aan Andy Schleck. In 2012 werd Lance Armstrong voor het leven geschorst en zijn al zijn overwinningen ingenomen.

Klassementen Tour de France

In de Tour de France gaat het niet alleen om de eindoverwinning. Tijdens de Tour de France zijn er per etappe punten te verdienen. Wanneer je voor een bepaald klassement de meeste punten behaalt mag je de bijbehorende trui dragen. Zo zijn er de volgende klassementen:

  • Algemeen klassement. Het algemeen klassement draait om de totale tijd die over de gehele wedstrijd wordt gedaan. Wanneer je eerste staat in het algemeen klassement draag je op dat moment de gele trui.
  • Puntenklassement. In de Tour de France zijn punten te verdienen voor tussensprints en vlakke etappes. Wie het meeste punten behaalt voor het puntenklassement draagt de groene trui.
  • Bergklassement. In bergen kun je punten verzamelen voor de bolletjestrui. Tijdens diverse beklimmingen is het belangrijk om als eerst aan de top te eindigen.
  • Jongerenklassement. Het jongerenklassement wordt beloond met het dragen van de witte trui. De beste renner in het algemeen klassement onder de 25 draagt de witte trui.
  • Ploegenklassement. De tijden van de beste drie renners in een ploeg worden voor dit klassement opgeteld. Wanneer een ploeg in het ploegenklassement zit worden er gele helmen gedragen en zijn ook de rugnummers in het geel. 

Toekomst voor de ronde van Frankrijk

De Tour de France wordt een wedstrijd met steeds meer internationale allure. De Tour de France wordt wereldwijd uitgezonden en blijkt in ieder land populair. De steeds betere cameratechnieken maken het mogelijk om het evenement uitstekend te volgen. Door de grotere aandacht vanuit het buitenland zijn er ook steeds meer landen geïnteresseerd in een tourstart. Zo heeft Kazachstan bijvoorbeeld uitgesproken een tourstart te ambiëren.

Het evenement wordt steeds professioneel georganiseerd en ook wat betreft doping worden er steeds meer maatregelen genomen. Het vinden van een sponsor werd moeilijker en moeilijker, geen enkel bedrijf durft het aan om in verband te worden gebracht met een dopingschandaal. Wanneer deze professionele lijn wordt doorgezet zal het evenement in populariteit blijven toenemen en kunnen we ook voor de komende jaren nog veel spektakel in deze wedstrijd verwachten.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jos Huizinga
Aantal keer gelezen: 6341x
Toegevoegd: 01-07-2015 09:13
Gewijzigd: 22-08-2015 13:01

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3717 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!