Alles over het hebben en rijden van een aanhangwagen

Alles over het hebben en rijden van een aanhangwagen

Alles over het hebben en rijden van een aanhangwagenAls je een aanhangwagen gaat kopen, zijn er best wat dingen waar je aan moet denken. Waarschijnlijk heb je ook een hoop vragen. Wat zijn bijvoorbeeld de maximum snelheden, heb je een rijbewijs nodig voor het rijden met een aanhangwagen en zijn er nog specifieke dingen waar je op moet letten tijdens de aankoop? In dit artikel beantwoorden we deze en andere vragen voor je. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Als je veel klust, of misschien zelfs een klusbedrijf hebt, is het verstandig om zelf aan aanhangwagen te kopen. Je hebt dan altijd toegang tot deze aanhangwagen en hoeft er niet steeds een te huren of leasen. Het vinden van de juiste aanhangwagen is niet altijd even makkelijk, daarom zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.

De laadcapaciteit

Misschien wel het belangrijkste bij het kopen van een nieuwe aanhangwagen is de laadcapaciteit. Hoeveel wil je kunnen vervoeren? Dat is natuurlijk ook afhankelijk van hoe en waarvoor je deze aanhangwagen plant te gebruiken. Vaak wordt het laadvermogen van een aanhangwagen weergegeven in het bruto laadvermogen, dat staat voor het gewicht van de aanhangwagen zelf, inclusief het laadvermogen. Het netto laadvermogen geeft dan aan wat de aanhangwagen qua gewicht kan vervoeren. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je dan een auto hebt die de aanhangwagen helemaal vol kan trekken. 

Welk rijbewijs heb ik nodig?

Als je met een aanhangwagen wilt rijden, heb je een rijbewijs B, BE (E achter B) of B+ (code 96) nodig. Welk rijbewijs je precies moet hebben hangt af van het maximale totaalgewicht van de aanhangwagen, of het maximale totaalgewicht van de aanhangwagen in combinatie met het voertuig dat de aanhangwagen trekt. We leggen je even kort uit wanneer je welke aanhangwagen nodig hebt.

B, BE, of B+

Om te bepalen welk rijbewijs je nodig hebt, moet je het bruto laadvermogen van je aanhangwagen weten. Ook het gewicht van het trekkende voertuig is hier belangrijk. Heeft je aanhangwagen een maximaal totaal gewicht (bruto laadvermogen) van 750 kilo? Dan mag je met een rijbewijs B rijden, mits het totale gewicht van de aanhangwagen en het trekkende voertuig onder de 3500 kilo blijft. Is het maximale totaalgewicht van de trekkende auto en de aanhangwagen minder dan 4250? Dan heb je een rijbewijs B+, of BE nodig. Is het maximale totaalgewicht van de aanhangwagen meer dan 3500, dan heb je een C1E of CE rijbewijs nodig.

Het type aanhangwagen

Als je dan eenmaal het maximale laadvermogen van de aanhangwagen weet en hebt bepaald welk rijbewijs je nodig hebt, kun je gaan bedenken welk type aanhangwagen je nodig hebt. Wanneer je namelijk op bijvoorbeeld de website van Van Laar Aanhangwagens kijkt, kom je erachter dat er behoorlijk veel soorten aanhangwagens bestaan. Heb je bijvoorbeeld een aanhanger nodig om een dier mee te vervoeren, of ga je er spullen mee verkopen? En wil je bijvoorbeeld een aanhangwagen die kan kantelen, zodat je de lading er gemakkelijk uit kunt werpen, of ben je op zoek naar een gesloten aanhangwagen, zodat de spullen droog blijven? Wanneer je op zoek gaat naar een aanhangwagen is het verstandig om je even goed te lezen, zodat je het verschil tussen een aantal aanhangwagens weet en je zeker weet dat je de juiste aanschaft.

Het remsysteem

Je hebt de keuze tussen geremde en ongeremde aanhangwagens. Afhankelijk van het bruto laadvermogen moet je een geremde of ongeremde aanhangwagen kiezen. Alle aanhangwagens met een bruto laadvermogen boven de 750 kilo, moeten bijvoorbeeld geremd zijn. Natuurlijk kun je onder dat gewicht ook nog voor een remsysteem kiezen. Wanneer je bijvoorbeeld toch een relatief zware last hebt en bijvoorbeeld net onder de 750 kilo zit, kan het verstandig zijn om voor een geremde aanhangwagen te kiezen. Zo weet je zeker dat je veilig de weg op gaat.



De verkeersregels

Er zijn een paar verkeersregels waar je je aan moet houden als je met een aanhangwagen gaat rijden. Veel van deze regels leer je natuurlijk als je een extra rijbewijs gaat halen, maar als je geen extra rijbewijs gaat halen, is het toch fijn om ze even op een rijtje te hebben. Daarbij is het altijd handig om een klein geheugensteuntje te hebben.

  • Met een aanhangwagen mag je binnen de bebouwde kom en buiten de bebouwde kom even hard rijden als met een gewone auto, dus 50 en 80 kilometer per uur. Op de snelweg mag je echter slechts 90 kilometer per uur rijden.

  • Een aanhangwagen heeft een maximale toegestane breedte op de weg. Zo geldt een maximale breedte van 2,55 meter op verharde wegen, maar mag de aanhangwagen slechts 2,20 meter breed zijn op onverharde wegen.

  • De maximale toegestane hoogte van een aanhangwagen is 4 meter.

  • Je bent verplicht om de lading in of op de aanhangwagen goed vast te zetten, als dat niet gaat (bijvoorbeeld omdat het veel losse, kleine spullen zijn) moet je de aanhangwagen goed afdekken, met bijvoorbeeld een zeil of een net.

Koop je tweedehands?

Ga je een aanhangwagen kopen, maar heb je besloten om een tweedehands aanhanger te kopen? Dat is helemaal geen gek idee, want tweedehands aanhangers zijn vaak een stuk goedkoper dan nieuwe aanhangwagens. Wanneer je besluit een tweedehands te kopen, is het wel verstandig om alles even goed te controleren. Hieronder sommen we even voor je op wat belangrijk is om even wat extra te controleren.

De banden

De banden van de aanhanger zijn natuurlijk enorm belangrijk. Let er daarom op dat de banden niet versleten zijn. Zitten er bijvoorbeeld droogte scheuren in, of zit er al slijtage op? Check ook de DOT codering. Als die ouder is dan zes jaar, dan kun je vragen of de banden vervangen worden, of afdingen op de prijs.

De chassis, de assen en de vloerplaat

Check alles dat van staal is op roest. Als er roest op zit, dan is het belangrijk dat je goed kijkt of dit oppervlakkig is, of al flink ingevreten. Bij ingevreten roest loop je kans op stukken in de toekomst. Wanneer de aanhangwagen niet goed onderhouden is en er dus veel roest zit op het staal, kan het zijn dat er verder ook sprake is van achterstallig onderhoud. Zo kan de vloerplaat bijvoorbeeld zijn gaan rotten. Het vervangen van zo’n plaat is behoorlijk duur en het is dan ook zeker een aanrader om dit goed te controleren. Ook de swingas van de torsie as moet je goed checken, deze kan bijvoorbeeld krom getrokken zijn. 

De techniek

Het is natuurlijk ook belangrijk dat de techniek van de aanhangwagen goed werkt. Het is daarom belangrijk om de aanhangwagen even aan je auto te koppelen en te kijken of dat goed gaat. Rijd er het liefst ook een stukje mee, zodat je voelt hoe deze op de weg ligt. Check daarnaast de verlichting en de remmen van de aanhangwagen. Zo weet je zeker dat je straks helemaal veilig de weg op kunt.

Conclusie

Zoals je hebt gelezen, komt er dus behoorlijk wat kijken bij het kopen van een nieuwe aanhangwagen. Hopelijk hebben we in dit artikel alle vragen van je beantwoord, zodat je precies weet hoe je nu te werk moet gaan. Heb je toch nog wat vragen? Dan kun je natuurlijk altijd even contact opnemen met een dealer bij jou in de buurt, of een andere expert of ervaringsdeskundige.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: WeTalkSEO
Aantal keer gelezen: 2213x
Toegevoegd: 31-08-2021 12:21
Gewijzigd: 31-08-2021 17:27

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3862 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!