Alles over tanden bleken

Alles over tanden bleken

Alles over tanden blekenVan plan om je tanden te laten bleken voor een wit gebit? Lees eerst in dit artikel alles over tanden bleken.

Een goed en gezond gebit is belangrijk en iedereen wil graag zijn of haar eigen tanden zo lang mogelijk houden. Heb je echter te maken met tanden die wat gelig zijn en wil je graag een witter gebit? Dan kun je ervoor kiezen je tanden te laten bleken. Dit kan op diverse manieren gedaan worden. Kijk eerst goed wat er allemaal mogelijk is en overleg met je tandarts wat je kunt doen om wittere tanden te krijgen zodat ook jij een stralende glimlach kunt tonen.

Waardoor verkleuren tanden?

Waarom worden tanden in de loop der jaren nu eigenlijk minder wit en verkleuren ze vaker? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo worden de tanden onder invloed van factoren van buitenaf minder wit. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het gebruik van koffie, thee, wijn enzovoort. Tevens kan je gebit last hebben van intrinsieke verkleuringen die reeds ontstaan als de tanden doorkomen. Denk hierbij aan ontwikkelingsstoornissen of aan het gebruik van medicatie waardoor je gebit te lijden heeft.

Ga altijd eerst naar je tandarts als je wilt bleken

Groot voordeel van tanden bleken is dat er geen tanden getrokken hoeven te worden of kronen geplaatst zoals in het verleden vaak gebeurde om verkleurde tanden te vervangen. Vind je het toch nog wel een beetje eng om je tanden te laten bleken dan kun je ervoor kiezen een tandpasta te gebruiken met whitening effect maar houd er rekening mee dat dit effect echt alleen optisch is en je tanden er niet daadwerkelijk witter van worden. Overweeg je wel je tanden te laten bleken overleg dan altijd eerst goed met de tandarts en bekijk wat voor mogelijkheden er zijn. Zelf bleken kan en hiervoor zijn verschillende producten in de handel verkrijgbaar maar het is altijd beter om het via de tandarts te doen.

Bleken van buitenaf bij de tandarts

Als je je tanden wilt bleken kan dit van buitenaf en van binnenuit gedaan worden. Als je ervoor kiest je tanden van buitenaf te laten bleken kun je dit zowel bij de tandarts als thuis doen. Een behandeling bij je tandarts staat bekend onder de naam office bleaching. Omdat het zaak is alleen de tanden te bleken en het tandvlees te beschermen tijdens het proces kan de tandarts het tandvlees afdekken met een speciaal rubberen matje. Er bestaat ook een speciale gel die gebruikt kan worden om het tandvlees te beschermen. Als het lapje of de gel is aangebracht kan er een speciale bleekgel op de tanden gedaan worden. Deze gel dient een poosje in te trekken voor het gewenste effect. Om het proces te versnellen kan er een lamp bij gebruikt worden die het drogen bespoedigt.

Zelf thuis bleken met een bleeklepel

Wil je liever zelf je tanden thuis bleken? Dan kies je het beste voor een methode met bleken met een bleeklepel. Hiervoor ga je eerst naar je tandarts die een afdruk maakt van je gebit. Deze afdruk wordt vervolgens in gips gegoten op basis waarvoor een kunststof lepel gemaakt wordt die jij in je mond kunt dragen en waar bleekgel in gedaan kan worden. Dit is feitelijk een soort gebitje dat je een aantal uren kunt dragen om zo je tanden te laten bleken. Het gebitje kan zowel overdag als ’s nachts gedragen worden en een aantal uur per etmaal is zeker aan te raden voor het gewenste effect. De bleeklepel geeft bij de meeste mensen tussen één en vier weken al resultaat maar als je ernstige verkleuringen hebt op je tanden kan het wat langer duren voordat je effect ziet.


Bleken met een bleeklepel bij de tandarts

Dezelfde methode kan toegepast worden bij je tandarts. Je krijgt dan een bleeklepel met een hogere concentratie gel in je mond die je een bepaalde tijd in dient te houden. Dit doe je in de wachtkamer van de tandarts. Door de hogere concentratie gel gaat het bleken op zich sneller maar kunnen zich wel eerder pijnklachten voordoen aan het tandvlees en de tanden. De behandeling dient meerdere malen herhaald te worden en om pijn te voorkomen kun je kiezen voor korter durende behandelingen of langere tussenpozen tussen de behandelingen in.

Tanden bleken van binnenuit

Een andere manier om je tanden te laten bleken is van binnenuit. Dit staat ook wel bekend onder de naam walking bleach. Heb je te maken met een dode tand dan kan deze van binnenuit gebleekt worden. Hiervoor dien je eerst een wortelkanaalbehandeling te ondergaan waarna de tand behandeld wordt met een papje waar bleekmiddel in zit. De tand zelf wordt afgesloten met een tijdelijke vulling zodat het papje er niet uit kan lopen. In de dagen na het aanbrengen van het papje in de tand zelf zal deze lichter van kleur worden. De behandeling dient doorgaans wel meer keren herhaald te worden voor het beste resultaat. Als je de witte kleur bereikt hebt die jij wilt kan de tand van een definitieve vulling voorzien worden en dus permanent gesloten zijn.

Doe er alles aan om je tanden zolang mogelijk wit te houden

Als je je tanden eenmaal hebt laten bleken kan dit voor veel mensen betekenen dat zij er meer zelfvertrouwen van krijgen en ze deze beter durven te laten zien. Houd er wel rekening mee dat je tanden een natuurlijke uitstraling dienen te houden en té wit overdreven kan overkomen. Het is wel zaak dat je de gebleekte tanden goed onderhoudt door ze schoon te houden met poetsen en het gebruik van producten die ze weer laten verkleuren zoveel mogelijk te voorkomen.

Hoe lang gaat het bleken mee?

Je kunt bijvoorbeeld minder koffie of thee drinken maar als je dit wel doet en verkleuringen weer sneller optreden kun je je tanden ook iedere maand opnieuw behandelen met een bleekgel om verkleuren tegen te gaan. Afhankelijk van wat je drinkt, eet en of je rookt gaan verkleuringen nu eenmaal sneller maar doorgaans kun je wel een paar jaar met gebleekte tanden vooruit voordat ze weer minder wit worden. Vullingen bleken doorgaans slecht dus als je deze veel hebt dien je een andere methode erbij te gebruiken om deze wit te maken. Behandelingen om je tanden te bleken moet meestal eens in de zoveel tijd gedaan worden om een wit gebit te houden.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: BrianA
Aantal keer gelezen: 1668x
Toegevoegd: 18-11-2019 10:46
Gewijzigd: 19-11-2019 13:38

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!