Is tanden bleken slecht voor je gebit?

Is tanden bleken slecht voor je gebit?

Is tanden bleken slecht voor je gebit?Een mooi gebit staat tegenwoordig gelijk aan mooie stralende tanden. We passen dan ook talloze trucjes toe om onze tanden stralend wit te maken of te houden. Je mond spoelen met citroensap, tandenstrips plakken of je tanden poetsen met actieve kool. Het internet staat vol met trucjes om je tanden snel en ‘’veilig’’ te bleken. Maar hoe veilig is het bleken van je tanden?

Bleken zonder het glazuur aan te tasten

Als je van start wilt gaan met het bleken van je tanden, kun je het best kiezen voor een bleekmethode die het glazuur niet aantast. Je tanden bleken is dus helemaal zo slecht nog niet en je kunt (en moet) het vaker herhalen voor het gewenste resultaat. Bij de tandarts worden de tanden vaak gebleekt met een peroxide oplossing. Deze oplossing tast het glazuur niet aan en haalt alleen de bovenste verkleuring weg. Je dient het wel goed bij te houden, maar je tanden kleuren er niet geler door. Stop je met bleken, dan begint natuurlijk het verouderingsproces opnieuw en worden je tanden donkerder. Volgens de Nederlandse Vereniging tot bevordering van de bio-energetische Tandheelkunde is bleken op een manier dat het je glazuur niet aantast, onschadelijk zelfs bij herhalende behandelingen.

Oorzaken verkleuring van de tanden

Tanden verkleuren door twee verschillende vormen van verkleuringen, uitwendig en inwendig.

Uitwendige verkleuringen

Uitwendige verkleuringen ontstaan onder andere door kleurstoffen van etens- en drinkwaar zoals koffie of gekleurde alcoholische dranken. Deze middelen dringen in het tandplak en veroorzaken hierdoor een verkleuring. Ook roken is een van de oorzaken waardoor de tanden verkleuren.

Inwendige verkleuringen

Inwendige verkleuring van de tanden kan worden veroorzaakt door het afsterven van de tandzenuw. Dit wordt ook wel een dode tand genoemd. Dit kan veroorzaakt worden door een klap of val op de tand, of het langzaam terugtrekken van de tandzenuw. Deze vorm van inwendige verkleuringen kan worden verholpen door de tandarts. Door het laten plaatsen van een vulling die een grijze kleur heeft, kan de tand ook een grijze kleur aannemen. Verhelpen kan door de grijze vulling te vervangen met een witte kunststof vulling. Ook veroudering zorgt ervoor dat je tanden sneller aangetast worden door kleurstoffen. Het glazuur wordt namelijk steeds dunner en er komen barsten in. Hierdoor dringen de kleurstoffen uit voeding en dranken sneller in de tand.

Methodes om te bleken

Tegenwoordig zijn er verschillende methodes om je tanden te bleken. Bij de tandarts gebruiken ze regelmatig bleekgel die wordt aangebracht op je tanden. Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van een laserlamp die het proces versnelt. Ook kun je bij de tandarts een bleekgel voor thuis meekrijgen. Deze bleekgel dien je thuis toe door middel van een passende kunststoffen lepel die je bij de tandarts hebt laten maken. Het resultaat is vaak na 2 tot 4 weken te zien. Het is ook mogelijk je tand van binnenuit te bleken, bijvoorbeeld wanneer je een wortelkanaalbehandeling ondergaat. Er wordt dan een middel met bleekmiddel aangebracht in de tand en dit wordt gesloten. De tand zal na enkele dagen lichter worden van kleur en hierna kan de tand definitief worden gevuld en afgesloten. Andere methodes om je tanden te bleken zijn ook te kopen in de drogist. Hoe betrouwbaar deze kits zijn zul je zelf moeten oordelen. Niet iedere kit heeft het beste met je tanden voor. Ze maken je tanden wellicht witter, maar gezond voor je glazuur en tandvlees is het ook niet.

Waarom bleken we onze tanden?

Het is een schoonheidsideaal dat al vele jaren (en eeuwen) van toepassing is. Het hebben van een wit gebit. Want stralende witte tanden zien er verzorgd uit in tegenstelling tot gele tanden. Helaas verkleuren je tanden door de jaren heen waardoor die stralende glimlach niet meer zo wit is.

Geschiedenis van het tanden bleken

Het is niet iets van de laatste tijd om onze tanden stralend wit te hebben, want het bleken van tanden gebeurt al vanaf de 19e eeuw. Er zijn dan ook talloze middelen en trucjes geprobeerd voor een wit gebit. De een wat minder succesvol dan de ander. Inmiddels zijn er gelukkig voldoende onderzoeken uitgevoerd om te weten wat nou wel en wat nou niet schadelijk is. Van de risico’s zijn we ons veel beter van op de hoogte.



Europese regeling bleken

Sinds 1 november 2012 zijn er Europese regels opgesteld in verband met het gebruik van waterstofperodoxide met hoge gehaltes. Voorheen zijn daar nooit duidelijke regels over opgesteld waardoor het gebruik niet werd toegezien. Sinds 2012 mogen alleen nog tandartsen en specialisten gebruik maken van waterstofperoxide om te bleken met een hoog gehalte. Ook aan het percentage dat gebruikt mag worden is een grens gesteld. Voor tandartsen en specialisten ligt dit gehalte op 6%,.

Gebruik nooit chloorhoudende middelen

Wil je graag zelf aan de slag gaan met het witter maken van je gebit? Gebruik dan NOOIT chloor of chloorhoudende middelen. Het gebruik van chloor kan zeer schadelijk zijn voor je tandglazuur, en kan bij verkeerd gebruik ook je glazuur doen laten verdwijnen.
Gebruik je deze methode toch en slik je per ongeluk chloor in? Dan moet je met spoed naar de huisarts!

Zelf je tanden bleken: doen of niet doen?

Er zijn genoeg middelen op de markt om zelf je tanden mee te bleken. Denk aan de bleekkits, de strips of bleektandpasta. Deze middelen zorgen er in meer of mindere mate voor dat je tanden de gewenste witte tint krijgen die je wenst. Bleektandpasta is waarschijnlijk een van de minst effectieve methodes. Hoewel het goed poetsen van je tanden wordt aangeraden voor een wit gebit, zit er zo weinig bleekmiddel in deze tandpasta’s dat het weinig resultaat zal opleveren. Je zult de kleur kunnen onderhouden, maar een daadwerkelijk verschil in kleur zul je niet snel te zien krijgen. Ook whitening strips zijn een lange tijd enorm populaire geweest. De meeste bekende zijn toch wel de Crest 3D whitening strips. Deze strips koop en gebruik je in een kuur om het gewenste resultaat te behalen. De strips doen het werk voor je en het resultaat mag er wezen. Het grote nadeel van deze strips is dat ze zorgen voor enorm gevoelige/pijnlijke tanden. Ook worden er nog regelmatig bleekkits verkocht die claimen dat je tanden snel wit zullen worden. Voor het aanschaffen van deze kits dien je zelf goed onderzoek te doen naar de werking en ingrediëntenlijst

Laten bleken door een professional

Het laten bleken van je tanden kun je het best bij een professional laten doen. De kits voor thuisgebruik zijn vaak niet veilig voor je tanden of creëren niet het juiste effect dat men wil bereiken met bleken. Kies daarom een bedrijf waar je professioneel je tanden kunt bleken en doe altijd je eigen research. Zo voorkom je dat je je enige gebit beschadigt met verkeerde middelen.

Professionele producten voor na verzorging

Ook de naverzorging van je gebleekte tanden is enorm belangrijk. Vraag bij je behandelaar hoe je je tanden moet verzorgen en welke tandpasta je het best kunt gebruiken. Vele raden toch een whitening tandpasta aan waarmee de witte kleur kan worden onderhouden. Last van gevoelige tanden? Dan zijn speciale tandpastas zoals Sensodyne hier goed voor.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Monica
Aantal keer gelezen: 1745x
Toegevoegd: 08-07-2021 10:53
Gewijzigd: 09-07-2021 09:18

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!