Verantwoord zonnebanken doe je zo

Verantwoord zonnebanken doe je zo

Verantwoord zonnebanken doe je zoHet bruinen onder een zonnebank is een manier om een kleurtje te krijgen zonder blootstelling aan de zon. Gebruik onderstaande tips om verantwoord te zonnen en een goede bruine kleur te krijgen door binnen onder een zonnebank te liggen en uw huid te beschermen.

Zonnebanken en bedden zenden ultraviolette (UV) stralen uit. De zon zendt van nature 3 soorten UV-stralen uit, namelijk UV-A, UV-B en UV-C. De UV-C-stralen zijn de kortste en zijn geen factor in het bruiningsproces aangezien zij slechts oppervlakkig met de huid in contact komen. De UV-A-stralen zijn het langst, hebben een lager vermogen, maar kunnen diep in de huid gaan en daarmee het bruin worden bevorderen. Om je huid te helpen beschermen, zendt bruiningsapparatuur alleen UV-A- en UV-B-stralen uit. Te veel blootstelling aan ultraviolette straling, hetzij door middel van bruiningsapparatuur of natuurlijk in de zon, kan echter schadelijk zijn voor de huid.

Begrijp hoe zonnebanken binnenshuis werken

De natuurlijke zon zendt tijdens de zomermaanden 's middags 95 procent UV-A- en 5 procent UV-B-stralen uit. De meeste zonnebanken binnenshuis zenden ook 95 procent UV-A- en 5 procent UV-B-stralen uit, vergelijkbaar met de blootstelling van de zomerzon. Begrijp hoe een zonnebank uw huid bruint. De opperhuid of de bovenste laag van de huid bevat melanocyten, cellen die melanine produceren wanneer ze worden gestimuleerd met ultraviolet licht. Wanneer je onder een zonnebank ligt of in een zonnebank zit, stimuleren de lampen de melanocyten om melanine aan te maken. Dat verschijnt als een donker pigment op de opperhuid. De melanine wordt door uw lichaam geproduceerd als een manier om je te beschermen tegen verdere blootstelling aan de zon. Hoe langer de blootstelling aan de UV-stralen van de bruiningsapparatuur duurt, hoe meer melanine wordt gestimuleerd.

Bepaal uw huidtype

De meeste professionals bij zonnebankcentra binnenshuis kunnen je helpen bij het bepalen van jouw huidtype. Huidtypes variëren van Type 1, een zeer lichte huid die onmiddellijk brandt, tot Type 5, een donkere huid die makkelijk bruin wordt. Kennis van je huidtype zal je helpen bepalen hoe lang je onder een zonnebank dient te liggen en hoe vaak dat dient te gebeuren om mooi bruin te worden.

Stel een bruiningsschema in

Een bruiningsschema is afhankelijk van je huidtype en wordt doorgaans door een expert aanbevolen. Binnenbruiners zullen een bruiningsschema aanbevelen met zogeheten incrementele blootstellingstijden. Het is een stappenplan waarmee deze blootstellingstijden, welke gebaseerd zijn op je huidtype je huid geleidelijk moeten helpen om een bruine kleur te krijgen zonder te verbranden. Voor de meeste huidtypes zijn enkele sessies nodig om je huid de melanine te laten oxideren en een donkerdere huid te verkrijgen. Begin langzaam en verhoog geleidelijk je blootstelling aan bruinen binnenshuis. Bij sommige schema’s starten alle beginners met sessies van vijf minuten en worden deze geleidelijk verhoogd tot sessies van twaalf minuten of langer. Omdat bruiningslampen verschillen in UV-sterkte is er geen formule om de blootstellingstijden voor binnen en buiten met elkaar te vergelijken. Raadpleeg experts om te helpen de optimale blootstellingstijden te bepalen. Wacht minimaal 48 uur tussen de verschillende sessies om huidbeschadiging te voorkomen. Dagelijkse UV-blootstelling kan huidbeschadiging veroorzaken. Als je echter te lang wacht tussen sessies binnenshuis, kan de kleur van uw lichaam beginnen te vervagen. De meeste experts raden binnenshuis drie sessies per week aan totdat een bruine kleur is ontwikkeld. Daarna twee keer per week om de bruine kleur te behouden. Meer dan één sessie per dag kan verstrekkende negatieve gevolgen hebben voor je huid en dient te allen tijde voorkomen te worden. Vermijd overmatige blootstelling. Je kunt voelen of je te veel UV-straling hebt opgelopen als de huid begint te tintelen of wanneer je steken begint te voelen tijdens het bruinen. Stop met bruinen zodra je een prikkelend gevoel opmerkt.

Bereid je huid voor op bruinen binnenshuis

Exfolieer de huid dagelijks gedurende één week voor je eerste bruiningssessie binnenshuis. Gebruik zachte zeep om de huid in cirkelvormige bewegingen mee te schrobben. Je kunt ook een commerciële exfoliërende kit gebruiken, verkrijgbaar bij de meeste schoonheidssalons en drogisterijen. Wanneer je schrobt verwijder je de dode huid en creëer je een glad oppervlak om te bruinen. Breng een lotion aan dat speciaal is ontworpen voor bruinen binnenshuis. Deze zal je inspanning in het bruiningsproces maximaliseren. Breng de lotion in cirkelvormige bewegingen over uw hele lichaam aan voor een gelijkmatige dekking. Gebruik geen zonnebrandlotions voor buiten, die kunnen het lichaam bij binnenshuis bruinen beschadigen.

Bepaal wat je tijdens het bruinen wilt dragen

Welke kleding je tijdens het zonnen draagt, is geheel een persoonlijke voorkeur. Sommige mensen dragen liever badkleding of ondergoed, terwijl anderen ervoor kiezen om helemaal geen kleding te dragen. Neem contact op met de fabrikant van je zonnebank om te bepalen of er kledingvereisten zijn voor het gebruik van de zonnebank. Ook wanneer je een zonnebankcentrum bezoekt kun je de voorschriften navragen. Het dragen van kleding zorgt er uiteraard wel voor dat het verschil zichtbaar gaat zijn op je naakte huid. Datzelfde geldt voor sieraden. Een horloge, een ketting of een armband zal voor witte gebieden op je lichaam zorgen. Voor een egale bruine kleur, bruin je dus het best volledig naakt. Verwijder ook een bril en contactlenzen voordat je gaat bruinen. De warmte die door de zonnebank wordt gegenereerd, kan lenzen beschadigen.

  

Bescherm je ogen tegen UV-stralen

De meeste faciliteiten binnenshuis bieden gratis oogbescherming aan en eisen dat klanten oogbescherming dragen tijdens het bruinen. Kijk niet naar UV-stralen van de bruiningsapparatuur. Herhaalde blootstelling aan UV-stralen binnenshuis kan nachtblindheid, zweren op het netvlies en blindheid veroorzaken.

Vermijd cosmetica en parfums tijdens het bruinen

Veel cosmetica en parfums bevatten ingrediënten die je gevoelig maken voor licht. Deze lichtgevoelige ingrediënten kunnen huiduitslag, vlekken, een branderig gevoel of ongelijkmatig bruinen veroorzaken. Was alle cosmetica en parfums af voordat je gaat bruinen.

Breng kleine aanpassingen aan in je lichaamshouding terwijl je bruint

Ga niet helemaal stil liggen in een zonnebank, maar beweeg je armen en benen een beetje om de blootstelling aan alle delen van je lichaam te maximaliseren. Laat je kin niet tegen je borst rusten terwijl je achterover leunt. Dit resulteert in een witte vlek onder je nek omdat je kin de UV-stralen blokkeert. Voor een gelijkmatige kleur, leg je je hoofd achterover, zodat alle delen van het gezicht en nek zichtbaar zijn.

Bevochtig jezelf na een sessie binnenshuis met een lotion

Een gehydrateerde huid zal langer bruin blijven dan een droge huid. Breng direct na elke bruiningssessie binnenshuis een bodylotion aan en hydrateer na elke douche of bad. Kies een lotion op basis van je huidtype. Kies een diep doordringende lotion voor een droge huid en een milde lotion voor de normale tot vette huid.

Vermijd direct douchen na een zonnesessie

Wacht minimaal drie tot vier uur na het bruinen met douchen zodat de melanine van de huid volledig gestimuleerd wordt. Op deze manier zorg je ervoor dat de sessie het meest effectief is geweest.

Vermijd items die een bruine kleur kunnen doen vervagen

Elke dertig dagen verliest de huid zijn opperhuid, wat betekent dat uw gebruinde huid elke dertig dagen op natuurlijke wijze vervaagt. Warm water, binnenverwarming en harde zepen verhogen dit proces. Voorkom dat de kleur vervaagt door de huid elke dag te hydrateren, milde reinigingsproducten te gebruiken, te douchen in lauw water en je dagelijkse waterinname te verhogen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MariekedeBruijn
Aantal keer gelezen: 2300x
Toegevoegd: 11-04-2020 16:24
Gewijzigd: 14-04-2020 10:00

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!