De geschiedenis van het scheren

De geschiedenis van het scheren

De geschiedenis van het scherenHet verwijderen van ongewenst lichaamshaar is sinds het begin van de geschiedenis een onderdeel van de menselijke hygiëne. Neem een kijkje in de geschiedenis van het scheren.

Tijdens de ijstijd was het gevaarlijk om een baard te hebben, want zodra deze nat werd bevroor hij en zo ontstaan er vrieswonden. Ze moesten een manier vinden om van de baard af te komen en gebruikten daarvoor twee schelpen als pincet om zo de haartjes één voor één er uit te trekken. Om deze reden werden er koperen en bronzen scheermesjes geproduceerd door de Egyptenaren na 4.000 v.Chr. Het afscheren van de baard had ook een voordeel, want zo kon de tegenstander op het slagveld je niet makkelijk aan de baard vastgrijpen. Alexander de Grote verplichtte daarom ook al zijn soldaten om hun baard af te scheren, en zo is het scheren van gezichtshaar begonnen. Het verkrijgen van de zeep om je te scheren met een scheermes was niet goedkoop. Het werd daardoor meer iets voor de rijken. Totdat Jean-Jacques Perret in de achttiende eeuw een open scheermes ontwikkelde. Met dit open scheermes heb je weinig kans op verwondingen tijdens het scheren, waardoor het scheren vanaf toen niet alleen meer voor de rijken was.

 

Het eerste scheersysteem in 1903

In 1903 ontwikkelde Gillette zijn eerste scheersysteem. Een dun, sterk en scherp mesje met een handgreep die je kunt hergebruiken. Het mesje had zelfs al een dubbele snijwand. Het was ook een goedkope oplossing voor scheren omdat je alleen het mesje hoeft te vervangen zo nu en dan. De handgreep kun je blijven gebruiken. De verkopen van dit eerste scheersysteem liepen al snel op in de miljoenen. Na het ontwikkelen van het eerste scheermesje met handgreep ging Gillette door met innoveren. In 1971 ontwikkelde ze de Triac II. Het eerste scheermesjes die 2 mesjes bevat om mee te scheren. Ook het handvat is ontwikkeld wat het scheren stukken makkelijker maakt. Niet veel later ontwikkelde Gillette het volgende scheermesje, namelijk de Atra. Deze heeft een vooruit draaiende kop wat het scheren gemakkelijker maakt vanwege de contouren op je gezicht. De Atra is in 1977 geproduceerd. In 1985 ging Gillette nog verder met innoveren. Namelijk het plaatsen van een lubricatie strip boven de mesjes. Door deze strip kun je je mesje nog gemakkelijker over je gezicht bewegen voor een gladde scheerbeurt. Dankzij deze strip heb je ook minder last van huidirritaties.

 

Van 1, naar 2 en vervolgens naar 3 mesjes

In 1998 werd voor het eerst de Mach3 geïntroduceerd, met maar liefst 3 mesjes i.p.v. 2. Dit resulteerde in een nóg gladdere scheerbeurt. De Mach3 gaat ongeveer 15 comfortabele scheerbeurten mee dankzij de beschermende strip.

 

Scheerbeurten met maar liefst 5 antifrictiemesjes

Gillette is gaan doorontwikkelen en ging vanaf de Mach3 naar de Fusion met 5 antifrictiemesjes. Doordat er nu 5 mesjes op zitten voel je minder van je scheerbeurt en is je huid nog gladder dan voorheen. Ook kwam er de microkam die de stoppels naar de mesjes begeleid tijdens het scheren. De lubrastrips werden steeds verder ontwikkeld om meer bescherming te bieden.

 

Terug naar 2 mesjes met de Skinguard Sensitive

Nadat Gillette zijn mesjes heeft ontwikkeld van 1, naar 2, naar 3 en vervolgens zelfs 5 zijn ze onlangs terug gegaan naar 2 mesjes met lage snijkracht. De Skinguard Sensitive is speciaal ontwikkelt voor de gevoelige huid. De mesjes hebben ook beschermende strips voor en achter de mesjes, die er voor zorgen dat je een minder gevoelige huid hebt na het scheren.

 

Scheerzeep

Vanaf vroeger werd er gebruik gemaakt van scheerzeep. Dit werd schuimend gemaakt met een kwast zodat je het op je gezicht kunt aanbrengen. Op deze manier was het vroeger al snel mogelijk om je te scheren met mesjes zonder dat je wondjes krijgt.

 



 

Hoe gebruik je scheerzeep?

 Het is belangrijk dat je de kwast eerst nat maakt en ook met warm water. Warm water zorgt er voor dat je poriën geopend worden en dat maakt het scheren gemakkelijker. Je doet wat scheerzeep in een bakje en dit roer je met de kwast, ongeveer 3 minuten, tot het schuimt. Vervolgens kun je met de kwast het scheerschuim aanbrengen op je gezicht. Pas rond 1960 is de eerste spuitbus scheerschuim ontwikkeld. Bij de spuitbus hoef je de zeep niet eerst te roeren om het schuimend te maken, dat doet de spuitbus zelf al. Het is dus een handige uitvinding wat het scheren sneller en gemakkelijker maakt.


Wat is het verschil tussen scheerschuim en scheergel?

Scheerschuim is erg luchtig en gaat gelijk schuimen wanneer je het spuit. Het is daardoor ook gemakkelijker aan te brengen en ook makkelijk af te spoelen wanneer je klaar bent met scheren. Scheergel is wat rijker en heeft een betere smering. Het scheermes glijdt ook beter over de huid wat het scheren gemakkelijker maakt en je huid is ook nog eens beter beschermd dan bij scheerschuim.


Waarom is scheerschuim of scheergel nodig?

Scheerzeep zorgt er voor dat je baardhaartjes gehydrateerd worden. De haartjes worden daardoor zachter en dat maakt het gemakkelijker om te scheren wat zorgt voor een comfortabele scheerbeurt. Scheerzeep zorgt ook voor een soort beschermingslaag tijdens het scheren zodat de kans op irritatie kleiner wordt. Ook voelt je huid achteraf zachter en frisser aan bij het gebruik van scheerzeep. Daarnaast is het ook erg handig, want je kunt ook precies zien waar je al langs bent geweest. Zo voorkom je dat je plekjes overslaat tijdens het scheren.


Wat moet je na het scheren doen?

Het gebruiken van aftershave is aan te raden voor na het scheren. Het zorgt er voor dat je geen infectie krijgt, want in principe maak je vaak kleine wondjes bij het scheren. De alcohol in de aftershave zorgt ervoor dat deze wondjes gedesinfecteerd worden. Welke aftershave je moet gebruiken hangt echter van je huid af. Heb je bijvoorbeeld een gevoelige huid? Dan kun je het beste voor een basis aftershave kiezen, eentje waar weinig parfum in zit om huidirritaties te voorkomen. Heb je een droge huid? Dan is het goed om er een te kiezen met veel hydratatie. Voordat je de aftershave gaat aanbrengen is het het beste om je gezicht eerst met koud water af te spoelen. Dit zorgt ervoor dat je poriën gesloten worden zodat je aftershave effectiever wordt. Vervolgens kun je je aftershave aanbrengen. Heb je nog steeds last van huidirritaties en al veel aftershaves geprobeerd? Je zou eens kunnen kijken naar een aftershave lotion of crème voor een beter verkoelend effect.


Tips voor het scheren van een gevoelige huid

 Als je last hebt van een gevoelige huid kan dat tijdens het scheren erg vervelend zijn. Vaak last van bultjes of huidirritaties is dan voor jou erg herkenbaar. Hier wat tips voor scheren met minder irritatie:

  • Hydrateer. Je moet je gezicht goed voorbereiden op een scheerbeurt en het beste is om dat te doen met warm water. Dat zorgt er voor dat het mesje soepeler glijdt. Je zou ook kunnen scheren tijdens het nemen van een warme douche.

  • Schuim. Schuim zorgt voor bescherming tijdens het scheren en dat is bij een gevoelige huid erg belangrijk. Je kunt ook kiezen voor gel of crème. Laat het wel even goed intrekken voordat je gaat beginnen met scheren.

  • Scheren. Kies voor een scheermesje die gemaakt is voor het scheren van een gevoelige huid. Bijvoorbeeld de Gillette Skinguard. Controleer ook dat je mesjes niet bot zijn voor een optimale scheerbeurt. Ga niet te vaak over hetzelfde gedeelte en maak lichte en zachte bewegingen. Bewaar de gevoelige delen voor het laatste zodat daar de scheergel lang heeft kunnen intrekken.

  • Kalmeren. Was je gezicht met koud water na het scheren zodat je poriën gesloten worden en dep het voorzichtig droog met een zachte handdoek. Breng een hydraterende aftershave aan zodat je huid kan kalmeren.


Tips voor het scheren van een olieachtige huid

Heb je last van een vette/olieachtige huid? Dan gelden er andere tips voor het scheren dan bij een gevoelige huid. Hier een paar tips:

  • Hydrateer. Was en hydrateer je gezicht goed voor het scheren. Gebruik een gezichtsgel of scrub zodat de huid verwarmt en zacht wordt. Hydrateer de huid minimaal 3 minuten met warm water.

  • Schuim. Kies een specifieke scheerschuim of scheergel die specifiek is ontworpen om vuil en olie te verwijderen.

  • Scheren. Het is belangrijk dat je tijdens het scheren licht en zachtjes scheert zodat je het mesje het werk laat doen. Zo minimaliseer je de kans dat je je huid beschadigd. 

  • Kalmeren. Breng na het scheren een hydraterende aftershave aan, gebruik vooral geen producten waar olie in zit. Probeer de hoeveelheid aftershave te beperken.

  • Verzorging. Gebruik in de avond een zeepvrije scrub om de dagelijkse opbouw van olie op je huid te verwijderen.

 

Zijn dit ook handige tips voor ingegroeide haartjes?

Bovenstaande tips zijn altijd handig om te hanteren om te voorkomen dat je geen vette huid krijgt. De verzorging van je huid bij het scheren is erg belangrijk om irritaties, maar ook ingegroeide haartjes te voorkomen. Bij het hydrateren van je huid voor het scheren zorg je er namelijk ook voor dat vastzittende haartjes vrij komen. Heb je alsnog wat vaker last van ingegroeide haartjes? Probeer dan eens tijdens het hydrateren gebruik te maken van een face wash of scrub. Ook is het aan te raden om regelmatig te scheren, zo voorkom je dat de haartjes de ‘tijd’ krijgen om opnieuw in het oppervlak van de huid in te dringen.

 

Hoe kun je je scheermesjes het beste onderhouden?

Het onderhouden van je scheermesje is erg belangrijk zodat je er zo lang mogelijk gebruik van kunt maken. Een aantal tips om ze goed te onderhouden:

  • Poetsen met een oude tandenborstel en water zodat je alle resterende haartjes goed verwijderd. Goed boenen mag, je hoeft niet voorzichtig te zijn.

  • Goed drogen na gebruik. Om te voorkomen dat het wat gaat roesten is het erg belangrijk om hem na gebruik goed af te drogen, met een handdoek bijvoorbeeld. Veeg dan wel met de mesjes mee zodat er geen vezels in komen te zitten.

  • Zet je mesje in schoonmaakalcohol. Vul een laagje schoonmaakalcohol in een glas en zet daar het mesje ongeveer 10 minuten in. Daarna goed afdrogen.

  • Bewaar op een droge plek. Je kunt bijvoorbeeld je scheermesje in een afsluitbare plastic zak bewaren voor het behoud van de kwaliteit.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: evelien85
Aantal keer gelezen: 1686x
Toegevoegd: 27-05-2020 14:46
Gewijzigd: 28-05-2020 10:23

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!