Haar knippen

Zelf je haar knippen: 10 tips

Haar knippenIs je haar toe aan een knipbeurt maar heb je geen geld, zin of tijd om naar de kapper te gaan? Dan kan je gewoon zelf je haar knippen. In dit artikel vertellen we je precies hoe het moet.

Tip 1: Schaf een kappersschaar aan

Thuis je haar knippen is goed te doen, maar je hebt wel een goede schaar nodig. Schaf daarom een speciale kappersschaar aan. Een normale huishoudschaar kan je haar namelijk flink beschadigen. Een kappersschaar hoeft helemaal niet duur te zijn. Je hebt luxe exemplaren van €100, maar voor een tientje heb je al een budget kappersschaar die goed genoeg is voor thuisgebruik. Kappersscharen vind je bij de drogist, kapperszaken en diverse online shops. Ben je linkshandig? Dan is het aan te raden om een linkshandige kappersschaar te kopen.

Tip 2: Begin voorzichtig

Als je zelf aan de slag gaat met je haren knippen, is het belangrijk om voorzichtig te beginnen. Knip niet in een keer een groot stuk af. Knip liever eerst iets minder af dan de haarlengte die je eigenlijk in gedachten hebt. Check daarna of je tevreden bent en knip indien gewenst nog een stukje haar af.

Tip 3: Laat iemand meekijken

In de spiegel blijft het toch altijd wat lastiger om goed te beoordelen of je haar netjes geknipt is. Vooral de achterkant van je haar is moeilijker te beoordelen als je het enkel met spiegels moet doen. Vraag daarom iemand om met je mee te kijken of je kapsel geslaagd is.

Tip 4: Zorg voor twee goede spiegels

Is er niemand in de buurt om met je mee te kijken of controleer je liever zelf of je knipbeurt goed gelukt is? Zorg dan dat je goede spiegels hebt die groot genoeg zijn. Door een tweede spiegel erbij te pakken, kan je ook de achterkant van je haar goed bekijken.

Tip 5: Borstel je haar zorgvuldig

Voordat je begint met je haar knippen, moet je er eerst zeker van zijn dat het vrij is van klitten. Anders knip je je haren namelijk ongelijk af. Begin daarom altijd met het borstelen van je haar. Werk hierbij altijd van onderen naar boven toe, om je lokken zo min mogelijk te beschadigen. Een anti-klitspray is ideaal om te gebruiken als je veel last hebt van klitten in je haar.

Tip 6: Je haarpunten bijknippen met een hoge staart

Zelf je haarpunten bijknippen is helemaal niet zo moeilijk. Voor deze techniek heb je alleen een kappersschaar, borstel en haarelastiekje nodig. Je krijgt hiermee wat laagjes in je haar, waardoor je haar natuurlijk en volumineus valt.Maak je haar nat onder de kraan of met een haarspuit. Ga vervolgens met je haar voorover hangen en borstel je haren naar voren toe. Maak een strakke staart precies op je haargrens bij het midden van je voorhoofd. Het is belangrijk dat je haar helemaal strak naar voren geborsteld is, zonder bobbeltjes. Trek het elastiekje vervolgens naar beneden toe, terwijl je de staart goed recht houdt. Knip vervolgens de gewenste lengte af onder de elastiek. Maak daarna je haren los en breng ze in model om te checken of je haar de gewenste lengte heeft. Herhaal de voorgaande stappen indien nodig.

Tip 7: Je haar knippen met een lage staart

Door je haar te knippen met een lage staart in je haar krijg je een kapsel zonder laagjes. Ook bij deze tip gebruiken we een elastiekje, haarborstel en kappersschaar. Je hoeft je haar hierbij niet per se eerst nat te maken, maar het mag wel. Ga rechtop staan en borstel je haar naar achteren. Maak een strakke staart in je haar zonder bobbels. De staart moet in het midden en zo laag mogelijk zitten, dus bij de haargrens in je nek.

Schuif het haarelastiekje vervolgens naar beneden toe. Let er hierbij op dat je het elastiekje recht naar beneden trekt. Als je het schuin trekt, knip je je haren uiteindelijk ook schuin af en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Nadat je het elastiekje naar beneden hebt getrokken, haal je de staart voorzichtig over je schouder heen. Zorg ervoor dat je het elastiekje hierbij niet verschuift door het stevig dicht te knijpen, omdat het anders alsnog scheef komt te zitten. Knip je haar vervolgens op de gewenste lengte af. Breng je haar daarna in model en kijk of je tevreden bent met het resultaat. Knip het indien nodig bij door de voorgaande stappen te herhalen.

Tip 8: Je haar knippen met een kappersliniaal

Deze tip lijkt een beetje op tip 6, maar in plaats van een elastiekje gebruiken we nu een kappersliniaal. Zo’n liniaal maakt het makkelijker om je haar netjes recht af te knippen. Ze zijn online verkrijgbaar en als je goed zoekt kan je ze soms ook bij de drogist vinden.

Je maakt je haar weer nat voordat je begint en borstelt het vervolgens naar voren toe. In plaats van in het elastiekje, klem je je haren nu tussen de kappersliniaal. Trek de liniaal vervolgens naar beneden tot de gewenste lengte. Check of de liniaal goed recht hangt en knip je haren onder de liniaal af. Voor een netjes resultaat is het belangrijk om je haar niet boven de liniaal af te knippen.

Tip 9: Zelf een pony knippen

De allerbelangrijkste tip als je zelf je pony wilt knippen is: zorg dat je haar 100% droog is. Je haar is namelijk altijd wat langer als het nat is en als je haren daarna opdrogen worden ze weer wat korter. Dat is over het algemeen geen probleem, maar bij je pony maakt een halve centimeter al een groot verschil en is je pony al snel te kort. Begin met volledig droog haar dus.

Scheid het haar dat je in een pony wil knippen van de rest van je haar met een haarkam. Kam dit gedeelte vervolgens naar voren en doe de rest van je haar in een staart. Controleer of de scheiding die je gemaakt hebt netjes is en corrigeer dit indien nodig.

Begin vervolgens met het knippen van je pony. Laat het uiteinde van je pony op je wenkbrauwbot uitkomen. Dit is het harde bot dat je duidelijk onder je wenkbrauw voelt zitten. Houd tip 2 hierbij altijd goed in gedachten: je kan beter iets te weinig afknippen dan iets te veel. Knip je pony niet in een keer recht af. Dat zit er onnatuurlijk uit en eventuele foutjes vallen dan extra op. Knip in plaats daarvan alleen met de punt van je schaar telkens een heel klein stukje af, terwijl je de schaar iets schuin houdt.

Tip 10: Zelf een schuine pony knippen

Ook hierbij geldt: ga alleen met je pony aan de slag als het haar helemaal droog is. Volg daarna de volgende stappen op:

  • Neem de tijd om goed in de spiegel te kijken hoelang je jouw pony wilt hebben en hoe schuin je de pony wilt knippen. Houd tip 2 in gedachten.
  • Scheid het haar dat je in een schuine pony wilt knippen van de rest van je haar. Kam de rest van je haar naar achteren en doe dit in een staart. Kam de pony naar voren.
  • Check of de scheiding netjes is en verbeter dit indien nodig.
  • Kantel je hoofd naar voren, zodat je haar naar voren hangt, los van je hoofd.
  • Houd de schaar schuin en begin met knippen bij de kant die je het kortst wilt hebben. Werk voorzichtig naar de lange kant toe.
  • Ga weer rechtop staan en breng je pony in model. Kijk of je tevreden bent met je schuine pony en knip de pony indien nodig nog wat bij.

Bonustip

Wil je een nieuw model in je haar? Dan adviseren we je om toch naar de kapper te gaan als je nog niet veel ervaring hebt met zelf je haar knippen. De kans is anders te groot dat je je kapsel verpest en je alsnog naar een kapperszaak moet om de boel weer te laten corrigeren. Is je haar eenmaal in een nieuw model geknipt, dan kan je het vervolgens wel zelf bijhouden.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Charlotte
Aantal keer gelezen: 5662x
Toegevoegd: 06-02-2017 13:02
Gewijzigd: 11-05-2017 22:35

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!