Iedere dag je haar wassen lijkt misschien lekker fris, maar je haar slijt er sneller door en het is niet per se nodig. Probeer je haar daarom om de dag of tweemaal per week te wassen. In het begin moet je hoofdhuid hier even aan wennen, waardoor je haar tussen de wasbeurten wat vettig wordt. Zodra je hoofdhuid er eenmaal aan gewend is dat je haar minder vaak gewassen wordt, vermindert de aanmaak van vet echter en blijf je haar netjes.
Veel shampoos bevatten agressieve reinigers die je haar droog, stug en dof maken. Kies daarom voor milde shampoos. Je kan het beste zelf de ingrediëntenlijst even controleren. De claims op de verpakking kunnen nogal eens misleidend zijn. Staan de onderstaande ingrediënten in het begin van de ingrediëntenlijst? Dan kan je beter een andere shampoo kiezen.
Te mijden ingrediënten:
Na het wassen zijn de natuurlijke vetten van je haar verwijderd. Je haar kan dan wel wat extra verzorging gebruiken, zeker als je lang haar hebt. Gebruik na je shampoo daarom een conditioner. Ook hierbij kan je beter even zelf de ingrediëntenlijst checken in plaats van blind vertrouwen op de claims op de verpakking.
Enkele ingrediënten die je haar goed verzorgen zijn glycerine, aloë vera, kamille, honing, castor olie, kokosolie, olijfolie en andere natuurlijke oliën.
Bij het gebruiken van conditioner kan je het beste als volgt te werk gaan:
Nadat je jouw haar gewassen hebt, moet je het voorzichtig drogen. Wrijf je handdoek absoluut niet over je haar heen en weer. Dit zorgt voor extra haarslijtage. Knijp in plaats daarvan voorzichtig het water uit je haar. Vouw daarna je handdoek om je haar heen en druk op of knijp in de handdoek. Hierdoor neemt de handdoek het vocht op.
Heb je lang haar? Wikkel je haar dan vervolgens in de handdoek en laat dit 5 tot 10 minuten zitten. Laat je haar daarna verder aan de lucht drogen. Föhnen kan je beter niet doen.
Als je haar (handdoek)droog is, kan je er verzorgingsproducten indoen. Veel mensen vinden het fijn om een serum te gebruiken. Dit beschermt je haar, geeft het glans en vermindert pluizigheid, zonder je haar vet of zwaar te maken.
Naast serumliefhebbers, zijn er ook tegenstanders. De meeste serums werken namelijk alleen oppervlakkig: ze laten je haar er goed uitzien en goed aanvoelen, maar ze voeden je haar niet. Je moet dus voor jezelf bepalen wat voor jouw haar fijn werkt.
Een alternatief voor haarserums zijn natuurlijke oliën. Deze maken je haar ook glanzend en minder pluizig. Oliën voeden je haar veel beter dan serums, maar kunnen het ook wat verzwaren en vettig maken. Vooral bij lichte haarkleuren kan je haar er door olie snel vet uitzien. Je kunt ze in dat geval het beste alleen op je haarpunten aanbrengen. Enkele oliën die hiervoor geschikt zijn:
Om je haar te verzorgen, kan je ook voor een haarolie kiezen. Deze bestaan vaak uit natuurlijke oliën in combinatie met serumingrediënten. Hierdoor zijn ze én voedend én niet te zwaar en vet. Voor veel haartypes is dit daarom de ideale middenweg. Haaroliën zijn de laatste tijd erg populair geworden en zijn daarom makkelijk verkrijgbaar, van budgetversies tot high end merken.
Met de hierboven genoemde natuurlijke oliën kan je jouw haar ook een ‘hot oil treatment’ geven. Dit is een soort haarmasker met warme olie. Dit voedt je haar intensief, maakt het sterker en geeft het glans. Je kan dit het beste een keer per week doen.
Zo ga je te werk:
In plaats van een hot oil treatment, kan je jouw lokken ook verwennen met een haarmasker. In de winkel zijn vele varianten te verkrijgen, bijvoorbeeld voor beschadigd haar, gekleurd haar, krullend haar of blond haar. Kies een variant die bij jouw haartype past. Ook hierbij zijn glycerine, aloë vera, kamille, honing en natuurlijke oliën goede ingrediënten. Gebruik het masker vervolgens zoals op de verpakking aangegeven staat.
Je kan ook zelf een haarmaskertje maken van natuurlijke ingrediënten. Zo weet je zeker dat er geen schadelijke stoffen inzitten. Bovendien zijn deze maskers vaak erg budgetvriendelijk.
Er zijn veel verschillende receptjes te vinden. Enkele populaire ingrediënten voor zelfgemaakte haarmaskers zijn:
Spoel je haar na het wassen met koud water of azijn. Dit zorgt er namelijk voor dat de haarschubben zich sluiten. Het resultaat? Glad aanvoelend haar dat glanst.
Kies je voor azijn? Dan kan je natuurazijn of appelazijn gebruiken. Meng de azijn 1 op 1 met water en spoel je haar hier na het wassen mee. De azijn uitspoelen kan, maar is niet nodig.
Om je haar in goede conditie te houden, is het ook belangrijk om het regelmatig te knippen. Laat eens in de zes à acht weken de puntjes knippen, ook als je eigenlijk je haar wilt laten groeien. Als je dit niet doet, gaan je haarpunten op den duur kapot. Ze splijten en slijten steeds verder naar boven toe. Als je het haar daarna weer mooi wilt krijgen, moet er een groot stuk afgeknipt worden. Daarom kan je beter eens in de acht weken een klein stukje laten knippen.
Je haren borstelen of kammen kan je haar beschadigen. Heb je krullen? Dan kan je jouw haar het beste als het nat is borstelen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Heb je steil haar? Dan kan je het juist beter pas borstelen als het opgedroogd is.
Voor alle haartypes geldt dat je het beste van onderen naar boven kunt werken. Kam eerst je punten en werk zo steeds verder naar boven toe. Zo voorkom je dat je eventuele klitten in je haar erger maakt.
De hitte van stijl- en krultangen is funest voor je haar. Probeer deze apparaten daarom zo min mogelijk te gebruiken als je gezonde lokken wilt. Ga je toch met een krul- of stijltang aan de slag? Zorg er dan voor dat je haar goed beschermd is. Er zijn hiervoor speciale sprays te koop.
Draag je jouw haar vaak in een staart of knot? Dan is het belangrijk om elastiekjes te kiezen die zacht zijn voor je haar. Vermijd dunne elastiekjes en elastiekjes met een metalen stukje eraan.
De zon kan je haar droog en kwetsbaar maken. Kom je veel in de zon? Bescherm je haar dan extra met een (speciaal daarvoor bestemd) serum of een haarolie. Verwen je haar na een dagje zonnen met een masker of hot oil treatment om de schade weer een beetje te herstellen.
Ook zwemmen doet je haar geen goed. Zowel zwembadwater als zeewater drogen je haar flink uit. Probeer daarom zo min mogelijk met je haren in het water te gaan. En ook hierbij geldt: extra beschermen en achteraf extra verzorgen met een masker of olie.
Doordat je haar ’s nachts over je kussen schuurt, slijt het extra snel. Een zijden of satijnen kussenhoes helpt je om deze schade te beperken.
Heb je lang haar? Vlecht het dan voor het slapen gaan. Geen zin om te vlechten? Doe je haar dan in een knot.
Daarnaast is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je haar droog is als je naar bed gaan. Nat haar is namelijk extra kwetsbaar.
Als je jouw haar zo gezond mogelijk wilt houden, kan je het beter niet verven en al helemaal niet blonderen. In haarverf en blondeermiddel zitten namelijk chemicaliën die schadelijk zijn voor je haar. Vooral blonderen zorgt ervoor dat je haar poreus wordt. Daardoor wordt het dof en breekt het sneller af.
Niet alleen invloeden van buitenaf bepalen de gezondheid van je haar, je voeding speelt ook een rol. Het is belangrijk om voldoende vitamines, eiwitten, mineralen en gezonde vetten binnen te krijgen. Enkele voorbeelden van eten dat je helpt om je haar gezond te houden zijn: