haar blonderen

Hoe kan je het beste je haar blonderen?

haar blonderenBlond is een erg populaire haarkleur. Je haar in de juiste blondtint krijgen, vraagt echter nogal wat aandacht. Wil jij je haar blonderen? Ga dan goed voorbereid te werk en lees eerst dit artikel. Wij vertellen je hoe blonderen precies werkt en op welke manieren je jouw haar kan blonderen.

Je haar blonderen: wat houdt het in?

Je haar blonderen betekent je haar lichter maken met blondeermiddel. Blondeermiddel is geen haarverf, het is een ontkleuringsmiddel met waterstofperoxide.

Je haar krijgt zijn kleur door de kleurpigmenten die erin zitten. De ingrediënten in blondeermiddel zorgen ervoor dat deze kleurpigmenten verwijderd worden, waardoor je haar lichter wordt. Hoe langer je het blondeermiddel laat inwerken, hoe groter dit effect is.

Blondeermiddel is in verschillende concentraties verkrijgbaar. Hoe hoger de concentratie, hoe sterker het blonderende effect. De hogere concentraties zijn echter ook schadelijker voor je haar.

Je kan kiezen uit:

 • 1-2% waarmee je haar 1 tint lichter wordt
 • 3% waarmee je haar 1 tot 2 tinten lichter wordt
 • 6% waarmee je haar 3 tot 4 tinten lichter wordt
 • 9% waarmee je haar 5 tot 6 tinten lichter wordt
 • 12% waarmee je haar volledig ontkleurd wordt

Het is ook mogelijk om met een laag percentage je haar meerdere tinten lichter te krijgen. Hiervoor moet je simpelweg de inwerktijd verlengen. Je bent hierdoor langer bezig, maar de schade aan je haar wordt zo beperkt.

Blonderen is iets anders dan je haar verven

Het is belangrijk om te weten dat blonderen iets anders is dan je haar verven. Blonderen is enkel het ontkleuren van je haar. Wil je een mooie natuurlijke blondtint? Dan moet je na het blonderen je haren ook verven.

Wat kan er mis gaan bij het blonderen?

Hoe mooi blond haar ook is, blonderen heeft redelijk wat nadelen. Het is namelijk een enorme aanslag op je haar. Bij 9% en 12% blondeermiddel krijgt ook je hoofdhuid flink wat te verduren. Je hoofdhuid kan erg geïrriteerd raken en droog worden.

Tijdens het blonderen worden niet alleen de kleurpigmenten uit je haar verwijderd, ook de proteïne in je haar wordt vernield. Hierdoor wordt je haar na het blonderen broos en in sommige gevallen kan het zelfs afbreken. Vooral bij de hogere concentraties loop je dit risico.

Daarnaast pakt de kleur niet altijd uit hoe je zou willen. Je haar heeft namelijk warme en koude kleurpigmenten. Soms blijven er na het blonderen te veel warme kleurpigmenten over in vergelijking met koude pigmenten. Het resultaat? Geel of oranje haar. Ook groen of blauw haar komt regelmatig voor na het blonderen. In dat geval zijn er juist te veel koele kleurpigmenten overgebleven. Een goede kapper kan dit echter weer corrigeren.

Je haar laten blonderen bij de kapper

Wil jij je haar blonderen? Dan is een kappersbezoek de veiligste optie. De kapper kan je namelijk adviseren over welke methode het beste bij jouw haarkleur en de staat van jouw haar past.

Wees wel heel voorzichtig met het uitzoeken van een goede kapper. Op de juiste manier blonderen met zo min mogelijke haarschade, vraagt veel kennis en ervaring. Wees dus bereid om wat extra te betalen voor een betere kapper. Vraag van te voren ook duidelijk wat de kapper precies van plan is met je haar. Wil de kapper 9% of 12% gebruiken? Kijk dan nog even verder voor een andere kapper die wat voorzichtiger is met je haar.

Het nadeel van blonderen bij de kapper is dat het natuurlijk wat meer kost. Bovendien is het ook geen garantie voor een geslaagde haarkleur: genoeg mensen die gele of blauwe lokken overhouden aan een kappersbezoek.

Je haar thuis blonderen

Je kan er ook voor kiezen om zelf je haar te blonderen. Het grootste voordeel hiervan is de prijs. Het kost je echter wel wat meer tijd en moeite, omdat je moet uitzoeken hoe je precies te werk moet gaan. Een ander nadeel van zelf je haar blonderen is dat je natuurlijk minder kennis en ervaring hebt dan kappers, waardoor de kans dat het niet lukt zoals je wilt groter is.Blondeermiddelen kan je bij een kapperszaak halen of online bestellen. In de drogisterijen zijn ook ontkleuringsmiddelen te vinden die prima werken.

Belangrijk om te weten: haarverf is geen blondeermiddel. Als je haar donkerder is dan de blondtint die je wilt, moet je het eerst ontkleuren met blondeermiddel. Daarna kan je het met haarverf in de gewenste blondtint verven.

Wil jij thuis aan de slag met blonderen? Dan heb je het volgende nodig:

 • Blondeermiddel
 • Timer of kookwekker
 • Grove kam
 • Haarverfkwast
 • Grote spiegel
 • Kleine losse spiegel
 • Handschoentjes

Volg vervolgens de instructies op die bij het blondeermiddel zitten. Er zijn hiervoor geen algemene instructies te geven, omdat deze afhangen van het middel dat je gebruikt. Wel hebben we een aantal belangrijke tips voor je:

 1. Smeer langs je haarlijn wat vaseline op je gezicht om je huid te beschermen.
 2. Blondeermiddel is eigenlijk een soort bleekmiddel. Draag daarom oude kleding en gebruik oude handdoeken, omdat vlekken van blondeermiddel niet te verwijderen zijn.
 3. Houd wat tissues of keukenpapier bij de hand om eventueel geknoeid blondeermiddel meteen schoon te maken.
 4. Hoe langer je het blondeermiddel laat inwerken, hoe lichter je haar wordt.
 5. Begin bij de achterkant van je hoofd en/of bij eventuele uitgroei. Dit omdat het blondeermiddel hier dan het langst inwerkt.
 6. Check eventueel tussendoor een plukje haar om te kijken of je haar al genoeg ontkleurd is.
 7. Houd de minimale inwerktijd aan. Laat je het blondeermiddel te kort inwerken? Dan is de kans op oranje of geel haar groter.
 8. Is je haar na het blonderen toch wat geel of oranje? Verf het daarna dan met een asblond tint. Vermijd bij geel of oranje haar haarverf met goud-, champagne- of kopertinten. Deze voegen namelijk nog meer gele en warme pigmenten aan je haar toe.
 9. Wil jij na het blonderen een gele gloed in je haar voorkomen of verminderen? Koop dan een goede zilvershampoo.
 10. Is je haar juist groen geworden? Dan kan je dit neutraliseren met haarverf in een rode kleur nuance. En te veel aan koele pigmenten kan ook behandeld worden met anti-roos shampoo. Verdeel de shampoo over je haar en laat deze 10 tot 20 minuten inwerken voor je hem uitspoelt.

Je haar blonderen met een spray

Naast blondeermiddel, kan je jouw haar ook oplichten met blondspray. In de drogisterij zijn van verschillende merken blondsprays verkrijgbaar. Het voordeel van zo’n spray is het gebruiksgemak. Je hoeft het enkel op je haar te sprayen en dat is het. Het hoeft niet uitgespoeld te worden. Ook je uitgroei kan je zo gemakkelijk bijwerken.

Het nadeel van een blondspray is dat je even op het resultaat moet wachten. Het licht je haar namelijk geleidelijk aan op en moet dus meerdere keren gebruikt worden. Dit brengt echter ook weer een voordeel met zich mee: je kan de spray net zolang gebruiken tot je de gewenste haarkleur bereikt hebt. Zo zit je niet ongewild met te licht haar.

Je haar highlighten in plaats van blonderen

Wil je graag wat lichter haar maar wil je het niet te veel beschadigen? Dan is highlighten een goede optie. Highlighten betekent dat er meerdere kleine plukjes geblondeerd worden. Het voordeel hiervan is dat niet heel je haar beschadigd raakt en dat uitgroei minder opvalt.

Voor een mooi en natuurlijk resultaat moet je echter wel goed weten wat je doet. De plukken moeten niet te groot zijn en de highlights moeten ook niet veel lichter zijn dan de rest van je haar.

Natuurlijke middeltjes om je haar te blonderen

Wil jij liever geen blondeermiddel of blondspray gebruiken? Dan kan je kiezen voor een natuurlijk middeltje om je haar te blonderen.

De zon
De zon licht je haar op. Door je haren los te dragen tijdens het zonnen, worden ze meteen een beetje geblondeerd. Als je vaak zont, kan je haar alleen door de zon al meerdere tinten oplichten. Daarnaast helpt de zon ook om andere natuurlijke blondeermiddelen hun werk beter te laten doen.

Je haar blonderen met kamille
Kamille heeft een verhelderend effect. Je haar wordt hier natuurlijk niet ineens 3 tinten lichter van, maar het helpt wel om je haar iets op te lichten. Je kan hiervoor gewoon kamillethee gebruiken.

Zet een grote kop kamillethee met twee of drie theezakjes. Verdeel de thee vervolgens door je haar. Je kan hiervoor eventueel een spuitfles gebruiken. Ga vervolgens in de zon zitten om het oplichtende effect te versterken.

Het oplichtende effect van kamille is niet heel sterk, maar het voordeel is dat deze methode zacht is voor je haar.

Je haar blonderen met citroen
Ook citroen helpt om je haar te blonderen. Pers twee citroenen uit en meng dit citroensap met een gelijke hoeveelheid water. Verdeel dit vervolgens door je haar en ga een half uur in de zon zitten.

Citroen is een stuk effectiever dan kamille, maar droogt je haar ook flink uit. Verwen je haar daarom met een maskertje of olie nadat je citroen hebt gebruikt. Blonderen met citroen is minder geschikt voor donkerbruin en zwart haar, omdat het haar hierdoor een oranje tint kan krijgen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Charlotte
Aantal keer gelezen: 15454x
Toegevoegd: 08-06-2016 14:49
Gewijzigd: 29-06-2016 00:48

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!