8 tips voor een betere mondverzorging

8 tips voor een betere mondverzorging

8 tips voor een betere mondverzorgingDe mondverzorging van iemand is vaak wat het eerste opvalt als mensen contact met elkaar hebben. Het is fijn als je bij dat eerste contact meteen een goede uitstraling kan tonen met een mooie brede lach. Wanneer je mondverzorging in orde is, is de kans op gaatjes of tandvleesontstekingen ook kleiner en voel je je lekkerder in je vel.

1. Poets minimaal 2 keer op een dag

Wanneer je tanden niet goed genoeg poetst, kan er tandplak ontstaan. Door de tandplak die er ontstaat door de bacteriën en zuren die in het tandplak zitten, kan je glazuur oplossen, waardoor er uiteindelijk gaatjes kunnen ontstaan in je tanden. Het is aan te raden om minstens 2 keer per dag je tanden te poetsen, doe dit dan minsten 2 minuten lang per keer. Zorg er altijd voor dat je een tandenborstel hebt die niet versleten is, koop daarom ongeveer om de 3 maanden een nieuwe tandenborstel. Wanneer je aan het poetsen bent, is het belangrijk om niet te hard te poetsen, hierdoor wordt het glazuur, wat de beschermlaag op je tanden is, er af gepoetst en beschadigd. Bij het tandenpoetsen maak je gebruik van een tandpasta om je tanden schoon te houden en te beschermen tegen gaatjes. Maak gebruik van een tandpasta waar fluoride in zit, een hoeveelheid tandpasta van ongeveer een erwt is voldoende per poetsbeurt. Het gebruik van een tandpasta met fluoride is belangrijk omdat dit er voor zorgt dat de tanden beter tegen bacteriën kunnen omdat deze de tanden en kiezen harder maken.

2. Stop met roken

Een belangrijk onderdeel om voor een betere mondverzorging te zorgen, is het stoppen met roken. Roken zorgt er voor dat er een gele aanslag op de tanden komt wat je zelf niet kan weghalen. Ook krijg je van roken een slechtere adem en werken je smaakpapillen minder goed dan bij mensen die niet roken. Wanneer je tandvlees gezond is, heeft het een roze kleur en bloedt het niet. Bij rokers is dit moeilijker te zien, dit komt omdat nicotine er voor zorgt dat bloed minder makkelijk door je bloedvaten kan stromen en dus je tandvlees ook minder snel kan bloeden. Hierdoor wordt de kans op tandvleesziektes vergroot omdat je er minder snel achter komt dat je tandvlees niet gezond is. Ook kunnen wondjes die ontstaan in je mond bij rokers minder snel genezen dan bij mensen die niet roken.

3. Vergeet je tong niet schoon te maken

Veel mensen weten niet dat het reinigen van je tong belangrijk is. Op je tong zitten namelijk veel bacteriën die vervolgens weer makkelijk op je tanden kunnen gaan zitten en plak kunnen veroorzaken. Om er voor te zorgen dat je je tong kan schoonmaken van bacteriën en tand om zo ook je ademkwaliteit te verbeteren, kun je gebruik maken van een tongschraper. Doe dit voor dat je gaat tandenpoetsen om zo alle bacteriën goed te kunnen verwijderen.

4. Flossen

Met alleen tandenpoetsen maak je alleen de buitenkanten van je tanden schoon, maar je moet niet vergeten om ook de binnenkanten schoon te maken. Hier hopen namelijk vaak etensresten op waardoor er makkelijk tandplak kan ontstaan en gaatjes zich snel kunnen ontwikkelen. Om dit te voorkomen en om de binnenkant gemakkelijk schoon te kunnen maken kan je flosdraad gebruiken. Om te kunnen flossen heb je ongeveer 40 centimeter flosdraad nodig die je om je middelvingers wikkelt. Je zorgt er dan voor dat je ongeveer 3 centimeter gespannen flosdraad overhoudt om mee te flossen. Je zorgt er vervolgens voor dat het draad wordt verschoven tussen de tanden om zo de ruimte schoon te maken, doe dit niet te hard want dan kan je je tanden beschadigen. Wanneer je voor het eerst gaat flossen kan het voorkomen dat je tandvlees gaat bloeden en je het flossen als zeer pijnlijk ervaart. Dit is een teken dat je vaker moet gaan flossen, als je het dagelijks doet zullen de klachten van zelf verdwijnen en gaat het flossen ook makkelijker.


5. Het gebruik van een rager

Wanneer de ruimtes tussen de tanden dusdanig groot zijn, kan het gebruik van ragers een betere manier zijn om het vuil tussen de tanden te verwijderen. Ragers heb je in verschillende soorten en maten waardoor je deze gemakkelijk aan je eigen gebitssituatie kan aanpassen. Kies wel voor een rager die goed past bij je gebitssituatie. Wanneer je namelijk gebruik maakt van een te kleine rager maak, kan je niet al het vuil goed meenemen. Maar wanneer je gebruik maakt van een te grote rager kan dit er voor zorgen dat je tandschade kan oplopen. Vraag daarom altijd aan je tandarts als je niet weet welke rager bij jouw past. Zo kan je het vuil gerichter schoonmaken en hierdoor kan er minder snel tandplak ontstaan.

6. Wacht met tandenpoetsen na eten

Als je net iets gegeten of gedronken hebt, moet je daarna niet direct je tanden gaan poetsen. Dit heeft namelijk te maken met de hardheid van de glazuurlaag die je tanden beschermt. Wanneer je net iets hebt gegeten of gedronken is je tandglazuur namelijk aangetast en zachter dan normaal, dit is vooral wanneer je net fruit of zure dranken hebt gegeten of gedronken. Wanneer je dan gaat tandenpoetsen poets je het tandglazuur weg en dus ook je beschermlaagje die om je tanden zitten. Om te voorkomen dat je het tandglazuur wegpoetst, is het aan te raden om altijd een uurtje te wachten met poetsen na het eten van een maaltijd.

7. Poets elektrisch

Over het algemeen wordt het gebruik van een elektrische tandenborstel als prettiger ervaren. Een elektrische tandenborstel heeft als groot voordeel dat de haartjes snel kunnen bewegen en rond kunnen draaien. Zo kan je gemakkelijk het tandplak van je tanden en kiezen verwijderen zonder dat je zelf veel hoeft te doen. Ook kan deze tandenborstel beter op plekken komen die onbereikbaar zijn wanneer je gebruik maakt van een handtandenborstel. Waar je met een gewone tandenborstel vaak beperkt de ruimte hebt, zo kan een elektrische tandenborstel er ook voor zorgen dat je de achterste kiezen kan bereiken.

8. Bezoek de tandarts

Om er zeker van te zijn dat je een gezonde mondhygiëne hebt is het aan te raden om minstens 2 keer per jaar een tandarts te bezoeken. Hij of zij kan dan controleren of je geen gaatjes hebt of dat er iets mis is met je mondhygiëne. Wanneer dit wel het geval is, kan de tandarts je helpen om van de klachten af te komen en je persoonlijk advies geven om er voor te zorgen dat je mondhygiëne verbeterd wordt.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 2305x
Toegevoegd: 19-12-2018 11:13
Gewijzigd: 20-03-2023 09:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!