Behandeling van spataderen (couperosis)

Behandeling van spataderen (couperosis)

Behandeling van spataderen (couperosis)De bloedvaten vormen een belangrijk orgaan in ons lichaam. Zonder bloedvaten kunnen wij niet leven. Het is dan ook belangrijk om die bloedvaten goed te verzorgen, nog voor er spataders ontstaan.Hoewel spataderen vooral esthetisch een probleem zijn, dienen ze behandeld te worden.

De rol van bloedvaten

De bloedsomloop heeft een belangrijke taak: elke cel voorzien van de nodige zuurstof, energie, vitaminen en mineralen. Hier tegenover staat ook een goede afvoer van afvalstoffen vanuit elke cel naar het bloed. Hierbij zorgen de slagaders voor de aanvoer en de aders voor de nodige afvoer van stoffen.
Koude voeten kunnen ook een signaal zijn dat er zich stoornissen in de bloedsomloop voordoen.

Ontstaan van spataders

Elke mens heeft in het onderbeen 2 binnenste en 2 buitenste hoofdaders. In het bovenbeen zit er 1 buitenste en 1 binnenste hoofdader. Wanneer één van die aders wordt uitgeschakeld, ontstaat er een verhoogde druk in de rest van de aders waardoor deze kunnen gaan springen. Dat gebeurt dan eerst en vooral in de haarvaten maar het kan ook optreden in de grotere bloedvaten. De gevolgen kunnen fataal zijn gaande van embolie, trombose, gangreen of koudvuur.

Spataders zien er uit als blauwrode kronkelende aders onder de huid. Soms is het zo erg alsof het lijkt dat er zich worden onder de huid bevinden. Het zijn vooral plaatsen in de aderen waar er stoornissen kunnen optreden. Vrouwen hebben er meer last van dan mannen. Zo kunnen bij vrouwen vaker veneuze stuwingen optreden. Die komen voor bij de menstruatie en bij de zwangerschap. Meestal is het estetisch gewoon niet mooi maar ook kan je er soms pijnlijke benen van krijgen.

Het dragen van naaldhakken en strakke kleding kunnen er voor zorgen dat men spataderen krijgt. Ook tijdens het persen bij een toiletbezoek of tijdens de zwangerschap, komen spataderen vaak voor.

Spataderen verhelpen

Als de aderen in ons lichaam verslappen en hun taak niet meer kunnen uitoefenen, kunnen er al snel spataderen onstaan. Het is belangrijk om spataderen te laten behandelen. Dit kan eventueel op verschillende manieren:

-          Verschrompeling
-          Operatieve verwijdering
-          Lasertherapie
-          Spataderkousen
-          Wisselbaden (koud/warm)
-          Geneesmiddelen
-          Wegsnijden spataders
-          Natuurlijke middelen

Verschrompeling
Spataderen kan men behandelen met een hypertonische keukenzout- of suikeroplossing. Hierdoor verdroogt de ader en verschrompelt hij. Deze methode wordt ook wel sclerotherapie genoemd. Deze behandeling wordt voornamelijk toegepast op kleine spataders. De behandeling is niet zeer nauwkeurig of lokaal. Het kan ook andere bloedvaten aantasten.

Operatieve verwijderering
Het is vooral naarmate u ouder wordt, dat u meer last krijgt van spataders. Zelfs in die mate dat genezing niet meer zal optreden. Dan moet u spataders operatief laten verwijderen.

Lasertherapie
Met behulp van lasertherapie worden de beschadigde aders weggeschroeid.

Spataderkousen
Het principe van spataderkousen is er om voor te zorgen dat de veneuze overdruk niet te groot wordt. Op die manier kunnen spataderen vemeden worden.

Wisselbaden
Wisselbaden van koud en warm water, kunnen er voor zorgen dat de bloedsomloop gestimuleerd wordt en de bloedvaten gezond blijven.

Geneesmiddelen
Er zijn verschillende geneesmiddelen op de markt die spataders kunnen behandelen en helpen voorkomen. Toch ben ik daar geen voorstander van aangezien medicatie meestal meer nevenwerkingen geeft dan dat het kan oplossen. Voorbeelden zijn diuretica, venotonica, etc. .

Wegsnijden van spataders
Deze procedure wordt nog altijd bij oudere volkeren gebruikt. Men maakt een kleine insnede om om zo de spatader te verwijderen. In medische termen noemen we dit miniflebectomi.

Natuurlijke behandelingen
Waarom zou men overschakelen op riskante en drastische maatregelen wanneer men ook gebruik kan maken van natuurlijke behandelingswijzen. Hoewel ze niet van vandaag op morgen te herstellen zijn, kunnen natuurlijke preparaten wonderen verrichten:

-          Kalkpreparaat zoals Utricalcin (Dr. A. Vogel)
-          Paardekastanje zoals Aesculaforce
-          Sint-Janskruid en duizendblad preparaten

Voor pijnlijke onstekingen kan men gebruik maken van Lachesis D10 en D12.

Maar het bovenstaande heeft weining effect wanneer u geen gezonde levenstijl aanneemt. U moet vooral kleding dragen die niet te strak zit zodat de bloedsomloop niet verstoord wordt. Verder moet u voldoende groenten en fruit eten zodat de bloedvaten en het lichaam krijgen wat ze nodig hebben. Ga sporten of ga desnoods een lange wandeling maken om het bloed goed te laten stromen.

Ook sauna’s kunnen bijdragen tot een verbeterde bloedsomloop.

Als u houdt van een goede massage, hier zeker voor gaan. Ideaal ter ontspanning en zeer gezond voor de bloedvaten.

Leg elke dag de benen omhoog om de benen te verlichten en het bloed te laten wegstromen. De zware benen insmeren met Johannesolie, wolvetzald of Bioforce crème kunnen de bloeddoorstroom ondersteunen en zo het verzwarend gevoel verhelpen. Masseer de benen vanaf de voet in de richting van het hard om het bloed uit de benen te krijgen.

Heb je een zittend beroep. Probeer dan regelmatig recht te staan (drinken halen, toilet, printer verder wegzetten etc.).

Opgelet! Hoewel het verkrijgen van spataderen soms genetisch aangelegd is, werkt overgewicht spataderen in de hand. Dit komt doordat bloedvaten makkelijker klem komen te zitten en hierdoor de veneuze druk elders verhoogd. Hierdoor kan verwijding van de aders ontstaan wat natuurlijk weer die lelijke spataders in de hand kan werken.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: R. Goyvaerts
Aantal keer gelezen: 9966x
Toegevoegd: 14-07-2015 16:06
Gewijzigd: 08-12-2020 09:57

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!