Tips tegen een droge huid

Tips tegen een droge huid

Tips tegen een droge huidVoelt je huid trekkerig of schraal aan? En heb je last van schilfertjes, barstjes of lijntjes? Dan is je huid te droog. Een droge huid kan erg vervelend aanvoelen en bovendien ziet het er niet zo fraai uit. Gelukkig zijn er verschillende tips tegen een droge huid.

Hoe ontstaat een droge huid?

Onze huid krijgt heel wat te verduren. In de zomer zon, zee- en zwembadwater en in de winter koude lucht buiten en droge verwarmingslucht binnen. Daarnaast zijn er veel zeep- en cosmeticaproducten die te agressief zijn voor onze huid en ook hete douches helpen je huid niet.
De huid bestaat uit meerdere lagen. De diepere huidlagen zorgen ervoor dat de bovenste lagen van de huid gevoed worden. Aan de buitenkant van onze huid zit een dun talglaagje. Dit wordt gemaakt van vettige stoffen uit de huid. Talg zorgt ervoor dat je huid soepel en zacht blijft. Dit talg hebben we bovendien nodig om vochtverlies via onze huid te voorkomen. Wordt het natuurlijke proces van de voeding vanuit de diepere huidlagen verstoord? Of wordt het dunne talglaagje op je huid beschadigd? Bijvoorbeeld door slechte voeding, te droge lucht of agressieve reinigers? Dan is de kans groot dat je huid te droog wordt.

Hoe herken je een droge huid?

Je kan over je hele lichaam last krijgen van een droge huid. Een huid die te droog of vetarm is herken je aan:
• Een trekkerig gevoel
• Schrale en ruwe plekken
• Roodheid
• Schilfertjes
• Jeuk
• Lijntjes
• Barsten of kloven

Tips tegen een droge huid

Er zijn veel dingen die je kan doen om een droge huid te voorkomen en te behandelen. Hieronder vind je acht tips die je helpen om jouw huid gezond en voldoende gehydrateerd te krijgen en te houden.

Tip 1: Zorg voor de juiste luchtvochtigheid

We verliezen dagelijks vocht via onze huid. Hoe droger de lucht, hoe meer vocht je verliest. Een te lage luchtvochtigheid kan er dus voor zorgen dat je huid te droog wordt. Een luchtvochtigheid van zo’n 45 à 50% is het beste voor in huis. Door de verwarming en airconditioning kan de lucht in je huis echter te droog worden. Gelukkig is dit probleem makkelijk op te lossen met een luchtbevochtiger. Heb jij geen luchtbevochtiger in huis? Geen probleem. Een pannetje water op het vuur of waterverdampingbakjes aan je radiatoren werken ook prima.

Tip 2: Niet te lang douchen en baden

Houd jij ervan om lekker lang onder de warme douche te staan of neem jij graag een heet bad? Dit kan heerlijk ontspannend zijn, maar voor je huid is het helaas niet zo best. Door langdurig douchen en baden, verliest je huid namelijk te veel vocht. Bovendien verliest je huid het natuurlijke vetlaagje dat nodig is voor de bescherming en het vasthouden van vocht. In warm water lost dit laagje op waarna het verdwijnt.

Tip 3: Wees voorzichtig met reinigingsproducten

Zeep die je huid helemaal schoon aan laat voelen en douchegel die heerlijk ruikt, zijn ook weer voorbeelden van dingen die wij lekker vinden, maar die niet goed zijn voor onze huid. Producten zoals zeep, shampoo en douchegel beschadigen namelijk de samenstelling van het beschermlaagje van onze huid, waardoor je huid uitdroogt. Gebruik daarom alleen milde reinigers en kies bij voorkeur voor niet-alkalische zeep. Ga je in bad? Ruil je badschuim dan in voor een badolie.

Tip 4: Smeer je huid direct na het douchen in

Als je uit de douche of uit bad komt, is je huid nog warm. Door de combinatie van deze warmte en het beschermende vetlaagje dat (deels) weg is, verdampt er veel vocht uit je huid. Dit is de reden waarom je huid na het douchen trekkerig aan kan voelen en kan jeuken. Daarnaast zorgt deze verdamping er ook voor dat je kleine barstjes in je huid kan krijgen. Smeer je daarom direct na het afdrogen in met een voedende crème. Crème hydrateert je huid en zorgt ervoor dat het vocht in je huid wordt vastgehouden.

Tip 5: Verwijder dode huidcellen

Ook het verwijderen van dode huidcellen is belangrijk om je huid in goede conditie te houden. Je huid wordt er zachter van en bovendien zorgt het verwijderen van dode huidcellen ervoor dat producten zoals crèmes beter worden opgenomen. Ga hierbij wel voorzichtig te werk. Scrubs met grove en harde korrels kan je beter laten staan, deze tasten de beschermlaag aan. Kies voor een scrub met fijne korreltjes of een peeling met enzymen.

Tip 6: Let op je voeding en je levensstijl

Een gezonde levensstijl is essentieel om je huid gezond te houden. Drink je te weinig water? Dan is de kans groot dat je huid droog wordt. Ook een tekort aan bepaalde vetten en eiwitten kan ervoor zorgen dat je huid uit balans raakt. Drink daarom dagelijks zo’n 1.5 tot 2 liter water en eet voldoende eiwitten en gezonde vetten. Vooral omega-3 vetzuren zijn belangrijk. Deze zijn onder andere te vinden in eieren, sardientjes, zalm, makreel en bonen. Naast je voeding, is je nachtrust ook belangrijk. Zorg ervoor dat je voldoende en regelmatig slaapt om je huid in topconditie te houden.

Tip 7: Bescherm je huid tegen weersomstandigheden

Is het buiten guur en koud? Dan heeft je huid extra bescherming nodig. Vooral de huid van je gezicht en handen. Smeer deze daarom in met een vette crème of zalf. Je huid heeft natuurlijk niet alleen bescherming nodig tegen de kou, maar ook tegen de zon. Gebruik daarom zonnebrandcrème en/of een dagcrème met ten minste SPF 15. Op dagen dat de zon fel schijnt, heb je een hogere factor nodig.

Tip 8: Beperk zonnebankgebruik

Lekker onder de zonnebank lijkt misschien heerlijk, maar het droogt je huid enorm uit. Daarnaast zorgt het er ook er ook nog eens voor dat je huid sneller veroudert en vergroot het de kans op het krijgen van kanker. Vermijd de zonnebank daarom of beperk het gebruik ervan in ieder geval.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Charlotte
Aantal keer gelezen: 5624x
Toegevoegd: 23-08-2015 22:00
Gewijzigd: 24-08-2015 21:19

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!