Zelf tanden bleken

Zelf tanden bleken

Zelf tanden blekenWil je graag wittere tanden en wil je daarvoor niet naar de tandarts of een specialist? Je kunt nu ook zelf je tanden bleken, maar heb je enig idee hoe dat in zijn werk gaat en waar je aan moet denken als je zelf je tanden gaat bleken? Geeft dit wel een goed resultaat en wat mag je verwachten als je het allemaal zelf gaat doen?

Verkleurde tanden, wat doe je er aan?

Als je tanden wat verkleurd zijn, hoef je je daar niet druk over te maken want er zijn verschillende mogelijkheden om er wat aan te doen. Je kunt stralend witte tanden krijgen en je durft dus ook die mooie glimlach weer vol overtuiging te tonen. Een tandarts kan je daarin begeleiden en kan de tanden van buitenaf bleken. Maar tegenwoordig kun je ook zelf je tanden bleken.

Professionele behandelingen tanden bleken

Voor een professionele behandeling van het bleken van je tanden hoef je de deur niet uit, hooguit om de producten aan te schaffen, maar deze kun je ook online bestellen. Vanaf het moment dat jij je bestelling in huis hebt, kun je zelf je tanden bleken en tover je de glimlach weer terug op je gezicht, anderen mogen je tanden weer zien!

Hoe kun je zelf je tanden bleken?

Er zijn verschillende methoden mogelijk om zelf je tanden te bleken. Daarbij kun je denken aan speciale strips die je kunt kopen. Dit geeft wel als nadeel dat je niet hetzelfde resultaat kunt behalen als bij de tandarts, maar het is wel het proberen waard. Je zou bij de tandarts bijvoorbeeld een afdruk kunnen laten maken van je tanden. Je krijgt dan een bitje en dan kun je daar zelf je tanden mee bleken, vanuit huis. De tandarts zal je dan eerst uitleg geven hoe je te werk moet gaan. Je gaat dan namelijk zelf met bleekmiddel aan de slag. Dit stop je in je bitje en dit doe je dan tijdens het slapen in je mond. Dit bleekmiddel krijg je dan van de tandarts mee. Voor een optimaal resultaat dien je de behandeling wel een aantal keer te herhalen. Je moet ook eens in de zoveel tijd naar de tandarts om het te laten controleren. Maar dit bespaart je wel uren bij de tandarts in de stoel liggen. Je kunt namelijk thuis aan de slag en tijdens het slapen wordt het allemaal geregeld, daar heb je geen last van!

Een paar tinten witter

Ben je niet helemaal tevreden met de huidige kleur van je tanden? Dan kun je je tanden zelf bleken en dan kunnen ze snel een paar tinten witter worden. Het ligt er een beetje aan wat je wensen zijn en hoe de kleur van je huidige tanden is. De hoeveelheid tandbeen bepaalt ook hoe wit je tanden kunnen worden. De kwaliteit van het tandglazuur speelt daarin ook een rol.

De bleeklepel voor wittere tanden

De tanden die nog ‘leven’ worden van buitenaf gebleekt en daarbij wordt er vaak gebruik gemaakt van een bleeklepel. Eerst wordt er een afdruk van je gebit gemaakt en dan wordt er een bleeklepel voor gemaakt. Het is een bitje van zachte kunststof. Deze precieze vorm is van belang, zodat je tandvlees beschermd wordt tegen de effecten van het bleekmiddel. Je kunt zelf aan de slag met de bleeklepel. Je kunt deze eventueel ook bij de drogist kopen, maar deze sluiten uiteraard niet zo goed aan als die van de tandarts die op maat wordt gemaakt. Er is ook een verschil in de gel die je gebruikt om in je bitje te stoppen. De gel van de drogist is namelijk minder effectief en dat heeft te maken met een lager gehalte waterstofperoxide. Het duurt daarom wat langer voordat je het gewenste resultaat hebt bereikt.

Risico’s en complicaties tanden bleken

Welke risico’s en complicaties er op kunnen treden bij het bleken van je tanden, hangt af van welke behandelmethode je hebt gekozen. Je kunt hierbij denken aan schade aan het tandglazuur, maar ook lekkende vullingen en blaren in je mond. Het bleekmiddel kan een bepaald effect hebben op je tandglazuur, maar dit hangt ook weer samen met de concentratie van het bleekmiddel. Ook de tijdsduur van het bleken speelt hierin een rol. Als er sprake is van een hogere concentratie en een langere duur, dan kan het tandglazuur aan worden getast. Dit heeft weer als gevolg dat de oppervlakte van het glazuur wat poreus kan worden. Je vraagt je misschien af of dat het erg is, maar dat is het niet. Je kunt het met het blote oog vaak ook niet zien. Maar het zorgt er wel voor dat kleurstoffen uit koffie in het tandglazuur terecht kunnen komen en dan heeft het bleken dus geen enkel nut gehad. Je kunt dit tegengaan door, nadat je klaar bent met zelf tanden bleken, je mond te spoelen met fluoride.

Effecten die waarneembaar zijn na tanden bleken

Als je langdurig je tanden gaat bleken of je gaat bleken met hoge concentraties waterstofperoxide van 70% of meer dan kan het zijn dat je het wel met het blote oog gaat zien dat er schade is. Je tanden kun je dan vergelijken met witte krijtjes, de glans is dan helemaal van het glazuur verdwenen.

Vullingen en tanden bleken

Als je vullingen hebt, dan mag je niet zomaar zelf je tanden bleken. De tandarts zal eerst waar moet nemen of je vullingen wel of niet lekken. Mochten je vullingen lekken dan kun je je tanden niet bleken, omdat het bleekmiddel dan onder je vulling kan komen. Dit kan erg pijnlijk zijn, maar het zorgt meestal ook voor schade aan de binnenkant van het gevulde element.

Het resultaat van tanden bleken

Als je je tanden gaat bleken dan worden ze lichter van kleur. Maar je kunt niet altijd parelwitte tanden krijgen, zoals veel reclames je doen vermoeden. Na een tijdje is het resultaat weer verdwenen en moet je opnieuw aan de slag. Het hangt er vanaf wat je eet, wat je drinkt en of je rookt. Je hebt meestal een zichtbaar effect na het tanden bleken van twee tot drie jaar. Vervolgens zou je dan de behandeling kunnen herhalen. Win altijd eerst zorgvuldig advies in van je tandarts voordat jij je tanden gaat bleken. Zeker in het geval je gebit niet meer voor 100% in tact is. Voorkom grote problemen aan je gebit door bleken door je vooraf voldoende te laten informeren. Krijg je groen licht, kun je zonder problemen je tanden (laten) bleken, dan zul je straks erg blij zijn met het resultaat.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV
Aantal keer gelezen: 8481x
Toegevoegd: 03-03-2015 12:16
Gewijzigd: 31-05-2016 15:00

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!