Een gezond gebit staat of valt met het soort eten en drinken maar ook op de momenten waarop je eet en drinkt. Veel suikers zijn sowieso not done, terwijl ook snacks en vruchtensap je tanden aantasten. Gaatjes (cariës) en ontstoken tandvlees wordt meestal veroorzaakt door het nuttigen van teveel suikers of koolhydraatrijk eten. Het eten dat je binnenkrijgt komt altijd eerst in aanraking met je mond en tanden. In je mond leven bacteriën die zetmeel en suikers in zuur omzetten. De bacteriën produceren dus zuur op ieder moment dat ze met suikers en zetmeel (de z.g. snelle koolhydraten) in aanraking komen. En zuur tast het glazuur van je gebit aan. De kans wordt steeds groter dat er tandbederf ontstaat. De eerste tip voor een gezonder gebit is dus: Vermijd suikers! Stop er helemaal mee.
Stop met roken. Dat is onze tweede tip. Want roken is enorm schadelijk voor je algehele mondgezondheid. Ook genezen wondjes in je mond veel minder snel. Verder verkleuren je tanden en ben je veel vatbaarder voor allerlei tandvleesaandoeningen. Tandvleesziektes moet je niet onderschatten en vooral nooit verwaarlozen. Het eerste symptoom van ongezond tandvlees is dat je tandvlees begint te bloeden. En het vervelende van roken is dat de nicotine in tabak ervoor zorgt dat ongezond tandvlees minder snel bloedt! Daardoor worden de symptomen in de eerste fase van ziek tandvlees niet snel opgemerkt. Terwijl de ontsteking misschien al verder is dan je denkt en het kaakbot inmiddels al heeft aangedaan. De kans bij rokers op het verlies van tanden is een stuk groter dan bij niet-rokers. Stop direct met roken en verklein daarmee ook meteen de kans op tandvleesziekten.
Poets je de tanden nog met een handtandenborstel? Stap dan zo gauw mogelijk over op elektrisch poetsen. Want het gebruik van elektrische tandborstels garandeert je bijna een gezonder gebit. Overigens vind men het gebruik daarvan ook prettiger. Elektrische borstels hebben een zogenoemde oscillerende/roterende werking. En zijn daarom bewezen vele malen effectiever. Deze borstels maken veel snellere bewegingen en reinigen het gebit in dezelfde tijd veel beter. Ook maken elektrische tandenborstels verschillende bewegingen. Iets dat met een gewone tandborstel bijna niet te evenaren is. Poets ook niet te kort, want des te langer je borstelt des te meer vuil en tandplak je verwijdert. Oefen geen druk uit op de borstel, laat hem in feite al het werk doen. Masseer tijdens het elektrisch poetsen ook je tandvlees. Dit zorgt voor een betere doorbloeding.
Flossen is enorm belangrijk en daarmee zorg je ervoor dat je weer een gezonder gebit krijgt. Gebruik daarvoor flosdraad. Je houdt daarmee de ruimtes tussen je tanden schoon, zodat zich daar geen tandplak kan ontwikkelen. Je gebruikt flosdraad alleen daar waar je tanden of kiezen pal op elkaar staan. Heb je meer ruimte tussen je tanden of kiezen? Dan kies je voor een rager. Daarover meer in tip 5. Hoe gaat flossen in zijn werk? Je wikkelt ongeveer 30 tot 40 centimeter flosdraad om beide middelvingers en spant een klein stukje daarvan tussen je duimen en wijsvingers. Nu breng je het draad tussen de tanden en schuif je het voorzichtig tot iets onder het tandvlees. Je buigt het draad vervolgens voor zover het mogelijk is iets om de zijkanten van je tand of kies. Je trekt het draad met voorzichtige, zagende bewegingen heen en weer. Let op: Het mag geen pijn doen!
Je gebruikt ragers als de ruimte tussen je kiezen of tanden wat groter zijn. Een rager is een klein borsteltje en in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Vraag eventueel aan je tandarts welk soort rager je kan gebruiken. Een te grote rager kan namelijk juist schade aan je tandvlees veroorzaken! Hoe een rager gebruiken? Je houdt de rager stevig vast tussen je duim en wijsvinger en brengt deze tussen je tanden of kiezen. Zorg ervoor dat je hem helemaal doordrukt. Doe dit wel voorzichtig. Voel je weerstand? Kies dan voor een kleinere maat rager. Je beweegt het borsteltje horizontaal heen en weer.
Natuurlijk poets je het gebit met tandpasta. Hiermee verwijder je tandplak van je gebit. Kies bij voorkeur voor tandpasta met fluoride. Dit zorgt ervoor dat je glazuur sterker wordt. Er zijn veel soorten tandvlees waaruit je kan kiezen. Sommige fabrikanten beweren dat je met hun soort tandpasta tandvleesontstekingen kan voorkomen of tandsteen verwijdert. Dit is vaak niet eens bewezen. Gebruik in elk geval tandpasta waarin fluoride zit en poets daarmee 2 tot 3 maal per dag.
Poets wel na elke maaltijd je tanden maar door het vooral niet direct na het eten of drinken. Waarom niet? Na het eten of drinken is je tandglazuur namelijk zacht. Poets je dan toch je tanden, dan kunnen je tanden en kiezen sneller slijten. Spoel in elk geval je mond met water nadat je zure voedingsmiddelen of dranken hebt genuttigd. Bijvoorbeeld na het eten van fruit of drinken van vruchtensap. Het beste kan je pas je tanden poetsen een uur nadat je hebt gegeten of gedronken.
Het reinigen van de tong wordt door veel mensen nogal eens vergeten. Dat doe je met een tongschraper. Je reinigt de tong van plaque en verwijdert teveel slechte bacteriën, die op hun beurt weer schadelijk kunnen zijn voor je mondgezondheid en tanden. Door te schrapen verbeter je ook nog eens de ademkwaliteit. We raden je aan om elke ochtend en avond je tong te reinigen. Poets daarna altijd goed je tanden.
Gebruik geen chemische mondwaters zoals Parodontax! Deze tasten je glazuur aan en sommige onderzoekers beweren dat dit goedje zelfs zweertjes en vervolgens mondkanker zou kunnen veroorzaken. Of dat waar is weten we niet. Wel doodt het zowel de slechte als goede bacteriën. We hebben echter een goed alternatief: Gebruik natuurlijk mondwater en maak die zelf van groene thee. Het werkt erg goed en gaat tandvleesontstekingen tegen. Koop losse groene thee (niet in van die zakjes) en voeg hier kokend water aan toe. Laat het 5 minuten intrekken, afkoelen en spoel daarmee je mond.
Tip #10 misschien wel de belangrijkste tip die we je kunnen geven. Ga twee keer per jaar naar de tandarts en laat je gebit geheel nakijken. Zo blijft je gebit in een topconditie en eventuele problemen worden direct aangepakt.