Tips tegen wallen
Heb jij last van wallen onder je ogen? Dan is dit artikel speciaal voor jou. We leggen je uit hoe wallen ontstaan, hoe je ze kan voorkomen en verminderen en voor als dat allemaal niet werkt: hoe je ze kan verbergen met make-up. Lees snel verder.
Hoe ontstaan wallen en donkere kringen?
Het woord wallen wordt voor verschillende dingen gebruikt. Eigenlijk wordt met het woord wallen een verdikking onder de ogen bedoeld, maar we gebruiken het vaak ook om de donkere kringen onder onze ogen aan te duiden.
De oorzaken van donkere kringen
Als we het over wallen hebben, bedoelen we vaak donkere kringen. Meestal hebben deze kringen een blauwachtige of paarsachtige kleur. Dit wordt veroorzaakt door de bloedvaten onder de dunne huid rond je ogen. Ook kunnen wallen er wat grijzig uitzien. Dit komt door het grijze botvlies dat dan door je huid heen schemert. Als je een bleke huid hebt, vallen deze donkere kringen meer op. Ook huidveroudering, een slechte nachtrust en schade door de zon kunnen donkere kringen onder je ogen verergeren.
Als je een donkere huid hebt en last hebt van donkere kringen onder je ogen, komt dit vaak niet door slaaptekort of een te dunne huid, maar door hyperpigmentatie. De kringen worden dan veroorzaakt door een verhoogde pigmentafzetting in de huid. Deze kringen zijn vaak genetisch bepaald en kunnen verergeren door zonlicht.
De oorzaken van dikke wallen
Wallen zijn eigenlijk verdikkingen in de huid onder onze ogen. Deze verdikking kan door twee dingen veroorzaakt worden: vet of vocht. Omdat de huid onder je ogen zo dun is, valt een kleine ophoping van vet of vocht meteen op.
Dikke wallen door een vochtophoping worden vaak veroorzaakt door een slechte nachtrust. Daarnaast kan ook een ongezond eetpatroon en ongezonde leefgewoontes deze wallen verergeren. Ook kan je wallen krijgen als je een flinke huilbui hebt gehad.
Wallen die uit vet bestaan hebben niets met slaaptekort of huilen te maken. Deze zijn vaak genetisch bepaald. Vaak zie je deze wallen dan ook bij meerdere familieleden terug. Iedereen heeft wat vet in het gezicht en rond de ogen, dat is volstrekt normaal. Bij sommige mensen valt dit vet echter meer op, zeker naarmate de huid ouder wordt en het vet wat naar beneden zakt. Bij kinderen komen wallen veroorzaakt door vet vrijwel niet voor.
Wallen voorkomen
Zoals je hebt gelezen, kunnen wallen uit vet of vocht bestaan. Wallen die uit vet bestaan zijn lastig te voorkomen, omdat ze meestal genetisch bepaald zijn. Wallen die uit vocht bestaan, zijn echter goed te voorkomen met de juiste maatregelen.
Wallen voorkomen door een goede nachtrust
Om vochtwallen te voorkomen, is een goede nachtrust cruciaal. Zorg er daarom voor dat je iedere nacht voldoende slaapt. Dit doe je door:
- Een vast slaappatroon aan te houden waarbij je iedere dag rond dezelfde tijd naar bed gaat en rond dezelfde tijd opstaat.
- Ervoor te zorgen dat je slaapkamer goed donker is. Verduisterende gordijnen zijn hiervoor ideaal. Daarnaast kan je ook een slaapmaskertje gebruiken.
- Ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van geluiden die je slaap verstoren. Gebruik indien nodig oordopjes.
- Het laatste uur voor het slapengaan niet meer naar het scherm van je telefoon, tv, pc of tablet te kijken. Het kijken naar deze schermen verstoort namelijk de aanmaak van slaaphormonen.
- Voorzichtig te zijn met cafeïnehoudende dranken, vooral na het avondeten.
- ’s Avonds na het avondeten niet meer veel te drinken, zodat je ’s nachts niet wakker wordt door een volle blaas.
- Kort voordat je gaat slapen geen inspannende activiteiten meer te ondernemen, zoals actief sporten.
Gezond eetpatroon om wallen te voorkomen
Naast een goede nachtrust, is het ook belangrijk om gezond te eten. Enkele richtlijnen voor een gezond eetpatroon zijn:
- Eet iedere dag minimaal 250 gram groente. Het eten van groentes hoef je zeker niet te beperken tot de avondmaaltijd. Eet snoepgroentes of rauwkost tussendoor, ontbijt met een groenteomelet of lunch met een goed gevulde soep.
- Eet dagelijks minimaal twee stuks vers fruit. Heb je hier moeite mee? Probeer dan verse smoothies. Hier kan je als je wilt ook meteen wat extra groente aan toevoegen.
- Beperk het eten van zoetigheid, wit brood, snacks, sterk bewerkt eten en gefrituurd eten.
- Zorg dat je niet te veel zout binnenkrijgt.
- Kies zoveel mogelijk voor pure en natuurlijke voedingsmiddelen.
- Drink dagelijks minimaal twee liter. Het liefst water, groene thee, kruidenthee, verse smoothies en vers fruitsap.
Overige tips om wallen te voorkomen
Naast een goede nachtrust en gezond eten, kan je nog meer doen om wallen te voorkomen. Deze tips helpen hier ook bij:
- Slaap bij voorkeur op je rug.
- Wrijf niet te veel in je ogen en de huid erom heen.
- Verwijder make-up altijd voordat je gaat slapen. De make-up kan anders de huid onder je ogen irriteren waardoor deze kwetsbaarder wordt.
- Reinig de huid rond je ogen altijd voorzichtig en zachtjes. Vermijd boenen en hard wrijven.
- Huid je gezichtshuid en met name de huid rond je ogen goed gehydrateerd. Gebruik hiervoor een gezichtsserum, gezichtsolie, oogcrème, dag- en/of nachtcrème.
- Kom je veel in de zon? Bescherm de huid rond je ogen dan met een goede SPF crème.
Bestaande wallen verminderen
Soms lukt het niet om wallen te voorkomen. Ben jij wakker geworden met een paar flinke wallen? Volg dan de onderstaande tips op.
- Breng met een wattenschijfje wat rozenwater op de wallen aan. Rozenwater bevat vitamines die je huid verzorgen en zorgt er tegelijkertijd voor dat je huid strakker wordt, waardoor vet- of vochtophopingen minder opvallen.
- Neem twee dikke plakken komkommer en leg deze ongeveer een kwartiertje op je ogen. Dit werkt het beste als de komkommer koud is.
- Maak twee kamilletheezakjes nat en leg deze minimaal een kwartier in de koelkast of vijf minuten in de vriezer. Leg ze vervolgens een kwartiertje op je ogen. De kamille heeft een kalmerende werking op je huid en de kou zorgt ervoor dat wallen krimpen.
- Gebruik een goede anti-wallen crème. Sommige crèmes hebben helaas geen effect, anderen helpen wel om wallen te laten krimpen en je huid te verstevigen waardoor verdikkingen en donkere kringen minder opvallen.
- Rasp een aardappel en vang het sap op. Breng dit sap op de wallen aan. Aardappelen bevatten verschillende vitamines die goed zijn voor je huid en kunnen in het geval van hyperpigmentatie donkere kringen verminderen.
- Masseer de huid onder je ogen met een paar druppels amandelolie. Ook deze olie voedt je huid en het masseren helpt om eventuele vochtophoping onder je ogen te verminderen.
Wallen verbergen met make-up
Hebben de tips hierboven niet geholpen om je wallen te laten verdwijnen? Dan kan je de wallen verbergen met make-up. Hiervoor heb je een concealer nodig. Concealer is een gepigmenteerde crème of stick die je gebruikt om oneffenheden te camoufleren. Je gebruikt dit plaatselijk en niet over je hele gezicht, zoals bij foundation.
Donkere kringen wegwerken met make-up
- Zorg dat je gezichtshuid en oogleden schoon en gehydrateerd zijn voor je met je make-up begint.
- Breng eventueel een gezichtsprimer aan. Een roze primer die bedoeld is om tekenen van vermoeidheid te camoufleren werkt het beste.
- Breng indien gewenst foundation op je gezicht aan. Ook hierbij kan je kiezen voor een foundation die bedoeld is om tekenen van vermoeidheid te camoufleren, maar dit hoeft niet per se.
- Breng concealer op de donkere kringen aan. Je kan hiervoor gewoon een concealer gebruiken die bij jouw huidskleur past. Daarnaast zijn er ook roze en perzikkleurige concealers verkrijgbaar die het blauwe/paarse van de donkere wallen compenseren, waardoor deze minder zichtbaar worden. Kies jij voor een concealer met een kleurtje? Breng deze dan voor je foundation aan.
- Gebruik indien gewenst een setting poeder of spray om je make-up te fixeren. Dit zorgt ervoor dat je make-up langer mooi blijft zitten.
Dikke wallen wegwerken met make-up
Heb je last van dikke wallen? Werk dit dan weg door onder je ogen een concealer aan te brengen die iets lichter is dan je huidskleur en foundation. Breng de concealer in een driehoekige vorm aan, met de punt naar beneden. Blend daarna goed met een kwast, spons of je vingers. Goed blenden is belangrijk zodat het kleurverschil natuurlijk is en je geen lijnen ziet.