vrouw met witte tanden eet appel

Witte tanden op een natuurlijke manier!

vrouw met witte tanden eet appelVeel mensen willen graag wittere tanden. De tandbleekproducten die hiervoor beschikbaar zijn, zijn vaak schadelijk. Hoe bleek je je tanden op een natuurlijke manier?

Het gevaar van tandbleekproducten

In de winkel liggen de schappen ermee vol, de tandbleekproducten. De producten zijn helaas niet aan te raden, witmakers in deze producten tasten vaak het tandglazuur aan, hiermee wordt de kans op gaatjes vergroot. Op de markt zijn ook producten met waterstofperoxide te koop. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangegeven dat deze stof de tand bij de wortel afbreekt. Dit verschijnsel is moeilijk op te lossen, het gebruik van een bleekmiddel met waterstofperoxide is dus af te raden. Verschillende andere producten bleken ook al nadelige gevolgen te hebben, daarom is een natuurlijk alternatief verstandig. In winkels vindt men vaak ook tandpasta's die beloven de tanden te bleken. Vaak bleken deze producten de tanden maar in zeer kleine mate. Om wittere tanden te krijgen is het wel aan te raden om tandpasta zonder fluoride te kopen.

Preventie

Bij het bleken van tanden moet je wel eerst kijken naar het dagelijks leefpatroon. Wanneer hierbinnen iets valt te verbeteren, probeer dat dan eerst te doen. Bij verkleuringen van tanden, wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten verkleuringen, namelijk extrinsieke verkleuringen en intrinsieke verkleuringen. Extrinsieke verkleuringen worden veroorzaakt door directe factoren van buitenaf, zoals roken, koffie drinken, wijn drinken et cetera. Intrinsieke verkleuringen worden veroorzaakt door factoren vanuit binnen. Tanden verschillen in kleur van persoon tot persoon, sommigen zullen dan ook meer moeite hebben om hun tanden wit te krijgen en te houden dan anderen.

Frisdranken zoals cola tasten het tandglazuur ernstig aan. Ook vruchtensappen, fruit, koffie, roken en snoep zijn schadelijk voor de tanden. Doordat het tandglazuur aantast, zullen de tanden ook geler worden. Een goede tip om de schade zoveel mogelijk te verminderen is het spoelen met water. Als je dat doet, zullen de tanden minder lang aangetast worden. Wanneer men denkt aan gele tanden, wordt er al snel gedacht aan weinig poetsen. Het tegendeel is echter waar. Poets niet meer dan twee keer per dag, meer is schadelijk voor het tandglazuur. Druk tijdens het poetsen niet te hard, het tandglazuur slijt hiervan. Bij een sterker tandglazuur, zullen de tanden minder snel geel worden. Om de tanden te versterken, kan men onder andere extra zuivel, groenten, fruit, mineralen en calcium nuttigen. Let echter wel op bij calcium. Deze stof zit zowel in zuivelproducten zoals melk als in groenten. Calcium in groente is echter vele malen voordeliger voor sterkere tanden. Veel melk drinken kan zelfs de tanden en andere botten verzwakken, wijst onderzoek uit. Dit verklaart waarom men in westerse landen vaker botten breekt dan in bijvoorbeeld Afrika.

Tanden bleken met azijn

Azijn is een zure stof, waardoor het tandplak snel verwijdert. Enkele minuten spoelen is genoeg om al het tandplak in de mond in één keer te verwijderen. Na afloop van het spoelen, zullen de tanden zichtbaar witter zijn. Azijn is echter erg slecht voor de tanden en is een echte aanslag op het gebit. Spoel daarom nooit langer dan 30 seconden en doe het maar een paar keer per jaar. Wekelijks of maandelijks de tanden spoelen met azijn richt ernstige schade aan.

Tanden bleken met appel

In appels zitten zuren, in een veel kleinere mate dan in azijn. Toch zijn ook appels echte witmakers, na het eten van een appel zullen de tanden zichtbaar witter zijn. Het eten van zure producten heeft echter ook nadelen, het tast namelijk het tandglazuur aan. Vlak na het eten van een appel zullen de tanden daarom wel witter zijn, maar als men daarna nog iets eet, zijn de tanden zo weer geel!

Tanden bleken met verbrand brood

Hoewel dit nog niet wetenschappelijk is aangetoond, lijkt het dat het poetsen met verbrand brood de tanden witter maakt. Vrouwen in Iran poetsen hun tanden met verkruimeld en verbrand brood. Fris is het misschien niet, maar effectief wel. Goed spoelen na afloop is in ieder geval aan te raden.

Tanden bleken met geelwortelpoeder

Hoewel geelwortel behoorlijk geel is, geeft het een wit effect op de tanden. Geelwortelpoeder maakt de tanden snel geel, op een zeer natuurlijke manier. Je kan hiermee gewoon de tanden poetsen. Het eten van de geelwortel zou ook helpen met het krijgen van wittere tanden.

Tanden bleken met salieblaadjes

Het kauwen op saliebladeren maakt de tanden wit. Probeer gedurende langere tijd op de bladeren te kauwen en het speeksel met het blad rondom de tanden te spoelen.

Tanden bleken met sinaasappel

Naast de appel, is de de sinaasappel ook een zeer geschikte vrucht om de tanden mee te witten. Ook de sinaasappel bevat natuurlijke zuren die het plak dat op de tanden zit verwijdert. Het spoelen met sinaasappelsap kan hierbij goed werken. Doe dit echter met mate en spoel na met water, om verzwakt tandglazuur te voorkomen.

Tanden bleken met aardbeien

Ook de aardbei blijkt goed te werken om tanden mee te bleken. Voor een optimaal effect, kan je de aardbei doormidden snijden en vervolgens over de tanden bewegen.

Natuurlijk vs onnatuurlijk

Nu de meest efficiënte natuurlijke bleekmethodes besproken zijn, kan men natuurlijk bleken vergelijken met het onnatuurlijk bleken. De producten in de winkel blijken soms zeer schadelijk te zijn voor de tanden, soms met problemen die moeilijk op te lossen zijn. Velen pleiten voor meer voorlichting bij het verstrekken van tandbleekmiddelen, waaronder mevrouw Bol, die directeur van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten is. Door goede voorlichting te geven, weten mensen welke schade bepaalde onnatuurlijke middelen aan kunnen richten. Naast de tandbleekproducten die schade aanrichten, zijn er ook een heleboel tanden die misschien niet of nauwelijks schade aanrichten, maar niet effectief zijn. De verandering in kleur is in een aantal gevallen nauwelijks zichtbaar. Natuurlijke opties blijken er genoeg te zijn. Sommige methodes zijn nog steeds niet goed voor de tanden, maar bijna nooit zo schadelijk als de bleekproducten in de winkel. Wanneer we naar de prijzen kijken, winnen de natuurlijke middelen ook. Onnatuurlijke producten blijken vaak meerdere tientjes en in een aantal gevallen ook honderden euro's te kosten. Dat terwijl de natuurlijke oplossingen vaak minder dan één euro kosten per keer. De natuurlijke bleekmiddelen hebben de meeste mensen vaak in huis, een ander groot voordeel. De natuurlijke methodes in dit artikel zijn niet permanent en moeten daarom herhaald worden. Om tanden permanent te bleken moet men wel een andere ingreep doen. Deze ingrepen blijken vaak erg slecht te zijn voor de tanden en zijn daarom niet aan te raden. Wanneer je zo'n methode overweegt, is het aan te raden om van te voren jezelf goed in te lezen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Olivier
Aantal keer gelezen: 3677x
Toegevoegd: 09-03-2016 20:06
Gewijzigd: 26-04-2016 15:11

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!