In totaal bestaat het lichaam uit rond de 40% collageen. Daaraan heb je dus ook een strakke huid te danken. Vanaf ongeveer je 25ste levensjaar wordt de aanmaak hiervan al langzaam minder. Die loopt vanaf dat moment terug met ongeveer 1% per jaar. Totdat je op je tachtigste nog maar 20% van de benodigde collageen zelf aanmaakt. Als gevolg daarvan wordt de huid na verloop van tijd steeds slapper en ziet deze er veel minder strak uit. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de aanmaak van collageen, ook na deze leeftijd, te stimuleren.
Collageen zorgt er niet alleen voor dat je huid er goed uitziet. Het heeft nog een aantal belangrijke functies binnen het lichaam. Zo wordt je spijsvertering onder andere beschermd door het bindweefsel om je darmen, waar collageen een belangrijk onderdeel van uitmaakt. Onvoldoende collageen kan daarom leiden tot problemen met de spijsvertering. Omdat het als het ware een beschermlaag hiervoor is kunnen er klachten ontstaan als een lichaam niet genoeg collageen bezit.
Zoals eerder benoemd versterkt de aanmaak van collageen de spieren en botten. De reden hiervoor is dat het glycerine bevat. Dit zorgt ervoor dat de spieren voldoende gevoed worden wat bevorderend werkt. Bij het trainen helpt het daarom om sneller spieren te kweken en zorgt het er ook nog eens voor dat je sneller vet verbrand. Overigens zit collageen zeker niet alleen in je huid, spieren en botten, het zit eigenlijk overal. Dat het dus belangrijk is om voldoende collageen aan te maken is nog een understatement.
Om een idee te krijgen van wat je voor je lichaam kunt doen om de productie van collageen te bevorderen, is het belangrijk om te weten waar het allemaal in zit. Wanneer je hieruit op kunt maken dat je niet voldoende binnenkrijgt, omdat je bijvoorbeeld bepaalde dingen te weinig eet, kun je gaan kijken naar alternatieven zodat dit gestimuleerd kan worden.
Voor het hele lichaam is het goed om het collageen gehalte op pijl te houden. Daarom is het goed om de makkelijkste manier te weten waarop je dit kunt doen. Dit is namelijk via voeding. Door goed te eten krijg je vanzelf al meer collageen binnen. Bepaalde soorten voedsel zijn wat dat betreft echte aanraders om voor meer collageen te zorgen. Zie hier een aantal voorbeelden daarvan:
Al deze voeding helpt om de collageen huishouding van het lichaam te optimaliseren. Een ander alternatief daarvoor is bepaalde drankjes waar veel collageen in zit. Door veel van de bovenstaande dingen in je dieet te verwerken en zoveel mogelijk vezels, groente en fruit, proteïnen en oliën gaat het ook de goede kant op. Mocht het moeilijk zijn om het op deze manier voor elkaar te krijgen je collageen gehalte te verhogen, dan zijn er supplementen die uitkomst kunnen bieden.
Er zijn tal van supplementen op de markt die je helpen om collageen aan te maken. Deze worden gemaakt van verschillende bronnen zoals van rund en vis en er zijn zelfs al vegan versies te krijgen. Bij die laatste zijn er losse aminozuren die worden toegevoegd aan de supplementen om zodoende het gewenste effect te krijgen. Deze zuren zijn het die je lichaam helpen het tekort aan collageen op te vullen. Nu rest de vraag natuurlijk in hoeverre dit daadwerkelijk wordt gestimuleerd door het gebruiken van deze supplementen.
Zoals gezegd helpt vooral goede voeding. Daarnaast is het raadzaam om een aantal andere dingen vooral niet te doen. Teveel suiker, zon, en roken bijvoorbeeld, zorgen er allemaal voor dat de aanmaak van collageen minder wordt. Dit is dus sowieso af te raden. Mocht je qua voeding ook niet het gewenste resultaat behalen, dan zijn supplementen een interessante optie.
Voordat je begint met het nemen van supplementen is het handig om te weten welke ingrediënten de aanmaak van collageen een handje helpen. Een goed voorbeeld hiervan is vitamine C. Bij een gebrek hieraan wordt er vaak niet voldoende bindweefsel opgebouwd en krijg je als gevolg daarvan last van je maag en darmen. Daarom is het zaak om dit op peil te houden. Hetzelfde geldt overigens voor Vitamine A.
Wanneer we kijken naar het gebruik van supplementen, blijkt dit vooral in poedervorm populair te zijn. De reden hiervoor is simpel, het kan namelijk makkelijk door bepaalde drankjes, zowel koud als warm, worden gedaan waardoor je er nauwelijks iets van proeft. Op die manier merk je er dus eigenlijk niets van. Daarbij is het makkelijk te gebruiken wat altijd een goede bijkomstigheid is.
Er is gebleken dat er een aantal voordelen zijn aan het nemen van supplementen. Zo kan het lichaam de collageen in supplementen onder andere makkelijk opnemen omdat het is onderverdeeld in kleinere delen. De technische term hiervoor is 'gehydroliseerd'. Dit maakt het beter verteerbaar en dus helpt het, het lichaam de collageen sneller op te nemen dan op andere manieren. Als resultaat kan de huid minder rimpels krijgen en wordt deze meer elastisch.
Zijn er dan ook nadelen aan het nemen van supplementen verbonden? Toch wel. Wanneer je iedere dag collageen supplementen inneemt, dan gaat je lichaam op termijn minder zelf produceren. De lichaamseigen productie neemt dus af. Om dit te voorkomen is het ten zeerste aan te bevelen om een aantal dagen, rond de vijf dagen per maand, 'rust' te nemen van het supplement. De aanbevolen cyclus is 25 dagen het supplement gebruiken, om het vervolgens vijf dagen links te laten liggen, om vervolgens weer een cyclus van 25 dagen supplementatie en vijf dagen rust te beginnen. Resultaten zijn pas over het algemeen merkbaar v.w.b. betere huid, mooiere haar en nagels na het afronden van 2 cycli.
En hoe zit het met crèmes om extern aan te brengen op de huid? Eigenlijk zijn vrijwel alle wetenschappers het er wel over eens dat het vrijwel onmogelijk is dat collageen zich door de bovenste huidlagen heen kan dringen om bij het bestaande lichaamseigen collageen terecht te komen. Collageen kan verder ook geïnjecteerd worden, maar dit is een relatief kostbare bedoening en daardoor niet haalbaar voor de meeste mensen.