Welke oogschaduw past bij mijn ogen?
Wil jij weten met welke oogschaduw jouw ogen het allermooist uitkomen? Lees dan snel verder. Wij vertellen je welke oogschaduwkleuren jouw ogen laten stralen.
Kleuren die iedereen goed staan
We beginnen dit artikel met kleuren die iedereen goed staan, ongeacht je oogkleur.
- Natuurlijke oogschaduwkleuren: beige, aardetinten, mosgroene tinten, grijstinten
- Highlighter: lichte oogschaduw kleuren die je op je wenkbrauwbot en/of binnenste ooghoek aanbrengt
- Zwart: net als zwarte kleding, is zwarte oogmake-up makkelijk te combineren. Het laat iedere oogkleur goed uitkomen.
- Rozetinten: van zachtroze tot donkerroze en oudroze
Kleuren die contrasteren
Sommige mensen denken dat oogschaduw die min of meer dezelfde kleur als je ogen heeft de beste keuze is. Dit is lang niet altijd waar. Wil jij je ogen echt laten opvallen? Dan doet een kleur die een groot contrast heeft met jouw oogkleur het juist erg goed. Om zo’n kleur uit te kiezen, kan je er een kleurencirkel bij pakken. Je zoekt jouw oogkleur op en kijkt vervolgens welke kleuren daar tegenover liggen. De kleuren die tegenover elkaar liggen worden complementaire kleuren genoemd. Deze kleuren versterken elkaar. Zo komt blauw bijvoorbeeld mooi uit bij oranje.
Nu is oranje oogschaduw waarschijnlijk niet je eerste keus, maar je hoeft natuurlijk niet precies die kleur te pakken. Het gaat erom dat je iets in die richting zoekt. In het geval van oranje, kan je bijvoorbeeld goud- of bronstinten gebruiken. Hetzelfde geldt voor rood. In plaats van een knalrode oogschaduw, kan je voor mooie roestkleuren of een roodpaarse kleur kiezen.
Oogkleuren en bijpassende oogschaduwkleuren
Onderstaande lijstjes zijn een goed uitgangspunt. Natuurlijk zijn dit richtlijnen en kan je ook prima een oogschaduwkleur gebruiken die niet bij het lijstje van jouw oogkleur staat. Je eigen smaak speelt ook een belangrijke rol.
Lichtbruine ogen
Lichtbruine ogen komen mooi uit met deze oogschaduwkleuren:
- Blauw
- Turkoois
- Donkerblauw
- Paarstinten
- Violet
- Roesttinten
- Abrikoos
- Donkerbruine tinten
- Groentinten
Donkerbruine ogen
Oogschaduwkleuren die donkerbruine ogen laten stralen zijn:
- Blauw
- Paars
- Lichtbruine tinten
- Groentinten
- Champagnetinten
- Kopertinten
- Wijnrood
- Abrikoos
Groene ogen
Deze oogschaduwkleuren matchen goed met groene ogen:
- Zilver
- Paars
- Violet
- Aubergine
- Bordeaux
- Taupe
- Lila
- Roze
- Oudroze
- Donkergroen
- Grijstinten
Blauwe ogen
Oogschaduwkleuren die blauwe ogen laten stralen zijn:
- Champagnetinten
- Goudtinten
- Bronstinten
- Roesttinten
- Terracotta
- Taupe
- Bleekroze
- Roze
- Violet
- Paars
- Koraal
- Perziktinten
- Donkerblauw
Grijze ogen
Oogschaduwkleuren die goed bij grijze ogen passen zijn:
- Donkere tinten
- Goudtinten
- Bronstinten
- Burgundy
- Taupe
- Blauwtinten
- Rozetinten
- Perziktinten
- Paars
Oogschaduw in dezelfde kleur als je oogkleur?
Blauwe oogschaduw bij blauwe ogen is een discussiepunt. Blauwe oogschaduw kan er namelijk voor zorgen dat het blauw van je ogen wegvalt, waardoor je ogen minder mooi uitkomen. Toch zijn er ook blauwe make-up looks die wel bij blauwe ogen passen. Over het algemeen pakt dit alleen mooi uit als het blauw van de oogschaduw donkerder is dan het blauw van je ogen.
Hetzelfde geldt voor groene ogen in combinatie met groene oogschaduw. Om hier een geslaagde look mee te maken, is het belangrijk dat de oogschaduw die je gebruikt niet dezelfde tint groen heeft als je ogen.
Bruine ogen zijn wat dit betreft heel makkelijk. Ze zijn prima te combineren met allerlei andere bruintinten. Van licht tot donker en van opvallende glinsterende oogschaduws tot natuurlijke aardetinten: het kan allemaal.
De ondertoon van je huid
Bij de keuze van je oogmake-up, kan je naast je oogkleur ook rekening houden met de ondertoon van je huid. Je hebt namelijk een koele of warme ondertoon. Deze ondertoon is bepalend voor welke kleuren je het beste staan, zowel qua kleding als qua make-up. Met een warme ondertoon worden gelige, perzikachtige en goudachtige ondertonen bedoeld. Roze, rode en blauwachtige ondertonen zijn koel. Sommige mensen hebben geen uitgesproken warme of koele ondertoon, we spreken dan van een neutrale ondertoon.
Wil jij weten wat jouw ondertoon is? Kijk dan naar onderstaande punten:
- Kijk naar de aders bij de binnenkant van je pols. Zijn deze blauw of groen? Als ze meer naar blauw neigen, heb je waarschijnlijk een koele ondertoon. Zien je aders er juist groenachtig uit? Dan heb je een warme ondertoon. Het gele in je huid zorgt er dan voor dat je blauwe aders er groen uitzien.
- Welke sieraden passen het beste bij jou, zilver of goud? Het gaat hierbij niet om welke kleur je op zich het mooist vindt, maar met welke kleur jij er het mooist uitziet. Laat goud jou echt stralen? Dan heb je waarschijnlijk een warme ondertoon. Als zilver je het beste staat, is je ondertoon koel.
- Kijk welke kleding jou het beste staat. Staan wit en zwart jou het beste? Dan neig je naar koel. Staan beige, ivoor en bruintinten jou beter? Dan is de kans groot dat je een warme ondertoon hebt.
- Deze tip klopt in de meeste gevallen, maar niet altijd. Is je haar goudblond, koperblond, roodblond, rood, bruin of zwart met een warme gloed? Dan is je ondertoon waarschijnlijk warm. Is je haar juist blond, asblond, asbruin of zwart met een koele, zilverachtige gloed? Dan heb je een koele ondertoon.
- Deze tip werkt alleen als je een blanke of lichtgetinte huid hebt. Ga na hoe je huid op de zon reageert. Word je niet snel bruin en verbrand je snel? Dan is de kans groot dat je een koele ondertoon hebt. Als je een warme ondertoon hebt, word je juist gemakkelijk bruin en verbrand je niet zo snel.
- Houd een wit papier, witte handdoek of wit kledingstuk naast je gezicht. Het is belangrijk om 100% wit te kiezen, geen gebroken wit of beige. Kijk hoe je huid eruit ziet naast het wit. Als het naar geel, perzik of goud neigt, heb je een warme ondertoon. Als je huid meer naar roze, rood of blauwrood neigt, is je ondertoon koel.
Als bij jou bij al deze punten niet duidelijk een koele of warme ondertoon naar voren komt, heb je waarschijnlijk een neutrale ondertoon. In dat geval staan zowel warme als koele kleuren je goed.
Oogschaduwkleuren die bij een koele ondertoon passen:
- Wit
- Zilver
- Grijs
- Roze
- Blauw
- Paars
- Koele roodtinten
- Blauwgroen tinten
Oogschaduwkleuren die bij een warme ondertoon passen:
- Beige
- Champagne
- Goud
- Brons
- Perzik
- Koraal
- Warme roodtinten
- Geelgroen tinten
Experimenteer met oogschaduwkleuren
Alle tips in dit artikel zijn natuurlijk enkel richtlijnen. Uiteindelijk gaat het er vooral om wat jijzelf mooi vindt. Probeer daarom allerlei oogschaduwkleuren uit en ontdek wat jou laat stralen en wat jij een goede match vindt.
Extra oogschaduwtips
- Zorg ervoor dat je oogleden goed schoon zijn. Heb je een vette huid? Reinig je huid dan voordat je make-up aanbrengt. Dan blijft je oogschaduw langer mooi.
- Zorg ervoor dat je huid vrij is van schilfertjes en droge plekken. Haal schilfertjes indien nodig weg met een nat washandje en gebruik een hydraterende crème.
- Als je wilt dat je oogschaduwkleur goed uitkomt en je oogschaduw lang blijft zitten, is een oogschaduwprimer het ideale product. Je brengt dit aan voordat je begint met je oogschaduw.
- Wil jij experimenteren met oogschaduwkleuren om te ontdekken welke kleuren jou het beste staan? Schaf dan wat (budget) oogschaduwpaletten aan. Dan heb je in een keer veel oogschaduwkleuren, zodat je van alles uit kan proberen.
- Zorg ervoor dat je oogschaduwkwasten schoon zijn. Was ze regelmatig met een speciale kwastenshampoo of wat babyshampoo. Maak ze daarnaast na elke gebruik schoon met een kwastenreiniger. Deze zijn in sprayvorm verkrijgbaar en gebruik je samen met een tissue. Je hebt hier geen water bij nodig.
- Houd de houdbaarheidsdatum in de gaten. Ook make-up kan bederven en dat kan voor geïrriteerde ogen zorgen. Check daarom of je oogschaduw nog goed is.
- Investeer in goede oogschaduwkwasten. Goede kwasten zijn wat make-up betreft het halve werk. De oogschaduwkastjes of –applicators die je bij oogschaduw krijgt zijn vaak van slechte kwaliteit en maken het moeilijk om je oogschaduw netjes aan te brengen.