Autobekleding reinigen met doek

Autobekleding reinigen, zo doe je dat

Autobekleding reinigen met doekErger je je wel eens aan vieze autobekleding? Daar kan dan nu een einde aan komen. Je kunt de autobekleding namelijk heel goed reinigen. De autobekleding wordt als nieuw, na een schoonmaakbeurt. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je de autobekleding kunt reinigen.

Snel autobekleding reinigen

De meeste mensen denken er niet zo vaak over na hoe zij de autobekleding kunnen reinigen. Maar als je je auto goed schoon gaat maken dan is stofzuigen alleen niet voldoende, ook de autobekleding dient af en toe intensief gereinigd te worden. Denk je dat je een gewoon ouderwets sopje kunt gebruiken? Stop dan even! En lees eerst dit artikel door, want daar gaat het niet mee lukken! Waarom niet?

 • Water en zeep of andere schoonmaakmiddelen zijn vaak erg nat, te nat voor de bekleding van je auto.
 • Het duurt erg lang voordat de bekleding echt droog is.

Stoffen autobekleding reinigen

Heb je stoffen autobekleding? Dan leggen we je nu uit hoe je deze autobekleding kunt reinigen.

 • Je kunt speciale bekledingsreinigers kopen voor de auto. Meestal verkrijgbaar in een spuitbus.
 • Je pakt de spuitbus met schoonmaakschuim, die je aanbrengt op de autobekleding.
 • Meestal moet je het schoonmaakmiddel even in laten werken op de autobekleding.
 • Vervolgens kun je het weer van de autobekleding af wrijven.
 • Zorg dat je de auto eerst goed stofvrij hebt, voordat je met de schoonmaakmiddelen aan de slag gaat!

Autobekleding reinigen

Het reinigen van de autobekleding begint met de auto goed stofzuigen. Het beste kun je de stofzuiger voorzien van de smalste zuigmond. Hiermee kun je eenvoudig alle zijkanten van de stoelen, hoeken en kieren van de auto goed schoonmaken. Hoe ga je verder?

 • Heb je een compressor? Gebruik deze dan om stof en vuil weg te blazen van de plaatsen waar je niet zo goed bij kunt met de stofzuiger. Dit kost even wat meer tijd, maar dan weet je wel zeker dat de auto helemaal stofvrij is.
 • Is de autobekleding stofvrij? Dan wordt het tijd om de autobekleding te reinigen. Zorg dat je reiniger gaat kopen van een goed merk.
 • Als de stoelen en de bank van de auto erg vies zijn, dan kun je de autobekleding het beste in delen reinigen.
 • Je neemt de bekledingsreiniger en deze laat je dan eerst rustig intrekken. Op de verpakking staat hoelang het in moet trekken en hoe het vuil oplost. Soms moet je er na tien minuten met een doekje overheen gaan. Maar dat hangt af van het schoonmaakmiddel wat je gebruikt, dus lees de gebruiksaanwijzing en volg de richtlijnen op! 
 • Meestal is autobekleding robuust genoeg om met een hard borsteltje het hardnekkige vuil te verwijderen. Het beste kun je daarvoor een nagelborstel gebruiken (geschikt voor voorzichtig schrobwerk in de auto).
 • Het schoonmaakmiddel moet je voorzichtig verwijderen na een beetje schrobben van de autobekleding. Daarna neem je een zachte doek (wit). Bij een witte doek kun je goed zien wanneer zij vuil is en wanneer je hem moet vervangen.
 • Als je hardnekkige vlekken in de autobekleding hebt zitten zoals roest, teer of vet, dan kun je eventueel garagezeep gebruiken als schoonmaakmiddel voor het reinigen van de autobekleding. Je brengt dan een klein beetje van deze zeep aan op de autobekleding en dan gebruik je je nagelborstel weer om de vlek beetje bij beetje uit de bekleding te schrobben.

Leren autobekleding reinigen

Heb je leren autobekleding en wil je deze reinigen? Dan vraagt dat om een andere aanpak. Het eerste wat je gaat doen is ook weer de auto goed stofzuigen. Hierdoor wordt het meeste vuil en het stof weer verwijderd.

 • Na het stofzuigen kies je een speciale leerreiniger voor de autobekleding. Het gaat daarbij om een product dat het leer niet alleen zal reinigen, maar ook voedt en soepel kan houden. Als leer uitdroogt, is de kans groot dat de verflaag gaat scheuren of dat het leer zelf gaat scheuren. Dit wil niemand!
 • De leerreiniger is verpakt in een plastic fles zoals andere autopoetsmiddelen. Qua structuur is deze ook grotendeels gelijk aan een ander poetsmiddel.
 • Als je de leerreiniger in huis hebt, dan breng je deze aan met een zachte doek. Je maakt dan draaiende bewegingen in het leer en zo ga je het middel er goed in wrijven.
 • Het is een arbeidsintensief klusje. Het kost veel tijd om de leren autobekleding goed te reinigen, ook het uitwrijven dient goed te gebeuren.
 • Let er goed op dat je niet alles in een keer aan gaat pakken, maar doe het stapsgewijs.
 • Als je een gedeelte klaar hebt, dan kun je dit deel van de autobekleding met een droge en schone doek goed nawrijven.
 • Soms moet je een paar keer over de bekleding heen, zodat ook alle hardnekkige vlekken er uit zijn.

Zelf de autobekleding reinigen

Je kunt je autobekleding zelf reinigen als je daarvoor maar de juiste producten in huis hebt. Wanneer je kinderen of huisdieren in de auto hebt, is het belangrijk de auto regelmatig goed schoon te maken. Bij dat schoonmaken gaat het niet alleen om het wassen van de auto aan de buitenkant en het stofzuigen van de auto. De binnenkant moet ook eens goed schoon worden gemaakt en dan met name de autobekleding. Kinderen kunnen knoeien als ze in de auto iets eten of drinken, maar jijzelf ook. De honden kunnen in de auto komen met modderpoten. Dit kan allemaal in de bekleding gaan zitten en moet dus op tijd verwijderd worden.

Als je het een beetje bijhoudt, dan ziet je auto en steeds keurig uit. Het onderhoud is daarom niet alleen wassen en naar de garage gaan, maar ook het interieur van de auto dien je te reinigen. Zorg daarom dat je altijd goede producten hebt liggen voor het reinigen van de autobekleding. Er kan namelijk altijd iemand knoeien of bijvoorbeeld een bloedneus krijgen. Voorkom dat jij voortaan in een vieze, onverzorgde auto moet rondrijden. Voorkom tevens nare luchtjes door vlekken. Verwijder ontstane vlekken zo snel mogelijk. Lukt het niet om je autobekleding voor de volle 100% te reinigen? Dan kun je de auto ook altijd naar een specialist brengen, die voor je aan de slag gaat. Maar ben je er dan wel van bewust dat het laten reinigen van de autobekleding duurder is dan wanneer je het zelf zou doen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 25581x
Toegevoegd: 31-08-2015 06:34
Gewijzigd: 25-09-2015 21:54

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3347 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!