Wat is private lease en wat zijn de voordelen

Wat is private lease en wat zijn de voordelen?

Wat is private lease en wat zijn de voordelenPrivé een auto leasen is sterk in opkomst en het wordt door steeds meer partijen aangeboden. Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe auto, dan kan dit een goed alternatief zijn voor kopen. Maar wat houdt het nu precies in en wat zijn de voordelen? Je leest het hier.

Private lease uitgelegd

Vaak wordt gedacht dat een leaseauto alleen iets is voor salesmanagers en ondernemers. Dat was ooit het geval, maar geldt allang niet meer. Steeds meer mensen leasen een auto voor privégebruik. Voor een vast bedrag per maand rijden zij een nieuwe auto die eigendom blijft van de leasemaatschappij. Deze leasemaatschappij is dus tevens de drager van het economische risico. Een van de grootste voordelen van private lease is dat alle bijkomende kosten, behalve de brandstof en eventuele verkeersboetes, bij het maandbedrag zijn inbegrepen. Denk aan:

  • Onderhoud en reparaties;
  • Pechhulp;
  • Verzekeringen;
  • Wegenbelasting;
  • Afschrijvingskosten.

Vaak kun je zelf bepalen wat de looptijd van je contract is, variërend van 12 tot 60 maanden. Ook schat je zelf in hoeveel kilometers je denkt per jaar te gaan rijden. Uiteraard hebben het aantal kilometers en de looptijd invloed op de hoogte van het maandbedrag dat je betaalt. Als je als particulier een auto leaset dan heeft dit verder geen invloed op je belastingaangifte. In tegenstelling tot bij zakelijk leasen hoef je bij private lease namelijk geen bijtelling te betalen. Wel moet je rekening houden met een BKR-registratie. Dit heeft bijvoorbeeld consequenties voor je leencapaciteit als je een hypotheek wilt afsluiten.

Niet te verwarren met financial lease

Vaak worden private lease en financial lease met elkaar verward. Bij financial lease betaal je echter naast een maandelijks bedrag voor de vaste kosten, ook een bedrag om de auto af te lossen. Bij deze leasevorm ben jij dus aan het einde van de looptijd eigenaar van de auto. Daarmee is financial lease geschikt voor mensen die wel spaargeld hebben, maar dat niet in één keer willen uitgeven om een auto aan te schaffen.

De belangrijkste voordelen

Zoals gezegd is een van de belangrijkste voordelen dat je bij private lease voor een vast bedrag per maand zorgeloos in een spiksplinternieuwe auto rijdt. Een auto is immers een dure aanschaf waar de meeste mensen toch even voor moeten sparen. Voor een leuke (nieuwe) auto betaal je toch al snel €10.000,- of meer. Veel mensen hebben dit niet zomaar bij elkaar gespaard. Zo hebben starters tegenwoordig vaak een flinke studieschuld opgebouwd en kunnen zij zich geen (nieuwe) auto veroorloven. Private lease is dan een ideale oplossing. Goed om te weten: ook als je geen vast contract hebt kun je een auto privé leasen. Je hebt dan alleen iemand nodig, bijvoorbeeld een ouder, die voor je garant kan staan. Daarnaast biedt private lease ook uitkomst als je speciale wensen hebt of altijd in een occasion hebt gereden en nu wel eens in een nieuwe auto wilt rijden. Zo zijn er nog meer voordelen van private lease, die we voor je op een rij hebben gezet.

Geen onverwachte kosten

Een auto kan naast veel gemak ook veel zorgen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld als er iets stuk gaat, vervangen moet worden of als je schade hebt. Dat deze kosten vaak een stuk hoger uitvallen dan je verwacht, zal menig autobezitter beamen. Denk daarnaast ook aan onderhoudsbeurten, glasschade, nieuwe banden of vervangend vervoer bij reparatie. Alles bij elkaar kan dit behoorlijk in de papieren lopen. Bovendien komen dit soort financiële tegenvallers altijd precies op het moment dat het niet uitkomt. Bijvoorbeeld vlak voor de vakantie, midden in een verbouwing of als je toch al even krap bij kas zit. Met private lease hoef je nooit wakker te liggen van dit soort onverwachte kosten, omdat ze zijn inbegrepen bij het maandbedrag. Kanttekening echter, is dat je bij schade wel een eigen risico dient te betalen. Dit bedrag ligt gemiddeld tussen de €300,- en €500,-.


Je auto altijd in perfecte conditie

Omdat het voor de leasemaatschappij van belang is dat de auto in goede staat blijft, zal er op onderhoud niet bezuinigd worden. Hierdoor weet je altijd zeker dat je auto in perfecte conditie verkeert. De leasemaatschappij wil de auto immers aan het einde van het leasecontract voor een goede prijs kunnen verkopen. Het onderhoud wordt daarom altijd door de merkdealer zelf uitgevoerd en nieuwe onderdelen zijn altijd origineel en geen imitatie-onderdelen. Dit alles draagt bij aan zorgeloos rijplezier.

Goedkoper dan een lening afsluiten

Misschien overweeg je om in plaats van een auto te leasen, een auto aan te schaffen met behulp van een persoonlijke lening. In dat geval is het interessant om een goede vergelijking te maken waarbij je alle aspecten in overweging neemt. Zo doe je dat:

  1. Bepaal welke auto je wilt hebben.
  2. Vergelijk leaseaanbieders en kies het leasecontract dat overeenkomt met jouw wensen qua looptijd en kilometers.
  3. Vergelijk het private leasebedrag met het bedrag dat je kwijt zou zijn voor een lening inclusief de rente die je moet betalen.

In de meeste gevallen zal je zien dat je met private lease goedkoper uit bent. Ook voor senioren is private lease vaak een goede optie, omdat zij bij veel kredietverstrekkers geen lening kunnen kunnen krijgen.

Je hoeft je auto niet in te ruilen

Wanneer je een auto koopt, krijg je te maken met zogenaamde afschrijvingskosten. Dit is de waardevermindering van je auto in de loop der jaren. Wist je bijvoorbeeld dat op het moment dat jouw gloednieuwe auto de garage uitrijdt, hij meteen al zo’n 10% tot 15% minder waard is? Dat betekent dus dat je na 3 of 4 jaar nooit meer hetzelfde bedrag voor je auto terugkrijgt. Bij private lease huur je als het ware de auto van de leasemaatschappij. Dat betekent dat die waardevermindering ook voor rekening komt van de leasemaatschappij. Bovendien heb je geen gedoe met inruilen of verkopen aan het einde van de looptijd.

Tot slot: vergelijken loont

Wanneer je hebt besloten om voor private lease te kiezen, zorg er dan voor dat je een goede vergelijking maakt. Let daarbij op het model, de looptijd, het aantal kilometers en eventuele extra’s. Zo verschilt het nog wel eens per leasemaatschappij welke uitvoering en/of optiepakketten inbegrepen zijn bij de auto van jouw dromen. Heb jij je oog laten vallen op die mooie sportvelgen, check dan dus eerst of je daar niet extra voor moet betalen. Daarnaast hebben, zoals gezegd, de looptijd en het aantal kilometers per jaar invloed op het leasebedrag. Wat veel mensen echter niet weten, is dat leasemaatschappijen vaak extra diensten aanbieden zoals winterbanden, een inzittendeverzekering, vervangend vervoer of een lager eigen risico. Maak dus een goede vergelijking en bepaal daarbij wat voor jou belangrijk is.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: W-B
Aantal keer gelezen: 1719x
Toegevoegd: 18-10-2018 13:58
Gewijzigd: 19-10-2018 16:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!