Auto doorverkopen? Bereid je goed voor!

Auto doorverkopen? Bereid je goed voor!

Auto doorverkopen? Bereid je goed voor!Wanneer het tijd wordt om afscheid te nemen van je ouwe trouwe automobiel, kun je het beste nog één keer volledige aandacht aan het voertuig besteden voor een maximale verkoopwaarde.

En hé, we begrijpen het best, hoor! Je zit zo te azen op je nieuwe wagen of wellicht heb je die al aangeschaft. Je moet alleen nog van je oude auto af en wacht gerust af totdat een geïnteresseerde koper zich komt melden. Natuurlijk. Niet meer dan logisch.

Maar de boel de boel laten is eigenlijk geen optie wanneer je een interessante prijs voor dat klassieke karretje wilt vangen. Zon auto moet niet alleen maar blijk geven van diens leeftijd maar ook van betrouwbaarheid voor de toekomstige eigenaar. Oftewel, alles dient te functioneren en vanaf de buitenkant moet het beestje er ook nog eens aantrekkelijk uitzien.

Je weet nu misschien al wel waar we heen willen maar we nemen je toch nog even door alle stappen heen die je moet doorlopen om je auto extra verkoopbaar te maken.

Schoonheid kent geen prijs

Zeg nou zelf. Wanneer jij op een advertentie reageert en uit de foto’s of een blik op het voertuig zelf blijkt dat het ding al een behoorlijke tijd heeft staan roesten, dan heb je er toch al gelijk geen zin meer in? Natuurlijk niet! Je hebt al gelijk geen kijk meer op de betrouwbaarheid van de wagen en afgezien daarvan geeft zo’n bak schroot je niet met meest prettige of zelfs veilige gevoel. Kortom, schoonmaken die handel! Voordat je een deal sluit met een gegadigde, mag je dus best zorgen dat het niet alleen goud is wat er blinkt maar ook je vorige auto.

Hoe grondig zou je daarbij te werk moeten gaan? Nou, behoorlijk. Jazeker, het is wel degelijk nodig om een bezoek te brengen aan de wasstraat. Van buiten moet de wagen immers oogverblindend glimmen. En eenmaal bij de wasstraat kun je meestal ook gebruik maken van een stofzuiger om de bekleding een uitgebreide beurt te geven. Ga daarmee over alle zetels heen en vergeet ook de vloer niet. Geen stofje, geen spatje mag te zien zijn en afhankelijk van het materiaal zorg je ervoor dat de zetels er als nieuw uitzien. Althans, zoveel mogelijk. En uiteraard heb je het voertuig eerst uitvoerig opgeruimd en ontdaan van afval. Of niet?

Haal vlekken weg waar dat kan en wees er eerlijk over wanneer er ongewild een aantal achterblijven tegen degene die het bakbeest van je over wil nemen. Dat wordt namelijk erg op prijs gesteld en anders komt je klant er toch wel achter.

Zorg dat er geen kruimel of hondenhaar meer te zien is. Verwijder alle vlekken en poets de ramen zowel van buiten als van binnen. Onderschat niet het belang van schone ruiten; dit zijn toch de vensters waarmee de koper van buiten naar binnen koekeloert. Aanslag op het glas zal hem of haar dan ook meteen opvallen en dat kan de onderhandelingen negatief beïnvloeden.

Zorg dat de asbak leeg is en dat ook de kunststof onderdelen - bijvoorbeeld de binnenkant van de deuren en/of het dashboard - een flinke sopbeurt hebben gehad. Hiervoor bestaan kunststofreinigers die speciaal voor auto’s zijn bedoeld. Ook is er cockpitspray verkrijgbaar - bij Halfords, je lokale tankstation of een andere specialist - waarmee je extra glans aan je kunststof interieur geeft. Gebruik het alleen niet op het stuur van je wagen, aangezien het dan te glad wordt en uit je handen glijdt tijdens het rijden! Degelijke grip is natuurlijk hartstikke belangrijk.

En ja, wellicht moet je enige investeringen doen op het gebied van schoonmaakmiddelen en, mocht het nodig zijn, vervangende onderdelen. Maar dit betaalt zich dubbel en dwars terug wanneer je je auto verkocht weet te krijgen!
Puntjes op de i

Van het reinigingsproces, tenminste. Want vergis je niet, bij het verkoopbaar maken van je auto komt nog veel meer kijken! Maar daarover uiteraard later meer.

Dankzij een uitgebreide beurt in de wasstraat ziet je wagentje er weer toonbaar uit! Maar pas wanneer ie helemaal glimt, zou je pas tevreden mogen zijn. Het kan namelijk zo zijn dat er vuil in de lak is getrokken, die je er alleen maar uit krijgt door middel van speciale poetsmiddelen. En ja, dat wil je want de aantrekkingskracht van het voertuig moet immers zo hoog mogelijk zijn! We zeiden al dat je hiervoor alles, maar dan ook daadwerkelijk alles uit de kast hoort te trekken.

Bij eerder genoemde bedrijven kun je ook je Turtle wax kopen. Deze gebruik je wanneer de lak van je auto niet eens zo heel erg dof is maar wel aanzienlijk wat aandacht nodig heeft. Weet je Mr. Miyagi nog uit The Karate Kid met z’n ‘wax on, wax off’? Nou, haal die kimono maar uit de kast want dat geldt dus ook hier. Gebruik één poetsdoek om de was in de lak te boenen en een andere om deze er juist weer uit te wrijven.

Bereid je maar vast voor op een arbeidsintensieve klus! Maar dat mag ook wel, aangezien het eindresultaat je zal belonen. Je auto zal meer opleveren en bovendien is dit dé manier om er een waardig afscheid van te nemen. Althans, ervan uitgaande dat je ook maar enigszins aan het ding gehecht bent geraakt in de loop der jaren. Besteed daarom gerust een paar uur aan deze grondige poetsbeurt.

Afronden

Poets ook goed de wieldoppen op. Wanneer hier wat vuil of direct zichtbare slijtage op zit, valt dat direct op. Natuurlijk kun je ze ook vervangen wanneer nodig. Welk formaat je nodig hebt vind je als laatste getal op de band zelf, in een reeks met nummers die eindigt op een R en daarna bijvoorbeeld een 14. Dit betekent dat je wieldoppen van 14 inch nodig hebt.

Controleer je auto nog eens op belangrijke punten zoals de (rem)olie, koelvloeistof, ruitenwisservloeistof en diverse andere vloeistoffen onder de motorkap. Vul bovenstaande eventueel bij wanneer nodig. Check natuurlijk ook de bandendruk nog eens!

Heb je dit gedaan en ziet de wagen er spiksplinternieuw uit? Dan is het tijd om foto’s te maken en de wagen van een verkooptekst te voorzien!

Foto’s en tekst

Probeer je auto van allerlei verschillende hoeken op de gevoelige plaat te zetten. In ieder geval van de voor-, achter- en beide zijkanten. Ook vanaf een wat schuiner perspectief plaatjes schieten is verstandig, aangezien potentiële kopers dan echt een degelijke indruk krijgen van het uiterlijk van de wagen.

Daarna schrijf je een duidelijke en alomvattende verkooptekst. Hierin staan de volgende zaken vermeld:

  • Merk

  • Type

  • Kleur

  • Bouwjaar

  • Kilometerstand

  • Eventuele recente reparaties

  • Laatste APK

  • Reden van verkoop

Het is het zeker waard om te vermelden wanneer je altijd heel erg zuinig bent geweest op de auto en deze telkens aan de nodige onderhoudsbeurten hebt onderworpen. Zodra de koper de onderhoudshistorie onder ogen krijgt, zal hij of zij weten dat er geen hoge onkosten aan reparaties van mankementen op stapel staan.

Afgezien van ernstige gebreken - eerlijkheid loont! - is het een uitstekend idee om alle positieve aspecten van de auto te vermelden. Wellicht heeft de wagen heel wat doorstaan of is ie al behoorlijk op leeftijd maar doet ie ‘t nog voortreffelijk. Dat weet jij waarschijnlijk het beste! Benadruk negatieve kanten alleen wanneer de gebreken daadwerkelijk ernstig te noemen zijn.

Ja, helemaal klaar? Mooi! Dan op naar Speurders of Marktplaats om het beestje te koop aan te bieden. Voor je het weet heeft ie een nieuwe eigenaar die er goed voor zal zorgen en er veel plezier aan zal beleven. Net als jij door de jaren heen.

Je auto is verkocht. Leve je auto!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnaG
Aantal keer gelezen: 1488x
Toegevoegd: 08-08-2019 09:03
Gewijzigd: 08-08-2019 10:08

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!