Landbouwmachines onmisbaar in deze tijd

Landbouwmachines: onmisbaar in deze tijd

Landbouwmachines onmisbaar in deze tijdJe ziet ze bijna elke dag: landbouwmachines. Het gebruik van deze voertuigen heeft al eeuwenlang een bijdrage geleverd aan de landbouwsector. Deze apparaten hebben niet alleen de productiviteit verhoogd, maar ook de manier waarop gewassen worden verbouwd en geoogst. Wij vertellen in deze blog meer over de geschiedenis van de voertuigen, de soorten landbouwmachines, waarvoor ze gebruikt worden en als laatste een paar populaire merken die tot vandaag worden gebruikt in de landbouwsector.

Geschiedenis 

De geschiedenis van de landbouwmachines begon duizenden jaren geleden, nadat er steeds minder werd gejaagd op eten en het verzamelen daarvan. De mensen van toen besloten zich op één plek te vestigen waar de grond vruchtbaar was en gewassen eenvoudig konden groeien. Dit werd gedaan door handmatige arbeid en het gebruik maken van dieren. Rond 3000 voor Christus werd de eerste landbouwmachine gemaakt, de ploeg. Deze machine maakt het mogelijk om de grond voor te bereiden voor het planten van gewassen. 

In de loop der jaren zijn de landbouwmachines van eenvoudige houten ploegen naar technische voertuigen geëvolueerd. Vooral de industriële revolutie heeft hier veel aan meegedragen. Tijdens deze tijd zijn er verschillende stoommachines en landbouwmachines gemaakt. Eerst werden ze aangedreven met stoom en in de 20e eeuw met dieselmotoren. Naarmate de technologie zich ontwikkelde, werden de apparaten steeds beter. Hierdoor konden de boeren efficiënter werken en hogere opbrengsten halen.

Soorten landbouwmachines 

Landbouwmachines komen in vele soorten en maten waar elk is ontworpen voor een speciale taak. De meest voorkomende soorten landbouwmachines zijn: 

  • Tractoren: tractoren zijn de paarden van vroeger die alles trok. In deze tijd trekt de tractor ploegen, zaaimachines, maaidorsers en nog veel meer voor verschillende diensten. 

  • Ploegen: een landbouwwerktuig dat wordt gebruikt om de grond te bewerken. De oogst wordt gezaaid, geplant, gekeerd en verkruimeld. De ploegen van deze tijd zijn voorzien van instelbare diepte- en breedtestelling om alles zo goed mogelijk te laten verlopen.   

  • Zaaimachines: deze apparaten zijn perfect voor het zaaien van gewassen in rijen wanneer de onderlinge afstand hetzelfde is. Zaadjes, zoals droog zaad, voorgekiemd zaad of zaailint, worden op deze manier in de grond gestopt. De opbrengst is hierdoor vergroot en de manier van oogsten is efficiënter geworden.  

  • Maaidorsers: er wordt gebruikgemaakt van maaidorsers, wanneer gewassen zoals tarwe, maïs en rijst moeten worden geoogst. Daarnaast worden ze gebruikt om de zaden van de stengels te onderscheiden.

  • Sproeiers: door middel van meststoffen en andere beschermingsmiddelen die in de sproeiers worden gestopt, wordt de groei van de oogsten bevorderd en plagen voorkomen. De sproeiers zorgen ook voor het beregenen van de oogst tijdens droge periodes. 

  • Oogstmachines: deze machines zorgen ervoor dat de gewassen geoogst worden en ze klaar te maken voor verwerking. Denk hierbij aan aardappelen, wortels en suikerriet.

Technologische ontwikkelingen

Tegenwoordig evolueren landbouwmachines voortdurend dankzij de integratie van geavanceerde technologieën, zoals GPS-systemen en drones. Deze innovaties hebben de efficiëntie van landbouwmachines aanzienlijk verbeterd, waardoor boeren nauwkeuriger kunnen werken en tegelijkertijd hulpbronnen zoals elektriciteit, water en beschermingsmiddelen kunnen minimaliseren.

Het gebruik van GPS-systemen maakt het mogelijk om velden met precisie te bewerken en gewassen optimaal te beheren, terwijl drones helpen bij het monitoren van de gezondheid van gewassen en het identificeren van eventuele problemen op grote percelen. Deze voortdurende technologische vooruitgang draagt bij aan de duurzaamheid en efficiëntie van de moderne landbouwsector.

Waar worden de apparaten gebruikt? 

Om het land waar de koeien grazen en de oogst groeit goed te onderhouden, heb je landbouwmachines nodig. Zonder deze apparaten gebeurt er niet veel op het gebied van akkerbouw, tuinbouw, veeteelt, bosbouw en irrigatielandbouw. Het hebben van de juiste voertuigen is belangrijk om de voedselproductie zo goed en snel mogelijk te laten verlopen. 

Akkerbouw 

De landbouwmachines worden tijdens akkerbouw gebruikt om gewassen zoals granen, aardappelen en tabak te produceren. Voor het oogsten van dit eten wordt de grond verwijderd van onkruid door middel van ploegers. Daarna wordt de grond geharkt en wordt de oogst in de grond gezaaid. Om de groei zo veel mogelijk te bevorderen wordt het veld besproeid met bestrijdingsmiddelen. Wanneer de oogst klaar is wordt het met een rooier uit de grond getrokken. 

Tuinbouw

Tijdens deze vorm van landbouw wordt er veel gewerkt met zaaimachines in akkers of in kassen. Hier worden gewassen zoals kool, frambozen, tomaten en bloembollen gekweekt. Omdat deze gevoelig zijn, wordt er veel met de hand geoogst.

Veeteelt 

Het grazen en houden van dieren op de landbouwgrond wordt veeteelt genoemd. Dit wordt gedaan voor vlees, huid, wol, melk of eieren. De grond moet hier goed voor zijn, waardoor er van tevoren gebruik wordt gemaakt van tractoren en ploegen. 

Bosbouw

Bosbouw is verantwoordelijk voor het onderhouden van de bossen, maar ook voor de productie van hout. Landbouwmachines, zoals tractoren, worden hier veel gebruikt om hout te kappen. Dit wordt gebruikt voor het maken van meubels en voor de bouw. 

Irrigatielandbouw 

Landbouw wordt overal ter wereld gedaan. Van natte gebieden tot aan droge gebieden. Wanneer de grond te droog is wordt er gebruikgemaakt van kunstmatige bevloeiing met water. In Nederland wordt er gebruikgemaakt van sproeiers om de droge gebieden te besproeien en zo de kwaliteit van de oogst te verbeteren. 

Populaire merken  

Landbouwmachines zijn verkrijgbaar in verschillende merken. De apparaten worden over de hele wereld ontworpen en gemaakt. Enkele bekende merken zijn: 

  • Deutz Fahr: een Duitse producent van landbouwmachines die voertuigen zoals tractoren, maaidorsers, balenpersen, hooibouwmachines en combines produceert. Het bedrijf staat bekend om zijn betrouwbaarheid en efficiëntie en ontwerpt sinds 1864 machines voor zware landbouwwerkzaamheden. 

  • Schäffer: opgericht in 1956 door Theo Schäffer in Duitsland en staat bekend om zijn hoogwaardige shovels voor de agri sector en de bouwsector. Ze worden gebruikt voor het leegrijden van de stal of het vervoeren van voer, maar verkoopt daarnaast meerdere shovels voor het verplaatsen van hooi en andere taken. 

  • Krone: voor schijvenmaaiers, cirkelschudders, cirkelharken en doseerwagens moet je bij Krone zijn. Dit bedrijf is gevestigd in het Duitse Spellen en is druk bezig met het verbeteren van zijn landbouwmachines. Doordat dit merk continu bezig is met het innoveren van zijn voertuigen, zijn ze wereldwijd een van de marktleiders op het gebied van voertuigen in de landbouw. 

  • John Deere: dit bedrijf uit Amerika is opgericht in 1837 en staat wereldwijd bekend om zijn tractoren en landbouwmachines. Bij John Deere staat innovatieve technologie en het maken van duurzame producten voorop. Hierdoor komen ze elk jaar met nieuwe producten uit die van wereldklasse zijn. 

Landbouwmachines zijn onmisbaar

Landbouwmachines hebben door de jaren heen de landbouwsector getransformeerd en blijven dat doen met het bedenken van de nieuwste technologieën. Van tractoren, sproeiers, ploegen tot aan maaidorsers, de landbouw kan niet meer zonder deze apparaten. Vooral tijdens de akkerbouw, tuinbouw, veeteelt en irrigatielandbouw zijn ze onmisbaar.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: emmaposthumus
Aantal keer gelezen: 169x
Toegevoegd: 24-01-2024 09:13
Gewijzigd: 25-01-2024 17:17

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!