NS trein

Comfortabel reizen met de NS

NS treinTwee derde van Nederland reist minimaal één keer in de week wel met de trein. Studenten en forenzen kruisen in hun dagelijkse gangen een trein of een station. Maar ook elke treinreiziger kan onophoudelijk klagen over hoe comfortabel ze reizen. Maar ligt dat niet een beetje aan onszelf?

Hoezo aan onszelf?

Het klinkt misschien wat raar, maar dat is wel hoe het werkt. Want, laten we nou eerlijk zijn. De treinen zijn (vaak) mooi, comfortabel en negen van de tien keer schoon. Dus wie zorgt ervoor dat de reis oncomfortabel komt? De NS of wij zelf?

Wat maakt een reis dan eigenlijk oncomfortabel? Vaak beginnen wij, als verwende Nederlanders, al te klagen als de trein vol is (in de spits), bij vertraging of de bekende 'vervelende medereizigers.' Denk bij 'vervelende medereizigers' vooral aan mensen die verkouden zijn, heel breed uit zitten, heel hard bellen ect. Maar als je nu even realistisch kijkt naar bovenstaande punten, dan is dat allemaal afhankelijk van ons medemens. Heb ik gelijk?

Natuurlijk is het vervelend als de trein vol zit. Maar als er miljoenen mensen met de trein reizen in de spits, wat kan je als bedrijf dan nog doen? Als je een beetje realistisch bent, snap je zelf hopelijk ook wel dat er niet 20 treinstellen achter elkaar kunnen om al die mensen een riante plek in de trein te bieden. Zeker in de spits is er niet tegen de mensen stroom op te boxen.

Dan die vertragingen. Ja, ze zijn erg vervelend. Iedereen wilt graag naar huis, of juist naar het werk. Dus iedereen staat zuchtend en steunend op het station. We maken elkaar allemaal geïrriteerd en als die trein dan eindelijk komt, zit die vol! Heel herkenbaar, toch?
Natuurlijk is dat voor ons, reizigers, heel vervelend. Maar denk je dat de NS dat expres doet? Dat ze in hun kantoortje zitten en bedenken: 'Laten we nu die gezellige reizigers eens pesten!' Uiteraard is het vervelend, dat vind ik ook! Alleen het gaat erom hoe jij ermee om gaat!
Als je de volgende keer niet begint te zuchten en steunen en eens bedenkt het moment te gebruiken alvast wat werk te doen, misschien wat te leren of lezen óf gewoon even diep adem te halen en even te ontspannen. Hoeveel tijd op een dag heb je nu om te ontspannen?
Want echt waar, als je zelf eens uit die zeurende groep stapt en ze eens goed bekijkt, kan ik je garanderen dan je heel hard kan lachen! Want zeg nou zelf, als jij je ergens geen zorgen om maakt en de rest van het perron wel, is dat best grappig.

Tja, en dan die vervelende reizigers. Wist je dat, dat ook gewoon mensen zijn! Ze zijn misschien luidruchtig, verkouden of net wat te breed. Als jij de eer aan jezelf houdt en netjes vraagt of iemand een stukje op zou kunnen schuiven, zachter wilt praten of in een zakdoek wilt niezen wordt jou reis direct aangenamer.

Allemaal leuk, maar hoe reis IK comfortabeler

Als we kijken naar de samenleving van tegenwoordig kunnen we wel concluderen dat alles gaat om IK, IK en nog eens IK! Dat is best lastig als je reist met erg veel andere mensen. Dat betekend dat je soms een beetje water bij de wijn moet doen voor de medereiziger. Dan wordt onze reis al snel oncomfortabel.

Afgelopen week zat ik in de trein en ik raakte per ongeluk de knie van de persoon tegenover mij. De desbetreffende persoon ging direct erg overdreven verzitten. Je kan wel bedenken dat ik waarschijnlijk haar reis erg oncomfortabel heb gemaakt door haar knie met mijn knie aan te tikken.
Hetzelfde geldt voor mensen die niezen. Als er iemand niest (gewoon één keertje wel te verstaan, niet twintig keer) zeg ik netjes gezondheid. Dat is naar mijn mening beleefd en sociaal. Als je oplet, doet werkelijk vijf zesde van de trein dat niet!

Ik probeer te zeggen dat mensen al snel vies zijn van de medereiziger. Maar tenzij je er een goede reden voor hebt (de persoon naast jou stinkt heel erg vanaf het moment dat hij/zij ging zitten), waarom ben je het dan? Als jij je minder zorgen maakt over dit soort kleine dingentjes en meer uit de menigte stapt en deze eens gaat bekijken kan jou reis een stuk leuker worden. Zonder dat de NS hier grote veranderingen aan hoeft te brengen. Want als je op de NS moet wachten, kan je lang wachten.

Even samengevat

Hoe comfortabel jou reis is, bepaal je zelf! Maak je minder druk om die kleine dingetjes en geniet wat meer van de mensen om je heen. Je reis wordt leuker, socialer en stukken aangenamer! Zeg eens eet smakelijk als iemand naast je komt zitten met een patatje in plaats van je te ergeren aan de geur, zeg eens gezondheid en krijg een gulle glimlach terug, vraag netjes of iemand wat zachter kan praten in plaats van je te ergeren aan die vervelende stem en vervolgens nog boos thuis te komen! Kortom: denk niet alleen maar aan jezelf!

Dit is misschien niet wat je wilde horen. Maar laten we eerlijk zijn: dit komt aardig dichtbij de waarheid.

Nog veel reisplezier!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Dtje
Aantal keer gelezen: 4236x
Toegevoegd: 17-09-2015 18:16
Gewijzigd: 15-01-2016 23:08

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3721 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!