caravans in caravanstalling

Tweedehands caravan kopen: aandachtspunten

caravans in caravanstallingHet is heerlijk om een eigen caravan te hebben en hiermee op vakantie te gaan. Je hebt de volledige vrijheid en je bent ook nog een stuk goedkoper uit met de campingkosten. Een tweedehands caravan gaat vaak ook nog wel een tijdje mee en de prijs hiervan is ook een stuk lager. Een caravan kopen doe je echter niet zomaar. In dit artikel leggen we uit op welke punten je moet letten.

Nieuw of tweedehands?

Is het wel een goed idee om een tweedehands caravan aan te schaffen of koop je toch liever een nieuwe caravan? Een tweedehands caravan is natuurlijk wel al door iemand anders gebruikt, maar soms is de caravan slechts een paar maanden of een aantal jaren oud. De prijs is dan vaak wel een stuk lager. Natuurlijk wil je dat de caravan nog in een goede staat is en daarom is het belangrijk om met de onderstaande punten rekening te houden bij de aankoop van de caravan.

Merk van de caravan

Waarschijnlijk wil je het liefst een tweedehands caravan kopen van een bekend merk. Je weet dan dat de kwaliteit goed is en je over een aantal jaar ook eventueel nog onderdelen kunt bestellen die moeten worden vervangen. Toch is die laatste garantie helaas niet altijd even zeker, aangezien ook grote merken failliet kunnen gaan.

Het hoeft dus niet altijd beter te zijn om te kiezen voor een caravan van een bekend merk. Caravans van minder bekende merken zijn vaak een stuk voordeliger en kunnen toch van goede kwaliteit zijn. Het is daarom aan te raden om eerst even te kijken naar de recensies van verschillende caravanmerken. Op die manier weet je welke merken caravans van goede kwaliteit leveren met een lange levensduur. Ook kan het goed zijn om alvast de recensies van een aantal modellen die aan jouw wensen voldoen op te zoeken, aangezien de kwaliteit van verschillende modellen van hetzelfde merk tevens kan verschillen.

Eigenschappen van de caravan

Nadat je hebt bepaald welke merken caravans van goede kwaliteit leveren die binnen jouw budget vallen, kun je bedenken welke eigenschappen de caravan volgens jou moet hebben. Vaak willen we het liefst een grotere caravan kopen, maar met een kleinere caravan ben je een stuk mobieler. Hierbij dien je ook te letten op de mogelijkheden die je thuis hebt voor de stalling of het parkeren van de caravan.

Verder is het belangrijk om te kijken of de woonruimte wel voldoende bergruimte heeft. Onderzoek ook hoeveel extra lading de caravan mag vervoeren en hoeveel extra gewicht je volgens het kentekenbewijs van je trekauto mag vervoeren. Ben je van plan om ook in de winter te kamperen? In dat geval moet je kijken of de caravan ook over verwarmde tanks en geïsoleerde waterleidingen beschikt.

Waar kun je een tweedehands caravan kopen?

Je kunt een tweedehands caravan kopen bij een dealer of bij een particulier. Het voordeel van een dealer is dat je hier vaak kunt profiteren van garantie en het is over het algemeen betrouwbaarder. Wel is het zo dat je bij de dealer meestal duurder uit bent. Als je slechts een laag budget hebt voor de aankoop van de caravan, kun je er ook voor kiezen om de caravan van een particulier over te kopen. Aangezien dit minder betrouwbaar is en je ook geen garantie krijgt, is het belangrijk om extra goed op de staat van de caravan te letten. Het is ook zeker aan te raden om dan een keuring met een PACK te laten uitvoeren.

Bouwjaar en documenten

Zodra je een tweedehands caravan op het oog hebt, is het belangrijk om het bouwjaar en de documenten te controleren. Het bouwjaar van de caravan kun je terugvinden op het typeplaatje dat op de caravan is bevestigd door de fabrikant. Verder kun je dit ook terugvinden in het chassisnummer als een code.Een kentekenbewijs is tegenwoordig verplicht voor caravans die zwaarder zijn dan 750 kilogram. Als de eigenaar van de caravan die je op het oog hebt niet over een kentekenbewijs voor de caravan beschikt, is het mogelijk dat de caravan is gestolen. In dat geval is het daarom altijd een goed idee om het typeplaatje en het chassisnummer van de caravan aandachtig te bekijken. Controleer of het om het originele typeplaatje en chassisnummer gaat en of hier niet mee geknoeid is. Eventueel kun je bij twijfel contact opnemen met de fabrikant of de importeur van de caravan.

Indien je toch de caravan zonder kentekenbewijs wilt kopen, moet je er rekening mee houden de caravan moet worden gekeurd door de RDW. Dit kan tot veel problemen leiden en het is daarom niet aan te raden om een caravan zonder kentekenbewijs aan te schaffen of alleen tegen een lage prijs.

Technische staat

Nadat je het bouwjaar en de documenten van de caravan hebt gecontroleerd, is het belangrijk om de technische staat van de caravan te onderzoeken. Eerst bekijk je hoe de buitenzijde van de caravan eruit ziet. Onderzoek of er eventuele beschadigingen zijn aan het chassis, de koppeling, de oplooprem, de valbeugel en de uitdraaisteunen.

Vervolgens kijk je hoe de dakplaat, de inbouwdelen, de buitenbeplating, de disselbak, de rangeergrepen, de bodemplaat en de verlichting eruit zien. Kijk ook of het profiel van de banden nog goed is en vraag hoe oud de banden zijn. Indien de banden ouder dan zes jaar zijn, moeten ze over het algemeen worden vervangen. Controleer ook of de deuren, de ramen en dakluiken nog goed open gaan en sluiten.

Daarna kun je de staat van de binnenzijde van de caravan onderzoeken. Bekijk eerst of er donkere vlekken aanwezig zijn op de vloerbedekking, op de binnenbekleding of in de oppervakken. Deze vlekken kunnen zijn ontstaan als gevolg van water dat is binnengedrongen. Let er ook op of er ventilatieopeningen aanwezig zijn. Vervolgens controleer je alle gebruiksapparatuur dat werkt op vloeibaar gas. Onderzoek of deze apparaten nog goed functioneren. Kijk ook of de rollo’s en het elektrische gedeelte nog goed werken.

Caravan keuren met PACK

Je wilt natuurlijk wel een tweedehands caravan kopen waarvan je zeker weet dat hij nog echt in goede staat is. Ondanks dat je zelf al de technische staat van de caravan hebt gecontroleerd, is het alsnog aan te raden om de caravan te laten keuren met een PACK. Dit staat voor de Periodieke Aanhangwagen en Caravan Keuring. Hierbij worden alle vitale onderdelen - zoals de banden, de wielen, het chassis, de koppeling en de remmen – grondig geïnspecteerd.

Als je zeker weet dat de caravan in een goede staat verkeert of als je weet waar iets aan moet worden gedaan, kun je onderhandelen over de prijs. Zeker als de caravan enkele mankementen blijkt te hebben, kun je uiteindelijk vaak de caravan kopen tegen een lagere prijs.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 4045x
Toegevoegd: 01-03-2016 21:47
Gewijzigd: 11-03-2016 12:35

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3651 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!