De meeste mensen hebben waarschijnlijk al wel eens gezien hoe een CrossFit training gaat. Of dat dan op televisie of in het echt is, het kan zijn dat je al een beeld hebt gekregen van deze sport.
Maar het hebben van een beeld is vaak nog niet genoeg om ermee te beginnen en om de beste start te maken. Voor het beste resultaat op de lange termijn wil je er meteen vanaf het begin helemaal in thuis zijn. Wij leggen je allereerst uit wat CrossFit nou precies is, geven je tips om toe te passen wanneer je begint en laten je weten hoe je jezelf het beste kunt motiveren.
Zoals we al hebben aangegeven hebben de meeste mensen een beeld van CrossFit, maar is de exacte betekenis nog vaak onduidelijk. Een training bij Crossfit staat bekend als een high intensity workout, oftewel een hoge intensiteit training en ook wel een functionele training genoemd.
Er worden onderdelen van fitness en andere sporten genomen die het meest effectief zijn en die worden samen verwerkt in trainingen. Deze training verschillen vaak, waarbij je op een hoge snelheid veel effectieve fitness oefeningen achter elkaar doet. Met als resultaat dat je aan het einde van de training nog maar weinig energie over hebt en je jouw hele lichaam goed hebt getraind.
Er worden oefeningen gebruikt die afkomstig zijn van fitness, atletiek, turnen en powerlifting en deze worden allemaal samen verwerkt totdat het een CrossFit training is. Een groot verschil met normale fitness is niet alleen de hoge intensiteit, maar ook dat je veel meer bewegingen maar die je in het dagelijks leven ook zou gebruiken. Je gebruikt een veel grotere diversiteit aan verschillende spiergroepen op een functionelere manier en je zult merken dat je er ontzettend fit van wordt en je ook zo gaat voelen.
Hoewel je de beste start maakt bij de meeste sporten door gewoon te beginnen, is dat bij CrossFit ook, maar zijn er toch meerdere dingen die je van tevoren zelf al kunt doen. Hieronder sommen we ze voor je op, waarna we je er nog meer informatie over geven.
Vanwege de hoge intensiteit en het trainen in groepsverband willen we vaak vanaf het begin alles geven en er volop voor gaan. Maar dat kan tegelijkertijd een valkuil zijn. Bij CrossFit komt er namelijk veel techniek om de hoek kijken. Er zijn veel verschillende en explosieve oefeningen die worden uitgevoerd.
Wanneer we een oefening explosief uitvoeren dan is het extra belangrijk voor je lichaam dat de techniek goed wordt uitgevoerd. Wanneer dat niet het geval is dan wordt de kans op blessures aanzienlijk vergroot en bij het langdurig verkeerd uitvoeren van oefeningen zijn blessures vrijwel onvermijdelijk.
Bij de start van CrossFit wil je dat je de techniek direct goed uitvoert en je het voor jezelf op de goede manier aanleert. Bij het verkeerd aanleren zal het extra lang duren om later de goede houdingen nog aan te leren.
De WOD? Ja, de WOD. Dit staat voor de Workout Of the Day. Er zijn veel verschillende trainingen en deze worden geregeld afgewisseld. De meeste gym plaatsen de WOD van tevoren al ergens online of laten het op een andere manier aan je weten.
Zo kun jij dus al van tevoren kijken wat de planning voor de workout zal zijn. Dit maakt het extra makkelijk om de eerste paar trainingen meteen goed mee te draaien. Je bent dan minder aan het zoeken naar welk apparaat of naar welke oefening je steeds door moet en hebt meer tijd om te focussen op hoe je de techniek van de oefeningen uitvoert. Is er dus de mogelijkheid om de training alvast te bekijken? Dit dit dan van tevoren alvast!
Bij CrossFit is het heel normaal dat er erg veel afkorting worden gebruikt. De eerste afkorting zag je net al: WOD. Maar voor veel individuele oefeningen en andere zaken worden er ook erg veel afkortingen gebruikt. Wanneer je niet bekend bent met de meeste afkortingen dan worden de eerste trainingen extra lastig gemaakt.
In de WOD worden alvast veel oefeningen genoemd en hiervoor worden vaak afkortingen gebruikt. Ken je de afkortingen niet? Zoek ze dan online op. Wanneer je ze tijdens de training niet kent dan is dat natuurlijk geen ramp. Er is een coach die je aanwijzingen kan geven en je hier gewoon bij helpt. Maar de workout gaat ondertussen wel door en het klokje loopt. Door te veel tijd te steken in het uitzoeken van wat de afkortingen betekenen kan het zijn dat de timer alweer voorbij is voordat je het weet en de door moet naar de volgende oefening.
Als laatste tip voordat je begint met CrossFit is door online te bekijken hoe oefeningen moeten worden uitgevoerd. Dit helpt je om meer en beter te focussen op de techniek. Door alvast een beeld te hebben van hoe oefeningen moeten worden uitgevoerd pak je de techniek ook sneller op.
Heb je nog een extra stimulans nodig om te beginnen met CrossFit en om het daarnaast ook vol te houden? Beginnen is natuurlijk de eerste stap, maar daarna is het belangrijk dat je er ook daadwerkelijk mee door blijft gaan. Door een start te maken met een paar trainingen van CrossFit zal je niet direct een afgetraind lichaam hebben. Daar is tijd voor nodig.
Er zijn verschillende manieren om jezelf te motiveren. Enerzijds is het goed om meteen met mensen te netwerken. Het is een sport die je intensief met andere mensen samen doet. Hierdoor ontstaat een echte community. Door deel te nemen aan deze community en je hier zo snel mogelijk in thuis te voelen zul je merken dat je met plezier terug blijft komen.
Daarnaast zijn er tegenwoordig diverse documentaires, waarvan bijna met zekerheid is te zeggen dat je na het kijken van de documentaire vol adrenaline staat te springen om te gaan trainen. Twee van deze documentaires zijn “The fittest man on earth: Froning”, maar ook “The fittest man on earth: Fraser”. Tot slot moet je The Redeemed ook absoluut hebben gezien.