Welke producten komen van pas bij een yogasessie?

Welke producten komen van pas bij een yogasessie?

Welke producten komen van pas bij een yogasessie?Steeds meer mensen tonen interesse in yoga en meditatie. In het digitale en snelle leven van tegenwoordig pakken steeds minder mensen een ‘momentje voor zichzelf’. Yoga en meditatie zijn beiden een uitstekende manier om te ontspannen, aan lichaamsbeweging te komen en een gezonde lichaam en geest te creëren.

De vele voordelen van yoga & meditatie

Voordat we meer vertellen over de producten die van pas komen bij yoga en meditatie vertellen we je graag eerst wat meer over de vele voordelen die ze met zich meebrengen. Je zal het misschien niet verwachten maar er zijn meer dan 20 voordelen te halen uit een regelmatige yoga- en meditatiesessie. We bespreken er kort een aantal met je.

Je wordt flexibeler

Misschien wel het bekendste voordeel van yoga: het vergroot je flexibiliteit. Voel jij je wel eens echt een ‘stijve hark’? Dan kan yoga jou de uitkomst bieden. Door de diverse houdingen die je aanneemt worden je spieren regelmatig gestretcht. Dit verhoogt de beweeglijkheid en vitaliteit van je spieren en gewrichten.

Verbetert je lichaamshouding

We zitten tegenwoordig meer tijd dan ooit achter computers en dit resulteert bij de meest mensen in dat ze ineengezakt zitten. Dit resulteert op den duur in een slechte houding. Yoga maakt je bewuster van je lichaam en zal dus zorgen voor een betere lichaamshouding.

Betere bloedcirculatie

Zoals je waarschijnlijk wel weet verkeer je je met yoga regelmatig in een (op het eerste oog) vreemde houding. Echter brengen sommige houdingen een voordeel met zich mee dat je in eerste instantie niet zou verwachten, namelijk een verbeterde bloedcirculatie. Houdingen waarbij je je benen in de lucht houdt zorgen bijvoorbeeld voor een betere bloedcirculatie in je benen. Gedraaide houdingen zorgen weer voor een lichte massage van je organen wat ook weer tot een betere circulatie leidt.

Zorgt voor ontspanning

Yoga en meditatie staan bekend om hun ontspannende werking. Met behulp van diverse oefeningen en ademhalingstechnieken leer je om je lichaam in een bepaalde ontspannende staat te zetten. Dit kan enorm goed helpen bij het verlagen van stress.
Daarnaast is het ook een uitstekende manier om je zenuwstelsel te resetten. Alle drukte in ons leven zorgt voor een verwarring van ons zenuwstelsel. Yoga en meditatie leren je om zelf te kunnen schakelen tussen inspanning en ontspanning, en zodoende dus je zenuwstelsel te resetten wanneer jij dit nodig acht. Dat wil jij ook toch?

Essentiële producten voor yoga

Voor yoga zijn er enorm veel yoga artikelen verkrijgbaar. Maar wees gerust, je hoeft niet direct een vermogen uit te geven om te kunnen genieten van een yogasessie. Er zijn enkele essentiële producten die wij zeker aanraden, maar daarnaast zijn er ook nog enkele hulpmiddelen die je kunnen ondersteunen.

Een yoga mat

Uiteraard, een yoga mat. Sommige mensen hebben een voorkeur voor de grond/vloer, maar 90% van de mensen pakt liever een comfortabele yogamat voor zijn of haar yogasessie. We raden je dan ook zeker aan om een yogamat aan te schaffen. Maar waar moet je op letten?

  • De lengte
  • De dikte
  • De grip


Voor de meeste mensen is een ‘reguliere’ yogamat ruim voldoende. Deze zijn over het algemeen 180cm lang en 60cm breed. Maar, je kunt je voorstellen dat als je rond de 200cm lang bent de yogamat best wat langer mag zijn. Gelukkig zijn er ook extra lange yogamatten. Ook is de dikte erg belangrijk. Je wilt natuurlijk zo veel mogelijk comfort tijdens je yogasessie. Daarnaast bepaalt de dikte ook de veerkracht en ondersteuning van je gewrichten. Maar pas op. Als je vaak je yogamat meeneemt raden we geen zeer dikke yogamat aan aangezien dit het gewicht beïnvloed.

Als laatste is de grip erg belangrijk. Met name als je vormen van yoga doet waarbij je veel zweet, zoals Bikram of Power Yoga. In deze gevallen wil je zo veel mogelijk grip, anders glijdt je uit. Qua materiaal biedt PVC dan de meeste grip in deze situaties.

Een yoga bolster

Een yoga bolster kan voor goede ondersteuning zorgen bij moeilijkere houdingen. Ze worden ook wel yoga kussens genoemd en bieden ondersteuning aan het lichaam, vooral bij liggende, herstellende en passieve houdingen. Een bolster biedt voornamelijk ondersteuning aan de rug, nek, benen en buik. Ze zijn verkrijgbaar in zowel rechthoekig als rond. Dit is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en heeft in principe geen verdere invloed op je yogabeoefening.

Een yoga blok

Of je nou net begint aan yoga of al vergevorderd bent, een yoga blok kan voor iedereen prettig zijn. Net als bij een yoga bolster biedt een yoga blok ondersteuning aan je lichaam. Zo kan je beter in bepaalde houding komen en blijven en kan het pijn en ongemakken voorkomen. Je kunt een yoga blok, of meerdere blokken, gebruiken om je lichaam te ondersteunen tijdens de yogabeoefening. Plaats hem bijvoorbeeld onder je heupen, handen, voeten of bovenrug om een nog nieuwe yogahouding te leren kennen zonder ongemak.

Eventuele accessoires voor yoga

Een yogamat, yoga bolster en yoga blok zijn redelijk essentiële producten voor een comfortabele yogasessie. Maar daarnaast zijn er natuurlijk ook nog niet essentiële accessoires die het je makkelijker kunnen maken. Hierbij moet je denken aan de volgende producten:

Een yoga deken

De yoga deken heeft erg veel weg van een yoga mat. Sommige mensen gebruiken hem daarom ook als yogamat, maar dit is niet voor iedereen even comfortabel. Ze zijn natuurlijk veel dunner en van een totaal ander materiaal gebouwd. Waar yoga dekens voornamelijk voor gebruikt worden is om je warm te houden gedurende de yogasessies, voor meer grip en een verhoogt comfort. Een yoga deken heeft vaak hetzelfde formaat als een yogamat en kan je daarom makkelijk op een yogamat leggen.

Een oogkussen

Wil je jezelf helemaal afsluiten van je omgeving gedurende je yoga- of meditatiesessie? Dan is een oogkussen misschien wel waar jij naar op zoek bent. Oogkussens zijn in populariteit toegenomen doordat je volledig afsluiten van felle lichtinvallen of een drukke omgeving. De zachte stof, pasvorm en rustgevende geur maken het een goed accessoire voor tijdens de yoga of meditatie.

Een yoga tas

Als laatste hebben we dan nog de yoga tas. De naam spreekt in principe voor zich: een yoga tas kan je gebruiken om je yogamat en eventuele andere producten, zoals een yoga bolster, gemakkelijk mee te nemen. Zo hoef je niet met de verschillende producten te slepen en heb je alles netjes bij elkaar in één tas. Heb je geen hele tas nodig? Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om enkel een draagriem aan te schaffen. Deze bevestig je gemakkelijk aan je yogamat en is in principe voor elk merk en type yogamat te gebruiken. Welke lengte of dikte die ook heeft.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 1429x
Toegevoegd: 24-02-2020 09:37
Gewijzigd: 24-02-2020 10:04

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3526 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!