Er zijn verschillende factoren van invloed op de hoogte van de premie van jouw autoverzekering. Zo zijn onder andere jouw leeftijd, de leeftijd van de auto en de opgebouwde schadevrije jaren van invloed op de premie. Daarnaast hanteren bepaalde verzekeraars ook andere premies per woongebied. Je kunt je voorstellen dat er in de randstad meer autoschades zijn dan daarbuiten. Om dat risico te dekken vragen deze verzekeraars een hogere premie aan mensen die in de randstad wonen. Wijzigt er iets bij jou, dan is het verstandig om na te gaan of je nog wel de juiste autoverzekering hebt en of je niet teveel premie betaald. Dit kun je eenvoudig doen door je verzekering te vergelijken op een vergelijkingssite.
Als je een auto koopt dan is het voor veel mensen een vereiste dat de auto niet te oud is. Dit om te voorkomen dat de auto snel vervangen moet worden of dat de auto gebrekkig wordt. Een nieuwe auto verzeker je ook vaak wat uitgebreider, omdat de waarde van de auto hoger is. Je kunt je voorstellen dat een auto uit het jaar 2015 een hogere waarde heeft dan dezelfde auto uit 2010.
Maar welke dekking kies je dan? De WA dekking is voor iedereen wettelijk verplicht. Je kunt er zelf voor kiezen of je jouw auto daarnaast nog beperkt casco, ook wel mini casco genoemd, of zelfs allrisk wilt verzekeren. In het algemeen wordt het volgende gehanteerd:
Als je schade aan je auto hebt, dan is het gebruikelijk om dit te melden bij de autoverzekeraar zodat de schade wordt vergoed. Je kunt er echter over nadenken om niet iedere schade te claimen. Verzekeraars werken met schadevrije jaren. Hoe meer jaren jij schade vrij rijdt, hoe meer schadevrije jaren je opbouwt. Deze schadevrije jaren verlenen premiekorting. Je wilt dus zo veel mogelijk schadevrije jaren opbouwen. Als je bijvoorbeeld een kleine lak schade aan je auto hebt opgelopen waarvan jijzelf de schuldige bent, dan kun je ervoor kiezen om dit niet te melden bij jouw autoverzekeraar. Je vergoed dan zelf de schade als je dit wilt of laat de lak schade voor wat het is. Hierdoor verlies je geen schadevrije jaren en ga je dus niet meer premie betalen. Meld je deze lak schade wel bij de verzekeraar dan verlies je schadevrije jaren, wat kan betekenen dat je iedere maand enkele tientallen euro's meer moet betalen voor jouw autoverzekering. Is de schade ontstaan door het toedoen van iemand anders, dan wordt de schade vergoed door deze andere persoon of zijn verzekeraar.
Bij iedere autoverzekering kun je aanvullende dekkingen afsluiten, bijvoorbeeld een schadeverzekering voor inzittenden (SVI), een ongevallen inzittende verzekering (OI) en een rechtsbijstand verzekering. Het is niet verplicht om een van deze verzekeringen af te sluiten. Ook is het niet verstandig om een SVI én een OI dekking af te sluiten. Deze dekkingen zijn niet helemaal aan elkaar gelijk maar hebben wel overlappingen. Je bespaart enkele tientallen euro's door slechts een van beide af te sluiten.
Lees vooraf ook goed de dekkingsvoorwaarden door, zodat je kunt bepalen of deze aanvullende dekkingen in jouw situatie een meerwaarde zullen zijn. Als je ze niet nodig denkt te hebben, sluit ze dan ook niet af want dat is zonde van je geld.
Het uitzoeken van een goede autoverzekering kan tijdrovend zijn. Aangezien meerdere mensen hier tegenaan liepen, zijn de vergelijkingssites in het leven geroepen. Via deze sites kun je op een eenvoudige manier verschillende autoverzekeringen met elkaar vergelijken. Dit scheelt niet alleen ontzettend veel tijd, maar kan je ook veel geld besparen. De vergelijkingssites vergelijken op basis van de gegevens die jij invult alle verzekeraars met elkaar en hun dekkingen. Zo zie je precies bij welke verzekeraar jij het goedkoopste uit bent.
Het is aan te raden om niet alleen bij de koop van je auto de autoverzekering te vergelijken. Zo weet je ook gedurende de looptijd dat je nooit te veel premie betaald.
Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om je eigen risico te verhogen. Vaak is het standaard eigen risico bij een autoverzekering 150 euro en kun je dit verhogen met 100, 200 of 500 euro. Echter is dit bij iedere autoverzekeraar verschillend, dus het is belangrijk dat je dit vooraf goed uitzoekt. Dit kan je namelijk op jaarbasis vaak een flinke korting opleveren. Echter is het natuurlijk wel belangrijk dat je bij een eventuele schade wel genoeg geld op je bankrekening hebt om het verhoogde eigen risico te kunnen betalen.
Veel mensen kiezen pechhulp bij hun autoverzekering, terwijl ze ook al ANWB pechhulp hebben. Dat is in dit geval dubbel en dus overbodig. Let daarom goed op of je al een pechhulp dekking hebt afgesloten. Verder is het ook belangrijk dat je kijkt naar de juiste vorm van de pechhulp. Kies je voor pechhulp Nederland of pechhulp Europa. Als je regelmatig naar het buitenland gaat met de auto is het aan te raden om voor pechhulp Europa te kiezen.
Naast het besparen op je autoverzekering kun je ook veel geld besparen door goed te kijken waar de benzine het goedkoopst is. Hiermee kun je op jaarbasis al snel honderden euro's besparen als je regelmatig tankt. Verder is het belangrijk dat je regelmatig je bandenspanning nagaat, want als je banden goed opgepompt zijn verbruik je minder benzine.
Met deze 5 tips zou je een beter gevoel moeten krijgen over de keuze van je autoverzekering en hopelijk heb je hierdoor ook nog geld kunnen besparen. Wil je nog meer geld besparen? Bekijk hier dé bespaartips van 2016